03.05.2020
495

  3 травняДень Сонця (National Day of the Sun)
  Для того, щоб привернути увагу до можливості використання відновлюваних джерел енергії, Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) (ISES-Europe) з 1994 року ініціювало проведення щорічного Дня Сонця. Сонце являє собою могутнє джерело енергії, без якої неможливе життя всього живого на Землі.
  У всій Європі організовують різні заходи, пов’язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики. Це дні відкритих дверей сонячних та енергоефективних будинків, дослідницьких і проєктних інститутів, конкурси, змагання, пробіги сонячних автомобілів, електромобілів, виставки й зустрічі із громадськістю в міських і торгових центрах, зелених зонах та інших громадських місцях.
  В Україні річне надходження сонячного випромінювання перебуває на одному рівні з країнами, які активно використовують сьогодні сонячні колектори (Швеція, Німеччина, США тощо). Уся територія України придатна для розвитку систем теплопостачання з використанням сонячної енергії. Якщо 2010 року Україна не мала жодної великої сонячної електростанції (СЕС), то 2020-го в нашій країні вже працюють 15 665 (875 промислових та 14 790 СЕС домогосподарств ) об’єктів відновлюваної електроенергетики. Наша держава входить у десятку країн Європи за темпами розвитку сонячної енергетики.
  Перший в Україні серійний енергофективний дім звели під Києвом у 2015 році. Будинок Optima House створений компанією-забудовником "Доступне житло" на основі європейських концепцій "Мультикомфортний дім" та "Активний дім". Optima House використовує для опалення систему теплового насоса в поєднанні з сонячними панелями й сонячними колекторами для підігрівання води, які встановлені на даху будівлі. Економити на електроенергії дозволяють також продумана система природного освітлення і прозорі конструкції (фасадні й мансардні вікна, двері), які також забезпечать надходження природного тепла. У порівнянні зі звичайними будинками такого самого розміру Optima House споживає на 65% менше енергії на рік.
  Європейські країни вже багато років поспіль ухвалюють закони, що зобов’язують споруджувати енергоефективні будівлі задля зменшення впливу на навколишнє середовище. В Україні тим часом напрацювали Концепцію реалізації державної політики в сфері забезпечення енергоефективності будівель. Документ ухвалили наприкінці січня 2020 року Він передбачає поетапне збільшення кількості будинків із близьким до нульового рівнем споживання енергії (35 кВт на годину за кв. м на рік). А це означає, що енергозабезпечення в нових будинках має здійснюватися передусім за рахунок відновлюваних джерел.
  Автомобілі, обладнані сонячними панелями, не потрібно заправляти, адже вони рухаються за допомогою енергії, отриманої від сонця. Перший автомобіль, що міг рухатися лише за рахунок сонячної енергії, був представлений іще в 1955 році. Щоправда, авто було невеликих розмірів і рухалося без водія. Керували цим електрокаром за допомогою дистанційного управління.
  Принцип роботи фотоелектричних транспортних засобів дуже простий. Сонячні панелі, вмонтовані в дахи автомобілів, поглинають сонячну енергію, яка накопичується в акумуляторах. А ті за допомогою електродвигуна змушують рухатися колеса машини. Вночі такі авто рухаються за рахунок енергії, накопиченої в акумуляторних батареях.
  Німецький стартап Sono Motors у 2019 році запустив у масове виробництво перший у світі сімейний електромобіль із сонячними панелями.
  В Австралії раз на два роки проводяться "Великі перегони" автомобілів на сонячних батареях. До змагання залучаються ентузіасти і любителі з усього світу. Середня швидкість електромобіля на сонячних батареях становить близько 90–100 км/год. Ралі частково фінансується Північною територією Австралії. Перед регіоном поставлено завдання, щоб до 2030 року половина енергії, яку використовують, надходила з відновлюваних джерел.
  Французька компанія Bouygues SA представила своє бачення дороги майбутнього. Замість асфальту французи пропонують використовувати спеціальні сонячні батареї. Самі панелі забезпечені високоміцним захисним покриттям. Воно здатне витримати 18-тонну вантажівку. Тобто вони довговічні й цілком здатні замінити асфальт. Дорога майбутнього зможе не тільки освітлювати сама себе, а й віддавати значну частину електроенергії в енергосистему. У перспективі навіть можливе бездротове зарядження електромобілів. Розробники порахували, що дорожнє покриття площею 28 тис. кв. м забезпечує 280 кВт/год електроенергії.
  Сонячними станціями для власних потреб – сонячними панелями, розміщеними на дахах будинків, господарських споруд або просто на землі, вже нікого не здивуєш. Сонячні електростанції забезпечують власне споживання електроенергії об’єкта, доки світить сонце. Коли сонячної енергії недостатньо, різниця автоматично береться із загальної мережі.
  Як про варіант сонячних станцій можна згадати про лави, на яких установлені сонячні панелі для підзарядки гаджетів. У Чернігові в центрі міста було встановлено 10 таких лавок із usb-портами.
Таким чином, ми в День Сонця згадали про ті можливості, які нам надає це потужне джерело енергії і які ми ще не сповна використовуємо.

Підготувала Наталя Карбовська,
завідувачка відділу з економічної, технічної, природничої
 та сільськогосподарської літератури

 1 2   3  
 4  5  6
 7  8  9
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється