29.11.2017
1201

 28 листопада в читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася творча зустріч з провідною актрисою та однією з фундаторів Чернігівського Молодіжного театру, лауреатом обласної премії ім. М. Коцюбинського, другом нашої бібліотеки, чарівною Юлією Матросовою.
  Вже 40 років актриса сяє різнобарвними гранями свого неповторного таланту на сцені Молодіжного. Приємно відзначити, що невеличка сцена нашої бібліотеки у 80-ті роки стала однією із перших, де молоді та енергійні артисти Молодіжної сцени під керівництвом режисера Геннадія Касьянова зіграли свою першу виставу "Одинадцять сторінок воєнної прози" за літературним твором Бориса Васильєва "А зорі тут тихі". Юлія виконала одну з головних ролей.
  А до цього був досвід режисера народного театру у районному Будинку культури селища Ольхівка Курганської області, де вона деякий час працювала після закінчення культурно-освітнього училища. У 1974 році, переїхавши до м. Чернігова, працювала музейним доглядачем у архітектурно-історичному заповіднику, керівником театрального гуртка у кооперативно-торговельному технікумі, актрисою театру ляльок під керівництвом Василя Ващаєва.
  Одного разу молодий режисер Геннадій Касьянов запримітив у майстерні лялькового театру неординарну особистість і запропонував Юлії роль у виставі "Одинадцять сторінок воєнної прози". І з 1988 року вона – актриса Чернігівського театру для дітей та молоді, який з 1996 року має статус обласного молодіжного театру.
  За цей час Юлією Матросовою зіграно понад 60 різнопланових ролей у виставах як української та зарубіжної класики, так і за творами сучасних авторів.
  У творчому доробку актриси є як глибоко психологічні ролі, так і яскравий феєрверк комедійного жанру й сатири. Незабутніми стали її ролі у виставах: "Вишневий сад" (А. Чехов), "Оркестр" (Ж. Ануй), "За двома зайцями" (М. Старицький), "Овід (Прощавай, Арлекіне…)" (Е. Л. Войнич), "Гарольд і Мод" (К. Хіггінс, Ж.-К. Кар'єр), "Три товариші" (Е. М. Ремарк), "Повернення придурків" (П. Яценко), "451о за Фаренгейтом" (Р. Бредбері), "Степовий вовк" (Г. Гессе) та ін.
  Цікавими є поетично-музична моновистава за поезією Ліни Костенко "Українське альфреско", автором якого виступила сама Юлія Матросова, та "Падлюччі лекції" за твором Михайла Бриниха в рамках проекту Молодіжного театру "МайАрт".
  Уривки саме з цих моновистав Юлія Матросова і представила на творчій зустрічі в бібліотеці. Любителі прекрасного відкрили для себе її талант ще з однієї сторони, бо під тужливі перебори гітарних струн акомпаніатора Катерини Лисиці актриса заспівала. М'який і водночас дзвінкий голос линув над слухачами, синьою птахою надії пориваючись поринути в небесну широчінь. Навіть заплющивши очі, відчувалося все емоційне різнобарв'я поетичної і музичної лірики, від найтонших ноток душі до відвертої сповіді, що передавалися лише голосом. Він плив та струменівся тихим ніжним потічком, переходячи в широку ріку, закінчуючись бурхливим водоспадом почуттів.
  Уривок з "Падлюччих лекцій" за Михайлом Бринихом, повний перфоменс яких йде на Малій сцені Молодіжного театру, справив неабияке враження на глядачів. За маскою гумору та сатири доктор Падлючча нагадує читачеві, що є видатні класичні твори, які повинен знати кожен, але далеко не кожен брав їх навіть до рук.
  Наприкінці зустрічі директор Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко від імені всього колективу подякувала актрисі за чудовий настрій та побажала довгих років служіння Мельпомені й незгасаючого творчого натхнення.

Matrosova (3) Matrosova (2)  творча зустріч з провідною актрисою та однією з фундаторів Чернігівського Молодіжного театру Юлією Матросовою
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється