16.11.2017
1749

  16 листопада в конференц-залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття виставки світлин "4383 дні дитинства" з колекції міжнародного фотоконкурсу, що вже вісім років поспіль проходить у Мінську (Білорусь).
  Організаторами першої в Україні виставки виступили Білоруський дитячий фонд, Дитячий фонд Чернігівщини, Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка та представник оргкомітету фотоконкурсу, засновник розподіленої галереї "Фотомистецтво" (Мінськ) Костянтин Мельник.
  Чому саме 4383 дні дитинства? Згідно з Декларацією ООН про права дитини саме стільки днів проходить, поки дитині не виповниться 12 років і не почнеться підлітковий період.
  Але дитинство – це не тільки радісна та безтурботна пора сподівань і здійснення мрій, а ще й сумніви і тривоги. Дитинство буває різним: хтось живе в чистоті й достатку, а хтось – у злиднях і голоді. І не все залежить тільки від батьків. Дуже важливу роль відіграє місце і країна, в якій дитині випало народитися. Є нерадісний світ, у якому живуть тисячі дітей та їхніх батьків, світ, сповнений болю, страху, горя, а ще – надії та віри. Ініціатори та організатори конкурсу ставлять за мету нагадати всім дорослим, що поруч з нами живуть маленькі люди, яким потрібні постійна турбота, любов та повага.
  У 2017-му році Білоруським дитячим фондом та розподіленою галереєю "Фотомистецтво" був проведений восьмий міжнародний фотоконкурс "4383 дні дитинства", а вже у грудні стартує черговий дев'ятий.
  За вісім років у колекції конкурсу зібралося півтори тисячі паперових фотографій з найрізноманітніших куточків світу, з якими мали змогу познайомитися глядачі на більш ніж ста виставках.
  В експозиції представлено 55 світлин, що прийшли на адресу конкурсу в період з 2009-го по 2017-ий роки з Білорусі, України, Росії, Нідерландів, Бразилії, США та інших країн. Усіх їх об'єднує тема – дитина та її світ.
  Відкриття виставки розпочав виступ тих, кому і було присвячене все дійство, а саме дітей: маленької білорусочки Лізи Ворожбит та двох українських козачків – Богдана Ковтуновича та Богдана Зінченка, які прочитали вірші білоруською та українською мовами, підтверджуючи єднання та дружбу двох братніх народів.
  Позитивними враженнями від виставки та співпраці з організаторами фотоконкурсу поділилися Анна Дорошенко, представник Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, що опікується національними меншинами, Валентина Хуторненко, голова Дитячого фонду Чернігівщини та Галина Ворожбит, голова Чернігівської громадської організації "Білоруське національно-культурне товариство "Сябри". Усі вони у своїх виступах підтвердили головну думку фотоконкурсу "4383 дні дитинства": діти – наш найдорожчий скарб, наше радісне сьогодення та світле майбутнє, тому завдання кожного дорослого – зробити так, щоб діти в усьому світі щодня, щохвилини були щасливі.
  Беруть участь у фотоконкурсі й чернігівці. Зокрема, цього року член фотоклубу "Чернігів" Сергій Тарабара, на відкритті виставки був нагороджений дипломом конкурсу.
  Секретар Чернігівської обласної організації НСФУ Віктор Кошмал сказав про важливість кожного хвилини життя і наголосив, що обов'язок дорослих кожної країни – залишити дітлахам на фотокартках спогади щасливого дитинства. А член фотоклубу "Чернігів" Василь Катіман додав, що від неймовірно емоційних фото він отримав великий заряд натхнення і бажання продовжувати фотографувати та зберігати прекрасні миттєвості життя.
  Від імені бібліотеки ведуча заходу, завідувач відділу мистецтв Лариса Поліщук, подякувала Костянтину Мельнику за співпрацю і додала, що творчі відносини з білоруськими фотографами будуть продовжуватися. Очікується, що наступного року світлини фотографів Чернігівщини будуть експонуватися в Мінську, а чернігівці отримають можливість познайомитися з роботами білоруських митців, завітавши до Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка.
  Виставка експонуватиметься з 16 листопада по 20 грудня і всі охочі матимуть змогу доторкнутися до чарівного, казкового, місцями нелегкого, але наповненого щирими емоціями світу дитинства.

result_IMG_2861  result_IMG_2882  result_IMG_2889
 result_IMG_2906  result_IMG_2909  result_IMG_2913
 result_IMG_2917  result_IMG_2920  result_IMG_2928
 result_IMG_2896  result_IMG_2871  result_IMG_2898
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється