Мистецька подорож виставами незалежного театру "Theatrum Mundi"

Мистецька подорож виставами незалежного театру "Theatrum Mundi"

17.06.2020
607

  Життя навіть звичайної людини, яка не вважає себе творчою, однаково нерозривно пов’язане з мистецтвом. Дуже шкода, що весна у театроманів промайнула не в партері, як зазвичай, а вдома на улюбленому дивані. Та це не привід засмучуватися й відмовлятися від цього приємного задоволення.
  Хоча наразі триває процес послаблення карантину, та невтішна статистика і нові антирекорди за кількістю хворих за добу показують, що самоізоляція залишається головним пріоритетом.
  Відділ мистецтв у межах проєкту "Театр у бібліотеці" пропонує до уваги користувачів мистецьку подорож виставами незалежного театру "Theatrum Mundi".
  Творчу ініціативу "Theatrum Mundi" 2014 року започаткували Євгеній Сидоренко та Микола Бичук – як недержавну та некомерційну організацію.

Sidorenko                                          Bichuk


  Мабуть, однією з перших ластівок творчої ініціативи як окремого незалежного театру можна назвати музичне відео на пісню "Чернігів" Миколи Бичука, яке знімали під керівництвом Євгенія Сидоренка.

  ааДивитися музичне відео

  Поціновувачам інтелектуального театру та філософських роздумів на сцені пропонуємо подивитися моноспектакль "Чому люди не…" Миколи Бичука за п’єсою Сергія Астраханцева (режисер – Є. Сидоренко), прем’єра якого відбулася 2016 року. Це гостро-душевна історія про людину, яка заплуталася в житті і повністю розчарована ним. Про чоловіка, що піднімається на дах висотки. Герой вистави відчуває відчай, розчарування і відсутність сенсу життя. "Чому?" – відлунює у нього в голові єдине запитання, яке ми, мабуть, ставимо собі та іншим найчастіше. З тисячі можливих "чому?" існують такі, відповіді на які отримати майже неможливо. Дах будинку – гарне місце, аби розібратися і зрозуміти, навіщо він прийшов у цей світ, і просто поговорити… З собою чи з Богом…

аа  Моновистава "Чому люди не..."

  А от тим, хто полюбляє гумор, радимо переглянути комедійну виставу "Одна дружина на двох" за п’єсою Філа Нетрука. У першому варіанті режисер Євгеній Сидоренко виступив також і в ролі актора разом із Миколою Бичуком. Та після зміни назви вистави роль Чоловіка почав виконувати Петро Великий.
  Вистава, легка для сприйняття і водночас до болю життєва та глибока за змістом, не залишить байдужим жодного глядача, і кожен здобуде для себе важливий життєвий урок.
  Тільки уявіть ситуацію. 8 березня, вечір. Двоє чоловіків поспішають до коханих жінок і разом застрягають у ліфті елітного будинку. Стильний, респектабельний, багатий будівельник-бізнесмен і такий собі "свій хлопець", що живе за власними правилами. Як бути, коли вже вечоріє, а ліфт зламався і диспетчер не відповідає? Постає запитання: до кого вони поспішають? І герої виявляють, що у них одна жінка на двох.
  Ця комедія – про скелети в шафі. Про те, до чого призводить зрада. Про те, як дві людини не можуть розібратися з однією. І що може початися в закритому приміщенні після виявлення такого незручного факту? Справжнє божевілля!

аа  Комедійна вистава "Одна дружина на двох".

  Слід згадати і про нову роботу творчої ініціативи – художній фільм "Таємниця", створений за п’єсою чернігівського літератора, драматурга, лауреата міжнародної літературної премії ім. М. Гоголя "Тріумф" Анатолія Покришня "Беатріче Коцюбинського".

аа  Докладніше про презентацію художнього фільму "Таємниця" в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка

  Режисер стрічки та автор сценарію – Євгеній Сидоренко, режисер-постановник Чернігівського молодіжного театру. Продюсер і виконавець головної ролі Михайла Коцюбинського – актор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка Микола Бичук. Молоду Олександру Аплаксіну на екрані відтворила акторка ЧОАУМДТ ім. Т. Г. Шевченка Анна Владович. Прем’єра фільму, який став призером конкурсу проєктів "Креативне місто", відбулася у травні 2019 року.
  Що ми знаємо про Михайла Коцюбинського? Через що він пройшов, щоб стати класиком української літератури? Яким було його особисте життя?
  Охопивши останній період життя і творчості Михайла Коцюбинського, стрічка розкриває невідомі широкому загалові сторінки його приватного життя, зокрема романтичне почуття до молодої співробітниці статистичного бюро Чернігівського земства Олександри Аплаксіної. Письменник зазначав, що ця миловидна дівчина – людина якогось іншого виміру, яка йому дуже імпонує. Вона стала його Музою, провідницею найпотаємніших мрій та сподівань.
  Фільму немає в доступі для широкого загалу, але його неодмінно демонструватимуть іще. Тож, щоб зацікавити шановну авдиторію, пропонуємо переглянути декілька інтерв’ю з творцями фільму.

аа  Сюжет телеканалу UA:Чернігів про створення фільму "Таємниця", прем’єрний показ і відгуки перших глядачів (21.05.2019). Гості програми – актор Микола Бичук та режисер Євгеній Сидоренко.


аа  Сюжет телеканалу UA:Чернігів про те, як створювався фільм "Таємниця" (25.05.2019) Гості програми – актор Микола Бичук і драматург Анатолій Покришень.

  voprosА для тих, хто справді зацікавився цією історією або читав книгу та хоче побачити екранізацію, є квест. На сайті творчої ініціативи "Theatrum mundi" можна знайти посилання для перегляду художнього фільму "Таємниця". Знайти неважко, тож хай щастить з пошуками.
 Хочемо запевнити наших користувачів, що представлені вистави – лише невелика частина творчого доробку цих талановитих людей. Маємо надію, що ознайомимо вас з іншими, не менш цікавими проєктами творчої ініціативи "Theatrum mundi" вже, як-то кажуть, наживо, в ошатній залі Мистецької вітальні та у присутності головних героїв. А поки що – до нових зустрічей. І – бережіть себе. Stay safe.

Підготувала Катерина Мехеда,
провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється