Видатні чернігівці. Творчий портрет Олександри Дідович

Видатні чернігівці. Творчий портрет Олександри Дідович

24.07.2020
517

  Чомусь у нас так повелося, що про талановитих вихідців з України – винахідників, вчених, акторів чи художників, котрі знані на весь світ, самі українці навіть не чули. А буває ще гірше: людину всі знають, але те, що вона завдячує талантом серед всього іншого й нашій славній Батьківщині, не відають.
  Та позаяк Україна велика, відділ мистецтв вирішив ознайомлювати громадськість насамперед із талановитими земляками. Допомагатиме цьому нещодавно започаткований цикл розповідей "Видатні чернігівці". Другою творчою історією з циклу стане "Творчий портрет Олександри Дідович", приурочений 80-річчю від дня народження майстрині.

  Фото Віктора Кошмала
Дiдович_Олександра_Iванiвна  Відома чернігівська мисткиня Олександра Іванівна Дідович народилася 26 липня 1940 року в Чернігові у робітничій сім'ї. Має дві вищі освіти: закінчила фізико-математичний факультет Чернігівського педагогічного інституту та Київський інститут легкої промисловості за фахом інженер-економіст. Працювала в товаристві "Знання", у Чернігівському юридичному технікумі.
  Майстриня завжди захоплювалась рукоділлям: вишивала хрестиком, шила, в'язала на спицях, плела гачком. Проте творчою роботою почала займатися лише після виходу пенсію. Як каже про це сама мисткиня: "Я просто вільна жінка і сама обираю собі заняття до душі".

  Про початок творчості та світогляд сонячної мисткині можна дізнатися в матеріалі Тетяни Леонової з тижневика "Чернігівщина", розміщеному на міському порталі Gorod.cn.ua.

  ааОлександра Дідович: "Я є збудником епідемії "творчої пандемії!"

  Мотанка… Кожен українець, навіть той, котрий не пов'язаний із чарівним та загадковим світом народного мистецтва, бодай раз в житті чув це слово: як не в навчальному закладі, то в новинах чи від друзів. Але є ще дещо… Щось невловиме, рідне, як свіже молоко із скибкою хліба чи запах пиріжків, як босоніж по траві чи подорожник на обдертому колінці. Щось знайоме, на стільки природне й органічне, що навіть і не замислюєшся, а звідкіля ж вони беруться, хто їх майструє?

  ааСтворення ляльки-мотанки

  Пані Олександра прийшла до створення мотанок спонтанно: побачила на виставці, зачарувалася та вирішила спробувати сама. Тепер її ляльки в народних костюмах, майстерно виготовлених та наближених до справжніх, відомі на всю країну.

  ааМатеріал про відкриття виставки ляльок-мотанок "Україна єдина" (2014) чернігівської майстрині Олександри Дідович на сайті бібліотеки
 
  ааВиставка ляльок-мотанок "Україна єдина" (Мистецький вернісаж)

  ааСюжет ЧОДТ про виставку ляльок-мотанок "Україна єдина" в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка

  ааСюжет ТК "Новий Чернігів" про виставку ляльок-мотанок "Україна єдина" в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка 

  Починаючи з 2005 року, майстриня почала працювати зі шкірою.
  "Увесь час відчувала потяг до виробів зі шкіри, тому збирала й складала різнобарвні клаптики (обрізки з нових або поношених речей), щоб дати їм нове життя, – наголошує пані Олександра. – Одного разу я завітала до знайомої кравчині. І раптом серед речей я побачила шкіряну троянду й одразу ж поцікавилася про технологію її виготовлення. Знайома розповіла, що шкіра стає опуклою, якщо потримати матеріал над вогнем свічки. Згодом я сама почала експериментувати. Мої перші картини з'явилися одразу ж після виходу на пенсію. В голові роїлося безліч ідей, які настирливо дошкуляли й вимагали матеріалізації!".

  ааМатеріал про виставку картин "Безмежність таланту" (2010) чернігівської майстрині виробів зі шкіри Олександри Дідович в межах засідання клубу "Світ прекрасного"

  ааВиставка картин зі шкіри у чернігівській бібліотеці ім. Короленка. ФОТОрепортаж

  Чернігівська майстриня створює унікальні й неповторні картини, прикрашає вази, шкатулки й навіть пляшки. Ба більше, пані Олександра розробила й постійно застосовує в роботі не тільки авторські техніки декору, а й власні технології фарбування шкіри. В своїх роботах мисткиня надає перевагу природним матеріалам: шкірі, полотну, ниткам з льону, конопель, вовни, сизалю та ін.

  ааФОТОрепортаж з відкриття виставки Олександри Дідович і Дмитра Зуганова 

 аа Персональна виставка чернігівської майстрині Олександри Дідович на офіційному сайті Міністерства культури України 

  В мистецтві Олександра Дідович керується гаслом: "Природа – невичерпна скарбниця ідей, треба лише вміти їх побачити". І тільки чутливі, творчі очі, які дивляться на світ з цікавістю й захопленням незалежно від віку, можуть розгледіти таємні дарунки натхнення, що раз по разу нам всім підкидує життя.

Підготувала Катерина Мехеда,
  провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється