27.03.2020
708

Година Землі

  1 У суботу, 28 березня о 2030, люди по всьому світу вимкнуть світло на одну годину – Годину Землі, щоб показати необхідність об’єднаних дій для збереження природи нашої Планети. Година Землі – це найбільша світова ініціатива на підтримку збереження Планети та сталого використання її ресурсів.
  Всесвітній фонд дикої природи, офіційна назва якого на сьогодні World Wide Fund for Nature або "Всесвітній фонд природи" (WWF), спільно з австралійським виданням "The Sydney Morning Herald" наприкінці березня 2007 року провів цікаву і показову екологічну акцію: близько 2100 фірм і компаній австралійського міста Сідней, а також понад 2,2 млн його жителів вимкнули освітлення на одну годину. За цей час енергоспоживання міста було скорочено більше ніж на 10%, що сприяло і зменшенню викидів вуглекислого газу в атмосферу. За підрахунками фахівців, ефект від акції був такий, що в місті автомобілів на дорогах стало менше на 48 тисяч.
  Цю акцію назвали "Година Землі". Ідея прийняла щорічний характер, поширилася і стала популярною в багатьох країнах світу. Проводиться акція в кожну останню суботу березня о 2030. Є й скептики подібних акцій, які стверджують безглуздість скорочення споживання електроенергії всього на одну годину. Мовляв, реактори і генератори промислових електростанцій проблематично зупинити за одну годину, а відповідно й скорочення викидів парникових газів від їхньої роботи досить умовні та не відповідають заявам екологів, як наслідок акція швидше має символічний характер. Але навіть вони не заперечують необхідність залучення уваги до екологічних проблем, а це один з найдієвіших способів. Крім того, ж у такий спосіб можна заощадити електроенергію: за час акції кінцевий споживач може зекономити до 0,5 кВт спожитої електрики. В умовах економічної кризи це вельми актуально.
  Щорічно у Годину Землі відбувається символічне відключення світла на одну годину – у домівках, офісах та біля визначних місць і споруд світу. Згасають Лондонське око, театр Сіднею, єгипетські піраміди, міст Ґолден Ґейт в Сан-Франциско, Колізей у Римі, як символи надії на активні дії кожного з нас заради сталого, дружнього до природи світу.
  В Україні Година Землі об’єднала понад 80 міст, сотні організацій, бізнесів та навчальних закладів. Зовнішнє освітлення вже згасало на Хрещатику, біля Софійського та Михайлівського соборів, Театру опери та балету в Одесі, Свято-Успенського собору в Полтаві, Тернопільського та Луцького замків. Свічки запалали в тисячах домівок та ресторанах, відбулись акустичні концерти, вогняні шоу, перегляди фільмів на екологічну тематику, екологічні ярмарки та велопробіги.
  Основна тема Години Землі цього року "Природа має значення". Система життя планети дає нам все необхідне. Природа – ліси, луки, степи, болота, річки, океани та все неоціненне різноманіття життя – наші головні спільники в адаптації до зміни клімату. Природа дає нам не тільки естетичну насолоду, але й послуги та багатства, без яких неможливо уявити наше життя – чисту воду та повітря, регуляцію клімату, їжу, ресурси тощо.
  Цього року Година Землі фізично відзначатиметься по домівках. Наша увага зосереджена на збереженні як власного життя, так і життя наших рідних. І це найприродніша риса кожної живої істоти на Планеті.
  WWF-Україна запропонував у 2020 році не просто підтримати Годину Землі, а обрати хоча б одну нову звичку, яка допоможе природі почати відновлюватись.
  На сайті WWF-Україна було оприлюднено поради сталого споживання:
• жити екологічно: ефективно використовувати воду, заощаджувати електроенергію, зменшувати кількість відходів, використовувати речовини, дружні до природи;
• подорожувати екологічно: обирати транспорт (потяг чи автобус замість літака, безмоторний транспорт, пішохідний маршрут); перед тим, як залишити домівку – вимикати електричні прилади з розеток та міцно закрити крани; дорогою до аеропорту чи вокзалу скористатися громадським транспортом; обмежувати використання одноразових предметів та гігієнічних засобів у готелях, намагатися взяти у подорож свої; уникати курортів зі штучним снігом – вони призводять до дефіциту води в регіоні; не підтримувати розваги за участю тварин; ретельно зважувати, чи дійсно вам необхідні предмети зі шкіри, частин тіла звірів, зокрема, з панцира черепах, слонової кістки, коралів;
• працювати екологічно: берегти папір, споживати менше електроенергії, зменшувати викиди парникових газів, дбати про планету разом (використовувати менше пластику, замовляти довгострокові корпоративні подарунки або змінити їх на пожертву);
• купувати екологічно: готуватися до покупок (складати списки необхідних покупок, брати багаторазові торбинки, уникати зайвих покупок – ремонтуйте прилади і меблі), купувати товари місцевих постачальників, обирати продукти з екологічним маркуванням.
  Година Землі лише символічно звертає увагу на проблеми планети, адже вимкнення світла на одну годину один раз на рік не здатне компенсувати весь негативний вплив, що чиниться на здоров’я Землі протягом 365 днів на рік. А тому після Години Землі вартує переосмислити власний спосіб життя, бо навіть маленькі зміни у наших щоденних звичках не залишаться непоміченими природою, а той спосіб, у який ми використовуємо ресурси планети, визначає наш екологічний відбиток.
  Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка звертається до всіх небайдужих з проханням долучитися до Всесвітньої кампанії Година Землі шляхом вимкнення світла та електроприладів 28 березня 2020 року о 2030 на одну годину.
  Кожен може стати захисником природи. Все починається тут і зараз на Годині Землі.                                                         

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється