16.04.2020
556

Всесвітній день Землі


  Бог пробачає завжди, людина – іноді, природа – ніколи.
Приказка

   1.3 Сьогодні збереження життя на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності. Тенденції останніх десятиліть наочно переконують, що сучасний світ опинився на межі катастрофи. Руйнівні урагани, повені, буревії, забруднення повітря, ґрунту та води, знищення величезної кількості представників тваринного та рослинного світу, загрозлива тенденція кліматичних змін – все це говорить про те, що людство постало перед дилемою: або воно змінить своє ставлення до природи, або незабаром перестане існувати. Щоб пробудити приспану пильність людства, спонукати його до негайних дій започатковані Всесвітній день Землі та український День охорони навколишнього середовища (День довкілля).
  Історія Всесвітнього дня Землі почалася у XIX столітті й пов’язана з ім’ям Джона Мортона – адміністратора штату Небраска на півночі американського континенту. Наприкінці ХІХ століття, переїхавши до цього штату, Джон Мортон звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубували для будівництва житлових будинків та їхнього опалення. Він запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохочувальними призами для тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн дерев. Після цього у 1882 році в штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем Дерева.
  22 квітня 1970 року в США відбулася загальнонаціональна демонстрація на захист природи. Масштабна акція, в якій взяло участь майже 20 млн людей, привернула увагу американського суспільства до екологічних проблем і активізувала дії, спрямовані на їх вирішення. Починаючи з 1970 року, сенс свята розширився до загальної ідеї охорони навколишнього середовища і в 1990 році з’явилась нова назва – День Землі.
  В Україні День Землі відзначається 22 квітня з 1992 року. Ініціаторами у відзначенні цього свята стала молодь екологічних громадських організацій, які привертали увагу населення до екологічних проблем.
  У 2009 році Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, ухваливши відзначати його 22 квітня. Голова генеральної асамблеї Мігель д’Еското Брокман заявив, що проголошення в резолюції цього Міжнародного дня є визнанням того, що Земля та її екосистеми є нашим домом, забезпечують людству життя, а також підтвердженням зобов’язань, прийнятих на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро в 1992 році.
  Сьогодні понад 1 млрд людей у 192 країнах світу беруть участь у заходах до Дня Землі. У цей день проводяться заходи та акції з метою продемонструвати підтримку захисту навколишнього середовища.
  У календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – 20 березня і 22 квітня. Перше свято покликане сприяти популяризації піклування про навколишнє середовище задля того, аби якнайдовше зберегти екосистему планети у задовільному стані. Інакше кажучи, мета свята – привернути увагу громадськості до стану планети, вкотре нагадати людству про те, що зараз, як ніколи раніше, необхідність берегти природу є надзвичайно гострою.
  Місія Дня Землі 20 березня – миротворча і гуманістична, Всесвітній день Землі 22 квітня має екологічну мету.
  День Землі має свою символіку. Прапором є фотографія планети з космосу (нині використовують знімок, зроблений астронавтами Аполлона-17 дорогою до Місяця) на темно-синьому тлі. Символом Дня є зелена грецька буква "тета" на білому тлі.
  Як вже зазначалось, у квітні Україна відзначає також український День охорони навколишнього середовища (День довкілля), який святкується щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України "Про День довкілля" № 855/98. Головним завданням Дня довкілля є привернення уваги громадян України до критичного стану довкілля в країні та виховання екологічного мислення.
  День довкілля та День Землі органічно ввійшли в наше життя. За цей час вже склалися своєрідні традиції святкування. У ці дні проводяться заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, здійснення посадок зелених насаджень, благоустрій населених пунктів та прилеглих до них територій, щодо збереження природно-заповідних та інших особливо цінних об’єктів, прибирання побутового сміття, поширення екологічних знань шляхом масового проведення екологічних рейдів та експедицій з дотримання чинного законодавства і оприлюднення їх результатів через засоби масової інформації, велосипедні паради, зелені концерти, виставки та конкурси малюнків, плакатів на екологічну тематику.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється