26.04.2020
562

Патентні документи у фондах Чернігівської ОУНБ. Сторінки історії
(до Міжнародного дня інтелектуальної власності)

  1 Щорічно 26 квітня відзначається Міжнародний день інтелектуальної власності.
  Відзначення цього дня надає нам можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини та у вдосконаленні суспільства.
  У цей день віддаємо шану науковцям, винахідникам, які збагачують наше життя інноваційними думками та оригінальним творчим баченням, своєю невтомною працею примножують українську інтелектуальну скарбницю.
  Бібліотека також дотична до інтелектуальної власності, адже в бібліотеці зберігаються літературні та художні твори, фонограми, які є результатом художньої творчості людини й об’єктами інтелектуальної власності. Результатом технічної творчості є винаходи, корисні моделі, торговельні марки, комерційні таємниці тощо. Для захисту інтелектуальної власності (для обмеження на комерційне та некомерційне використання усіма, крім власника) на результати технічної творчості оформлюється охоронний документ-патент.
  У фондах Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка до певного часу знаходились патенти. Зупинимось на тому, яка саме проводилась робота з патентними документами у ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка та бібліотеках області.
  На виконання постанови Ради Міністрів СРСР № 607 від 14 червня 1962 р. "Про покращення охорони державних інтересів в галузі винаходів і подальшому покращенні організації винахідництва в СРСР" у 1963 році працівниками читального залу Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка було розпочато роботу зі спеціальними видами документів, до яких належать описи винаходів (патенти), бюлетені, перфокарти. Патентний фонд бібліотеки на той час налічував 25 тис. документів і користувалися ними інженерно-технічні працівники промислових підприємств, конструкторських бюро, науково-дослідних інститутів, наукові співробітники, викладачі, винахідники та раціоналізатори. За перший рік роботи з патентами працівниками відділу було видано для ознайомлення і вивчення 2432 примірники патентів, з яких 8 винаходів знайшли практичне застосування на підприємствах міста та області.
  У 1963 р. працівники читального залу вперше запровадили перегляд літератури безпосередньо на виробництві – на Чернігівській ТЕЦ. На підприємство вивозилося 150-200 книг за фахом виробництва. Всіх охочих відразу записували до бібліотеки і видавали їм книги.
  Працівники читального залу, через бажання надати якомога більше практичної допомоги винахідникам, сприяли створенню на великих підприємствах патентних бюро і груп на громадських засадах та профільних патентних фондів. Систематично надавались консультації окремим раціоналізаторам і винахідникам. Зацікавленість читачів та можливість отримання матеріального ефекту від впровадження винаходів на виробництві показала необхідність ширшого розгортання роботи щодо консультування з винахідництва та раціоналізації. Як результат, 1 січня 1965 р. був заснований патентний сектор при читальному залі.
  Виїзди на підприємства стали регулярними – у 1965 р. їх було здійснено 13. Інформацією були охоплені промислові зони області, а також міста Чернігів, Прилуки та Ніжин. Деякі виїзди були багатоденними. Підприємства області практично застосували на своїх виробництвах 20 винаходів. Було обраховано економічний ефект від застосування винаходів, який становив 3,474 тисячі карбованців.
  Необхідно зазначити, що бібліотекарі не тільки проводили огляди літератури, але й робили аналіз виконаної роботи. Зокрема, на той час старший бібліотекар читального залу Ганна Хонівна Жутовська зробила аналіз звітів та планів роботи бібліотек області з популяризації технічної літератури за 1965 рік. У цьому звіті відзначена робота сільських бібліотек Семенівського району (с. Медведівка, с. Жовтневе (з 2016 р. с. Янжулівка)), Ріпкинського району (с. Новоукраїнське). Також були відзначені Ніжинська, Бахмацька, Прилуцька міські бібліотеки, Щорська (нині Сновська) і Талалаївська районні бібліотеки. В аналізі зазначалось, що бібліотекам необхідно знати економічний профіль своїх районів, аналізувати професійний склад населення, адже у Чернігівській області діяло на той час понад 50 великих підприємств. Майже в кожному районі були цукрові та спиртові заводи, швейні фабрики, льонозаводи, цегельні заводи, ремонтні майстерні, відділення сільгосптехніки. Тож було важливо, щоб проведення заходів було тісно пов’язане з конкретними запитами промислового та сільськогосподарського виробництва. Патентний сектор обласної бібліотеки надсилав регулярно до міських, районних бібліотек анотовані списки літератури з питань механізації сільського господарства, відповідно до цих списків бібліотеки замовляли літературу.
  У 1968 р. було проведено обласний огляд-конкурс з відбору цінної патентної літератури і застосування її у виробництві. Захід проводився протягом року разом з Обласним товариством винахідників і раціоналізаторів. Він значно пожвавив роботу інженерно-технічних працівників з відбору і застосування окремих винаходів у виробництві.
  Комплектування фондів спецвидів літератури координувалося з бібліотекою Всесоюзного науково-дослідного інституту машин для виробництва синтетичних волокон (ВНІІМСВ). Обласна бібліотека щорічно отримувала всі вітчизняні описи винаходів, каталоги, збірники стандартів, прейскуранти, а ВНІІМСВ одержував всю літературу щодо зарубіжних країнах. Крім основної функції – функції вивчення і впровадження технічних рішень в практику виробництва, фонд винаходів використовувався винахідниками для перевірки своїх рішень на патентну чистоту, вивчення рівня розвитку техніки.
Робота обласної бібліотеки загалом і патентного сектору зокрема висвітлювалась на сторінках союзної, республіканської та місцевої преси: у бюлетені "Научные и технические библиотеки СССР", на сторінках газети "Радянська Україна", у газеті "Деснянська правда". На сторінках газет, на обласному радіо працівники патентного відділу виступали з оглядами нової літератури на допомогу виробництву.
  На 1 січня 1971 р. були створені та постійно доукомплектовувалися універсальні фонди бібліотеки, здатні забезпечити інформацією спеціалістів народного господарства як обласного центру, так і всієї Чернігівської області. Працівники патентного сектору аналізували і покращували свої методи роботи. Практика показала, що колективні перегляди ставали більш дієвою формою роботи, коли вони організовувалися або стосовно одного конкретного питання, або за темою профілю виробництва. Надалі проводились огляди для конкретної групи спеціалістів або для працівників окремих цехів. Наведемо конкретний приклад. Так, на комбінаті синтетичних волокон у цеху витяжки шовку треба було механізувати процес перенесення шпуль до машин. Після вивчення наявного фонду було відібрано патентну літературу з механізації вантажно-розвантажувальних робіт. Безпосередньо в цеху був проведений колективний перегляд цієї літератури. Спеціалісти відібрали 36 винаходів. Використавши винахід «Устройство межоперационного транспортирования изделий», раціоналізатори А. Р. Бібіков та Н. С. Акулов зуміли механізувати цей трудомісткий процес і заощадили 5000 крб.
1 січня 1974 р. було створено спеціалізований відділ технічної літератури з сектором патентів. У відділі працювало 4 працівники, завідувачкою призначили Ганну Хонівну Жутовську. На цей час патентів було 222196 екземплярів. У 1975 р. при обласній бібліотеці було створено консультаційний пункт Всесоюзного Товариства Винахідників та Раціоналізаторів (ВТВР), члени якого широко пропагували і впроваджували нові технічні рішення в практику виробництва, допомагали проводити перевірку своїх винаходів на патентну чистоту, надавали допомогу раціоналізаторам і винахідникам в оформленні заявок на винахід, оприлюдненні формули винаходу тощо. Консультант ВТВР працював у бібліотеці тричі на тиждень.
За перший рік роботи пункту новатори одержали понад 200 консультацій з різних питань патентознавства.
  Широкий показ патентної літератури практикувався на обласних нарадах, семінарах, конференціях ВТВР, на Всесоюзній нараді спеціалістів будівельних підприємств, на Всесоюзній нараді раціоналізаторів і винахідників підприємств легкої промисловості.   
  У зазначений період сектор патентної літератури працював динамічно – якщо спочатку проводились перегляди у стінах бібліотеки, то з часом відбувались багатоденні перегляди літератури на підприємствах області. І в 1980 році з 46 масових інформацій 33 було проведено на виробничих ділянках. На 1.01.81 року у фондах бібліотеки було 509245 патентів. У 1982 р. проводився місячник щодо популяризації технічної літератури на Чернігівському заводі автозапчастин. На ньому було представлено 4,5 тисячі джерел інформації з різних аспектів економії металу. До бібліотеки було записано 183 читачі.
  В 1985 році технічний відділ обласної бібліотеки ім. В. Г. Короленка за оперативний пошук і підбір для впровадження винаходів, науково-технічних досягнень і змістовне проведення днів інформації був нагороджений Почесною грамотою управління культури Чернігівського облвиконкому.
  В системі науково-технічної інформації міністерства освіти і науки України було створено регіональні центри науково-технічної та економічної інформації (ЦНТЕІ), однією з функцій яких було збереження патентів. До 1986 року Чернігівський Центр науково-технічної інформації (ЦНТЕІ) не мав штатів, приміщень та обладнання для комплектування і обробки патентного фонду, тож до того часу патентами комплектувалась обласна бібліотека. В 1986 році була збудована сучасна будівля для ЦНТЕІ. На виконання розпорядження директивних органів та наказу № 7 від 8.01.1986 р. управління культури, облвиконкому з метою більш повного використання патентного фонду спеціалістами народного господарства і виробничниками, подальшого поглиблення координації комплектування фондів бібліотек і органів науково-технічної інформації Чернігівська обласна бібліотека ім. В. Г. Короленка передала Чернігівському регіональному центру науково-технічної інформації 745711 екземплярів на суму 50994 крб. 49 коп. та довідкові матеріали до патентного фонду. Сектор патентів відділу технічної літератури ОУНБ ім. В. Г. Короленка припинив своє існування.
Відділ технічної літератури продовжував співпрацю з ЦНТЕІ з інформаційного обслуговування спеціалістів промисловості, сільського господарства, транспорту, побуту та торгівлі.
  Головним завданням сектору патентної літератури було ознайомлення інженерно-технічних працівників, винахідників з виробничо-технічною літературою, з винаходами шляхом проведення різноманітних форм бібліотечної роботи.
  З перших років свого існування сектор плідно співпрацював з ВНІІМСВ, із Всесоюзним товариством винахідників та раціоналізаторів, з Чернігівським ЦНТЕІ, технічними бібліотеками підприємств області. Проведення заходів пов’язувалось з конкретними запитами промислового та сільськогосподарського виробництва. В результаті впровадження винаходів, відібраних у бібліотеці в виробництво, був отриманий значний економічний ефект.
  Час плине, технології змінюються… З 2011 року патенти не оформлюються на паперовому носії – створено електронні бази патентів. Усі розвинені країни світу мають представництва з питань інтелектуальної власності, саме в цих представництвах є посилання на національні патентні бази країни. Як правило, доступ користувачам надається на безоплатній основі.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється