05.06.2020
606

Всесвітній день охорони навколишнього середовища

  0 5 червня світовою спільнотою відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Це свято вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щороку відзначається  в понад 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем та підкреслює гостру необхідність у зміні ставлення людини до природних ресурсів.
  До найбільш актуальних екологічних проблем, що стоять сьогодні перед Україною, можна зарахувати низьку якість питної води, забруднене повітря, знищення лісів, забруднення сміттям, деградацію земельних ресурсів, небезпечні геологічні процеси, наслідки Чорнобильської катастрофи й багато інших. Зупинимося на деяких із них.

Неякісна вода

  Вода відіграє одну з найважливіших ролей у житті організму людини. Згідно з міжнародними стандартами Україна належить до маловодних країн, оскільки більшість її площ – це маловодні степові та лісостепові зони. Історично система господарсько-питного водопостачання, яка формувалася ще за часів колишнього СРСР, ґрунтується на переважному використанні поверхневих вод, не захищених від техногенного забруднення. 80% населення України використовує у своєму житті воду з поверхневих джерел, а екологічний стан цих вод з кожним роком погіршується.
  Розвиток економіки, виникнення нових технологій, збільшення чисельності міського населення за останні десятиріччя спричинили значні зміни у водоспоживанні й водовідведенні, що у свою чергу призвело до збільшення скидів забруднених вод у навколишнє середовище. До основних чинників забруднення води можна зарахувати антропогенний та природний фактори. Перший фактор значно переважає за кількістю викидів забруднюючих речовин, але й піддається управлінню шляхом удосконалення правового, економічного та екологічного регулювання діяльності людини. Недостатнє очищення стоків, неякісне очищення промислових вод, надмірна насиченість органікою призводить до того, що сьогодні практично всі водойми країни наблизилися до 3-го класу забрудненості. Очисні споруди, що виробляють питну воду, розраховані на прийом води 1–2 класів забруднення. Як результат – вісімдесят відсотків проб води показують, що її якість не відповідає умовам держстандартів. Майже 75% українців п’ють воду з Дніпра, якість якої погіршується вниз за течією річки. Найпроблемніші за еколого-гігієнічним станом вододжерела виявлено у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській та Одеській областях. Вони розташовуються у південному та східному регіонах України, де, крім дефіциту вологи та високих температур у теплий період року, забрудненню водойм сприяють скиди господарсько-побутових і промислових стічних вод без відповідної обробки.Якщо ж говорити про найчистішу воду в Україні, то її можна скуштувати на Полтавщині, де майже вся вода береться з підземних джерел.
  Централізованим водопостачанням в Україні забезпечено 450 міст, 783 з 891 селища міського типу, а також 6490 із 28584 сільських населених пунктів, що охоплює понад 70% населення країни.
Забезпечення екологічної рівноваги та повне задоволення потреб населення і суспільного господарства водою можливі за умови поліпшення якості води та водного режиму річок, раціонального використання води підприємствами всіх галузей суспільного господарства й відтворення водних ресурсів.
  Пропонуємо переглянути відео на тему збереження питної води за посиланням: Проєкт Програми розвитку ООН "Кожна краплина має значення"

Забруднене повітря

  Щорічно в атмосферу України потрапляє понад 6 млн тонн шкідливих речовин і вуглекислого газу.
  Одне з провідних місць у забрудненні атмосферного повітря належить автотранспорту – на нього припадає більше третини всього обсягу викидів забруднюючих речовин в Україні, а в деяких містах – більше половини. Понад 65 відсотків  свинцю, 54 відсотки оксиду вуглецю, 32 відсотки вуглеводнів та 24 відсотки оксидів азоту від загальної для країни кількості цих речовин потрапляють в атмосферу внаслідок роботи автотранспорту.
  В Україні значна частка забруднення атмосферного повітря припадає на стаціонарні джерела викидів. Застаріле обладнання й технології промислових підприємств зумовлюють викиди у катастрофічних обсягах.
  "Викиди в атмосферу токсичних речовин від теплових електростанцій та теплоелектроцентралей, середній вік яких перевищує 45 років, становлять найбільшу частку у промисловому забрудненні повітря. На більшості підприємств теплової енергетики обладнання для сіркоочистки димових газів не встановлене, а ефективність наявного пилоочисного обладнання низька, тому питомі викиди забруднюючих речовин на українських ТЕС – одні з найбільших у світі й перевищують стандарти ЄС у десятки разів", – наголошує експерт Національного екологічного центру України Олег Савицький. За оцінкою міжнародних експертів щорічні збитки, спричинені лише шкодою здоров’ю населення від викидів підприємств теплової енергетики, оцінюються в 9,1 млрд євро.
  За версією Центральної геофізичної обсерваторії Міністерства надзвичайних ситуацій України, найбільш забруднені регіони розташовані на промисловому сході країни. Це Донецька, Дніпропетровська і Луганська області. А "найбруднішими" містами стали Макіївка, Дніпродзержинськ та Одеса. Якість повітря в Києві, на думку геофізиків, вища за середню по країні.
  Щоб виправити ситуацію, Україні потрібно якнайшвидше ввести нові стандарти для промисловості, модернізувати застаріле обладнання і повністю перейти на нові екологічні енергозберігаючі технології.
  Пропонуємо переглянути відео "Як нам шкодить брудне повітря".

Знищення лісів

  За останні 50 років людство спромоглося знищити понад 50 відсотків усіх лісів. Експерти застерігають: якщо ставлення суспільства до лісів не зміниться, вже через декілька десятків років вони стануть рідкістю.
  Найбільше незаконних рубок уже традиційно проводиться в Карпатах, адже там – найбільші лісові масиви в країні. Крім того в цьому регіоні росте найбільше рідкісних дерев, які, відповідно,  коштують дорожче. Відомі букові праліси Карпат входять до переліку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. За них екологи бояться найбільше, бо на відновлення цих порід знадобиться не один десяток років. Немало проблем спостерігається і на Поліссі, Волині, у Чернігівській та Київській областях.
  Експорт деревини з України у 2,5 разу перевищує імпорт. Споживче ведення лісового господарства призводить до того, що ліси не відновлюються і втрачають біологічну стійкість (площа лісів, уражених шкідниками та хворобами, постійно збільшується). А цінні деревні породи (дуб, бук та сосна) заміщуються малоцінними (грабом, березою, осикою). Через деградацію лісових масивів розвиваються ерозія ґрунтів і зсувні процеси.
  Вирубування дерев значно підвищує ризики повеней та паводків, відповідно, погіршуються якість ґрунту і родючість. Крім цього вирубування карпатських лісів зумовлює зменшення біорізноманіття, знищення ареалів рідкісних видів флори та фауни, загибель цінних природних екосистем і негативно впливає на клімат усієї України.

Побутові відходи

  Проблема сміттєвого забруднення планети існувала завжди. Наприклад, у середні віки в розвинених країнах Європи видавалися спеціальні закони, що забороняли виливати на вулицю нечистоти й інші відходи життєдіяльності людини. Незважаючи на те, що в ті часи не було ніяких систем переробки сміття (крім того – не було навіть звалищ і місць організованого поховання відходів), проблема сміттєвого забруднення не стояла так гостро – люди в той час абсолютно не замислювалися про екологію, а відходи того часу переважно були харчовими й порівняно швидко розкладалися в землі. Ситуація різко погіршилася минулого століття, коли з’явилися пластмаса та інші синтетичні матеріали, які майже не розкладаються і завдають величезної шкоди флорі та фауні в радіусі сотень кілометрів від територій організованих поховань. Статистика свідчить: щорічно на одного жителя великого міста припадає до 5 сотень кілограмів відходів, мешканці менших міст залишають після себе приблизно по 150–200 кілограмів відходів. Найбільша кількість промислових відходів припадає на США, Норвегію, Іспанію, Швецію, Нідерланди і Росію.
  В Україні проблема утилізації та переробки різних відходів стоїть дуже гостро. У країні – близько 800 офіційних звалищ, загальна кількість сміття на яких перевищила 35 млрд. т. Щорічно ця цифра зростає ще на сімсот-вісімсот тисяч тонн. За інформацією Міністерства екології та природних ресурсів, загальна площа всіх полігонів з відходами вже займає 4 відсотки площі України. Речовини, які виділяються в результаті хімічних реакцій на полігонах твердих побутових відходів, здатні перетворити територію нашої країни на одну суцільну зону екологічного лиха. Адже небезпечні хімічні речовини і бактерії просочуються у ґрунт, потрапляють у повітря та ґрунтові води, отруюючи життя на відстані десятків кілометрів від звалища.
  Теоретично вci відходи повинні підлягати реутилізації, але процес вилучення зі сміття цінних компонентів досить складний. Смітники зберігають у собі дуже багато корисного й коштовного. Проблема лише в тім, як корисне відокремити від некорисного. Зменшити кількість сміття допоможе його сортування на первинному етапі. Бо лише сортовані відходи можна переробляти.
  Пропонуємо подивитися відео "Екологічні проблеми. Сортування побутових відходів".
  Чернігівська обласна універсальна  наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка не стоїть осторонь від проблеми охорони навколишнього середовища. Працівники бібліотеки проводять масові заходи екологічного спрямування, беруть активну участь в обласних заходах з охорони навколишнього середовища. Зокрема, три роки поспіль працівники відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук були активними учасниками екологічного фестивалю  "Життя в стилі Еко", організованому Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.
  Відзначення Дня охорони навколишнього середовища спонукає нас замислитися над своїми вчинками, над майбутнім нашої планети і зробити бодай маленький крок для збереження природи. А з маленьких кроків складається широкий шлях, поле дій, у результаті яких природа віддячить нам сповна.
  Пропонуємо для перегляду відео про охорону навколишнього середовища: Екологічні проблеми [України]

  Корисні посилання:
  Стан питної води в Україні
  Небезпечне повітря: чим дихають українці
  Екологічне лихо: Винищення лісів в Україні

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється