24.04.2020
493

Місто Чорнобиль: історія і сьогодення


Ти відомий сьогодні кожному –
Не ім’ям своїм, а бідою.
Тою вулицею порожньою
Понад прип’ятською водою...
Мій Чорнобиль! Зелений пагорбе!
У якому ти жив сторіччі?
Запеклись перестиглі ягоди,
Наче кров, на твоїм обличчі!
І. Білий

  Чорнобиль після 26 квітня 1986 року майже у всіх асоціюється з вибухом на атомній електростанції та радіацією. Через усі жахіття, пов’язані з ЧАЕС, мало хто пам’ятає, що історія цього міста розпочалася не з 86-го, а значно раніше – Чорнобиль займав почесне місце серед славних історичних імен Київської Русі.
  Перша згадка про Чорнобиль датується 1193 роком, її було знайдено в Іпатіївському літописі, де вказується, що Ростислав полював біля міста Чорнобиль: "Князь Вишгородський і Туровский Ростислав – син Великого князя Київського Рюрика їхав з ловом від Чорнобиля до Торцийського".
  Варто звернути увагу, що в Іпатіївському літописі згадується також місто, розташоване дещо північніше від Чорнобиля по правому березі річки Прип’ять. Це місто Стрежів (від слова "стерегти"). Згадка датується 1127 роком. Стрежів був найпівденнішим містом Полоцького князівства і стояв насторожі половецьких земель від древнього Києва. Ще в кінці XIX сторіччя на місці Стрежева можна було побачити земельні укріплення, вали, рови та кургани Київської Русі. Урочище, за спогадами старожилів, до останнього часу називається Стрежів. В одному з курганів, що називається Татарським, знайдено зброю, а також скарб ювелірних бронзових і срібних прикрас XII–XIII ст. Дослідники історії м. Чорнобиля прийшли до висновку, що згадування в Іпатіївському літописі про Чорнобиль є не що інше, як спогад про перейменоване місто Стрежів. Рештками літописного Чорнобиля, ймовірно, є городище, яке виявлене у 2003 році на мисі між Свято-Іллінською церквою та парком.
  У праці українського краєзнавця Лаврентія Похілевича "Сказания о населенных местностях Киевской губернии" (видана в 1864 році) є відомості, що після численних набігів ворогів Стрежів було знищено, залишились тільки поля з чорнобильником. Таким чином можна припустити, що назва міста Чорнобиль походить від слова "чорнобильник" – так у давнину називали полин.
  Існує й інша гіпотеза виникнення назви міста. Найдавніший історик Геродот у своїх дослідженнях та описах скіфських племен вказує, що на території, розташованій вище впадіння в Дніпро річки Тясмин лежала країна Андрофагів (людожерів) і Меланхлевів (чорноплащників). Країна Меланхлевів була єдиною територією на землях сучасної України та Білорусі, де корінне населення протягом своєї історії весь час носили одяг чорного кольору. Ряд істориків-дослідників давньої Русі вважають, що своїм походженням назви міст "Чернігів" та "Чорнобиль" зобов’язані саме звичаєм населення "чорноплащників".
  У 1362 році Чорнобиль опинився у складі Великого князівства Литовського, де став власністю корони. В середині ХV ст. для захисту від татарських нападів було збудовано Чорнобильський замок, який був розорений татарами і відновлений у 1521 р. Тоді ж було утворено Чорнобильський замковий повіт. У середині ХVІ ст. в Чорнобилі було зафіксовано 196 димів, а наприкінці ХVІІІ ст. – 642 дими.
  У 1566 році, за три роки до того, як українські землі Великого князівства Литовського перейшли до Польського королівства, Чорнобиль був навіки подарований капітанові королівської кавалерії Філонові Кмиті, що відтоді звав себе Кмита Чарнобильський. Згодом, завдяки шлюбам, Чорнобиль перейшов до Сапіг, а 1703 р. – до Ходкевичів.
  Після другого поділу Польщі в 1793 році Чорнобиль у складі Правобережної України возз’єднано з Росією.
  Цікаво, що згадка про Чорнобиль є навіть в історії Франції. В період якобинської диктатури уродженка Чорнобиля, 26-річна полька Розалія Любомирська-Ходкевич, 30 червня 1794 року була страчена на гільйотині в Парижі. Її звинуватили у зв’язках з Марією-Антуанетою та іншими членами королівської родини.
  3 1880 року доля Чорнобиля мінялася не раз. 1915 року його окупували німці, а під час громадянської війни за нього воювали більшовики, білі та українці. 3 1921 року місто ввійшло до складу Української PCP. Польське населення було депортоване під час прикордонних чисток 1936 року.
  За радянської влади Чорнобиль з 1923 року був центром Чорнобильського району і селищем міського типу. В 1925 році в Чорнобилі проживало 8,9 тис. мешканців. Найзначнішим у Чорнобилі підприємством у 1930-ті роки були судноремонтні майстерні (з 1939 р. – судноремонтний-суднобудівний завод, а з 1955 р. – ремонтно-експлуатаційна база флоту). Чорнобиль офіційно став містом у 1941 році.
  У 70-80-х роках XX століття у місті була харчова промисловість, чавуноливарний завод, ремонтно-експлуатаційна база Дніпровського річкового пароплавства, цех мистецьких виробів, районне об’єднання "Сільгостехніка", медичне і професійно-технічне училища.
  В 1971 році за 15 км від міста Чорнобиль розпочалось будівництво Чорнобильської атомної електростанції – першої атомної електростанції в Україні. Перший енергоблок потужністю 1000 МВт вступив у дію через шість років. Згодом добудовано ще три енергоблоки. На 1983 рік загальна потужність станції становила 4000 МВт.
  26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув, радіоактивні частки йоду, стронцію та цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Росії, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії та інших країн.
  Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви, а Чорнобиль став символом атомної небезпеки світового масштабу. Населення Чорнобильського району (185 тисяч) і міста Чорнобиль (14 тисяч) значною мірою було евакуйоване. Однак у місті й сьогодні продовжує проживати невелика кількість населення – ті, хто відмовилися залишити рідні домівки. Місто є адміністративним центром управління – у ньому розташований державний відділ Адміністрації зони відчуження та зони безумовного відселення. У Чорнобилі розташована рота охорони Міністерства внутрішніх справ, яка здійснює охорону (патрулювання) території зони відчуження, а також проводить нагляд за Контрольно-пропускним режимом зони на 9-ти КПП. Завдяки роботі поліції виявляються та фіксуються факти проникнення на територію зони відчуження екстремальних туристів, а також осіб-мародерів.
  Місто Чорнобиль має багату та унікальну історію, вона ще цілком не досліджена. І хоча зараз Чорнобиль залишається закритим містом (туди можна потрапити тільки за спеціальними пропусками або у складі екскурсій), будемо сподіватися, що з часом все зміниться і науковці будуть проводити археологічні розвідки і відкривати сторінки історії цього давнього і славного міста.


Підготувала: Наталя Карбовська, завідувачка відділу документів
з економічних, технічних, природничих
та сільськогосподарських наук

1 2 3
4 9 8
5 6 7
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється