20.07.2020
427

result_1   28 липня – День хрещення Київської Русі-України.
  День хрещення Київської Русі – державна пам'ятна дата в Україні на честь хрещення Русі Володимиром Великим, яка відзначається щорічно 28 липня – в день пам'яті князя Володимира. Державне свято встановлене в Україні згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008 "Про День хрещення Київської Русі-України". Князь Володимир не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. Існує багато версій стосовно часу і місця хрещення самого князя. Літопис говорить про 988 рік.
  Хрестити Київську Русь та проголосити християнство державною релігією припало князю Володимирові Великому. Прийшовши до влади за допомогою варязької дружини і язичницької еліти, Володимир задля їхніх інтересів запровадив язичницький пантеон богів. На місці старого капища, де стояла подоба Перуна, з'являються 7 різноплемінних богів: Перун, Дажбог, Хорс, Стрибог, Симаргл, Мокош (Моковейка), Велес. Але трохи згодом Володимир переконався, що для зміцнення держави та її престижу потрібна нова віра. Київська держава підтримувала найтісніші стосунки з Візантією – найбагатшою, наймогутнішою і культурно найвпливовішою державою того часу. Так він вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ.
  Хрещення відбулося в часи послаблення внутрішньополітичного стану у Візантійській імперії. У 980-х вибухає вкрай небезпечне антиурядове повстання на сході імперії. Скрутне становище, в якому опинився імператор Візантії, змусило його звернутися до Києва з проханням про військову допомогу. Умови, за якими Київ погоджувався допомогти Візантії, продиктував Володимир. За ними київський князь зобов'язувався допомогти імператорові придушити повстання, а за це той мав би віддати за Володимира свою сестру Анну та сприяти хрещенню населення Київської держави. При цьому Володимир спочатку отримав відмову, і тільки захоплення ним візантійської колонії Херсонеса (Корсунь) примусило Візантію укласти цю угоду.
  Після офіційного хрещення киян 988 року християнство стає державною релігією Київської Русі. З прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви – спершу в Києві, а згодом і в інших містах. Учителями були священники з Корсуня, які знали слов'янську мову. Той факт, що прийняття християнства не призвело до безпосереднього політичного опанування Русі Візантією, а відкрило новій християнізованій спільноті зв'язки з далекими та близькими сусідами, слід вважати найпозитивнішим наслідком акту хрещення Русі і слов'ян Сходу.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється