20.08.2018
1492

IMG_6920  20 серпня в конференц-залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття виставки світлин, присвяченої пам'яті чернігівського фотохудожника, колишнього голови Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України Миколи Павловича Турчина.
   Рік тому, 20 серпня 2017 року, на 70-му році життя Майстер відійшов у вічність. Це стало великою втратою не тільки для його родини, а й для всієї мистецької спільноти Чернігівщини.
   Представленні на виставці фотографії – це колекція робіт фотохудожника зі звітних виставок організації за останні декілька років, подарованих бібліотеці, та особисті світлини родини.
   Фотографування спочатку було лише хобі митця. Але потім, коли припинила існування будівельна організація, в якій працював Микола Павлович, саме фотографія перетворилася на нову професію. І завдяки своїй майстерності Микола Турчин став членом Національної спілки фотохудожників України.
   Митець працював у різних жанрах – це і пейзаж, і портрет, і макрозйомка. Він постійно вдосконалював свою техніку та цікавився новинками фотографіки. Отримував безліч відзнак та нагород, зокрема Золоту медаль за 1-е місце у фотоконкурсі газети "День" та Почесну грамоту митрополита Київського і всієї України Володимира. У 2016 році Микола Павлович був головою журі обласного фотоконкурсу "Життя як книга", який щорічно проходить у бібліотеці.
   У своїх світлинах Микола Турчин передавав красу та велич природи, живої чи рукотворної, даючи глядачеві усвідомити швидкоплинність і водночас силу життя. Його твори змушують уважніше придивитись до прекрасного в навколишньому світі, яке людина в круговерті життя майже не помічає. Микола Павлович був завжди відкритий для креативної молоді міста, підтримував їх на творчому шляху.
   Гості, які прийшли віддати шану талановитому фотомайстру, переглянули створений у 2008 році документальний фільм "Чернігівщина в житті славетних" журналістки ЧОДТРК Тетяни Миргородської.
   Директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко відмітила, як легко та приємно було співпрацювати з Миколою Турчином. Чи то звітна виставка організації, чи відбір світлин до фіналу фотоконкурсу – він завжди відповідально та з любов'ю ставився до будь-якої справи.
   До теплих слів приєдналися Віктор Кошмал, голова Чернігівської обласної організації НСФУ, Юрій Хромушин, заслужений журналіст України, та Інна Буглак, член НСФУ. Фотохудожники поділилися цікавими спогадами про друга, згадали про дійсно безмежну любов Миколи Павловича до життя. За словами колег, митець завжди відгукувався на прохання про пораду чи допомогу.
   В літописі Чернігівщини Микола Турчин залишиться також видатним співавтором художніх видань про Чернігівський колегіум, Катерининську церкву, собор Різдва Богородиці у Козельці та історію нашого міста. А ще – талановитим фотохудожником та доброю, щирою людиною.
   Життя Майстравічно продовжуватиметься в його творах, а краса, відображена в світлинах, буде завжди лишати глибокий, але теплий та світлий слід у кожній людині, до якої торкнеться.

Катя Скрипка

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється