27.05.2019
1062

  27 травня в рамках проeкту "Пам'ятаємо імена славетних земляків" в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася година-спогад про талановитого чернігівського фотомитця Володимира Зиму.

  Ідейним натхненником та модератором години-спогаду виступив чернігівський фотограф та мистецтвознавець Віктор Величко. Митець представив архівні документи, каталоги виставок, публікації та дещо із творчої спадщини Володимира Зими.

  Володимир Миколайович Зима народився 17 березня 1944 в Ленінградській області в родині військовослужбовця, коріння якого було пов'язане з Чернігівщиною. В 16 років вступив до мореплавної школи на далекому сході. В морському флоті прослужив 5,5 років, зокрема на атомному підводному човні. В 1968 році приїхав до Чернігова.

  Володимир Зима працював фотокореспондентом у "Гарті", та основний період його діяльності був пов'язаний з обласним науково-методичним центром. Митець відродив діяльність міського фотоклубу "Чернігів", який свого часу створив чернігівський фотохудожник та фотокореспондент Валерій Інютін. Згодом, Володимир Зима очолив фотоклуб "Чернігів" та вступив до Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України. Митець працював з чорно-білими світлинами, адже на реагенти для проявлення кольорового фото у нього виявилася алергія.

  Помер фотохудожник 19 квітня 2007 року.

  Віктор Величко відмітив, що величезна кількість фотографій, яка прикрашала майстерню Володимира Зими, засвідчувала те, що він був своєрідним літописцем творчого життя Чернігова.

  Мистецтвознавець зробив огляд світлин, представлених у мультимедійній виставці-презентації творчості нашого відомого земляка, взятих із сімейного архіву. Був показаний і альбом 2019 року "Євген Кріп. Живопис. Графіка", де містяться документальні фото Володимира Зими. Також на зустрічі був представлений фрагмент виставки "25 років на Дніпрі", відкритої у 2000 році, де були розміщені зокрема і світлини Володимира Зими.

  Майже на всіх фотографіях, навіть на тих, що були зроблені неочікувано та випадково, Володимир Зима зображений з усмішкою. І це не дивно, адже він був доброю, щирою та відкритою людиною, що допомагала аматорам, які до нього зверталися за порадами.

  На виставці був представлений портрет Володимира Зими, виконаний видатним чернігівським фотохудожником Валерієм Шайгородським.

  Своїми сонячними й теплими спогадами про Володимира Миколайовича поділилися дружина Ганна Іванівна та відомий чернігівський фотомитець Олександр Тасиць. Вони відмітили, що Володимир Зима був позитивною людиною та відданим фанатом своєї справи, який ніколи не розлучався з фотоапаратом.

  Історія чернігівської фотографії має багато славетних імен, але час швидко спливає і архіви та фотографії губляться й зникають. Популяризація документальних світлин вкрай важлива, оскільки вони відтворюють тогочасне життя нашого краю, про яке не знає молоде, підростаюче покоління. Фото обов'язково мають і надалі ділитися інформацією та дарувати естетичну насолоду глядачам.

  Люди мистецтва після закінчення земного шляху не зникають безслідно. Вони безумовно залишаються в пам'яті та серцях тих, з ким вони спілкувалися та кого надихали. Але справді незабутнім слідом стає їхня творчість. Володимир Зима був талановитим фотохудожником, світлини якого підіймають настрій і торкаються найпотаємніших душевних струн.

 

result_IMG_9771 result_IMG_9830 result_IMG_9803
result_IMG_9780 result_IMG_9800 result_IMG_9818
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється