Людина, що була Театром

Людина, що була Театром

12.08.2020
527

  Людина, що була Театром – короткий, але майстерний опис заслуженого діяча мистецтв України та одного із засновників Чернігівського Молодіжного театру Геннадія Касьянова.
  Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка підтримувала Молодіжний театр від початку і до сьогодні. Більше 30 років тому на сцені бібліотеки з успіхом пройшла одна з перших вистав театру "11 сторінок воєнної прози".
  Геннадій Касьянов подарував безліч світлих миттєвостей та спогадів багатьом людям і дуже важливо зберегти той вогник світла й любові до Театру, який митець запалив у кожному з нас.
  Тому пропонуємо ознайомитися з годиною пам'яті та вшанувати видатного українського режисера разом із відділом мистецтв.
 
Касьянов Геннадій СергійовичКасьянов Геннадій Сергійович – директор-художній керівник Чернігівського обласного Молодіжного театру (1985-2018 рр.), заслужений діяч мистецтв України (2002 р.).
  Народився 1 січня 1953 року в Запоріжжі. Шлях до театру почався з лялькового гуртка Запорізького палацу піонерів. Закінчив Харківський інститут культури (1975 р.; викладач М. Мушкіна) та Харківський інститут мистецтв (1982 р.; викладач Р. Черкашин).
  В 1982 році став головним режисером Чернігівського театру ляльок. В 1985 році – засновник та головний режисер, а з 2000 по 2018 роки – директор-художній керівник Чернігівського обласного молодіжного театру. Працював у традиціях психологічного театру.

Про Геннадія Касьянова на офіційному сайті Чернігівського обласного Молодіжного театру

Культурна "Тема дня" з художнім керівником Молодіжного театру Геннадієм Касьяновим, ведуча – Олена Попова (ТК "Сівер-центр", 26 травня 2018)

  Біографія митця нерозривно пов'язана з історією Молодіжного театру.
  Від 1976 року в Чернігові існував театр ляльок (тривалий час без приміщення). У 1982 році у колективі театру з'явився молодий режисер Геннадій Касьянов, що надав нове дихання лялькам, навколо якого протягом 1982—84 років згуртувалась творча молодь — молоді актори, більшість з яких щойно закінчила Дніпропетровське театральне училище.
  До 40-ї річниці Перемоги у німецько-радянській війні Геннадій Касьянов написав інсценівку 2 творів Бориса Васильєва "А зори здесь тихие…" та "В списках не значился", що дістала назву "11 сторінок воєнної прози", жанр якої був визначений як "досвід прочитання прози на сцені", тобто вони були новаторськими й експериментаторськими.
  1 травня 1985 року зіграли виставу перед курсантами Чернігівського вищого воєнного авіаційного училища льотчиків. Відтоді ця дата офіційно вважається днем народження Чернігівського молодіжного театру. Потім виставу грали у шпиталі, ПТУ, бібліотеці ім. В. Г. Короленка. Новий театр набув розголосу в місті.  1 травня 1985 року зіграли виставу перед курсантами Чернігівського вищого воєнного авіаційного училища льотчиків. Відтоді ця дата офіційно вважається днем народження Чернігівського молодіжного театру. Потім виставу грали у шпиталі, ПТУ, бібліотеці ім. В. Г. Короленка. Новий театр набув розголосу в місті.

Творча зустріч з Геннадієм Касьяновим з нагоди 60-річчя від дня народження в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка (2013 р.)

Матеріал про творчу зустріч на сайті бібліотеки (2013 р.)

   В 1985 році Чернігівський молодіжний театральний колектив, який мав тоді назву театр-студія "Молодіжна сцена", став Лауреатом і посів перше місце на 2-ому республіканському конкурсі самостійних робіт молодих акторів, режисерів та сценографів. Відтак, його учасники — режисер Геннадій Касьянов і актори Любов Веселова, Юлія Матросова, Тетяна Салдецька, Мирослава Витриховська, Тетяна Тушич, Володимир Банюк, Олександр Максяков, Олег Шпак та Алла Дадашьянц здобули першу важливу перемогу, котра відкривала можливості для просування й становлення молодіжного театру.
  Після успіху постановки "11 сторінок…", чернігівська театр-студія "Молодіжна сцена" поставила наступні спектаклі "Завтра була війна" за Борисом Васильєвим та "Ювенільне море" Андрія Платонова.
  У 1987 році було остаточно вирішено питання щодо приміщення для театру, який складався на той час з театру-студії "Молодіжна сцена" та лялькової трупи. Йому передали будинок колишньої єврейської гімназії при синагозі.
  1 жовтня 1988 року в Чернігові відкрився новий театр, який дістав назву Театр для дітей та молоді. Цього ж 1988 року театр започаткував фестиваль "Грудневі театральні вечори".

Про історію Молодіжного театру на офіційному сайті

  Але краще за батька про своє дитя ніхто не розповість, тому пропонуємо переглянути душевну розповідь Геннадія Касьянова про створення Молодіжного театру для ТК "Культура".


Чернігівський молодіжний театр. Геннадій Касьянов "Без завіси"

  Як головний режисер та художній керівник, Геннадій Касьянов був для своїх колег та підопічних взірцем у вивченні Касьянов Геннадій Сергійовичукраїнської культури. Звертаючись у творчості до таких авторів, як Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Ольга Кобилянська, Іван Франко, Михайло Старицький, режисер прагнув поринути в самі глибини української душі, ментальності народу, осягнути його місце в світовій історії.
  Велику увагу в своїй творчості режисер приділив сучасній українській прозі, присвятивши їй окремий театральний сезон. З його легкої руки, на сцені Молодіжного з'явилися "Вечірній мед" К. Москальця, "Падлюччі лекції" М. Бриниха, "Повернення придурків" П. Яценка, "Воццек" Ю. Іздрика. Створюючи ці проекти, мета театру та особисто Геннадія Касьянова полягала не лише в тому, щоби відкрити очі глядачеві на сучасну українську літературу, яка розвивається й набирає обертів, а й зрозуміти, куди взагалі рухається наша культура, що нас турбує та чого прагне наша душа.

Літературно-театральна зустріч "Нова хвиля української літератури" в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка

  Також митець плідно працював над виставами світової класики. Особливою його любов'ю була драматургія Чехова. "Три сестри" (сцени), "Вишневий сад", "Іванов", "Чайка", "Дядя Ваня" – всі ці вистави на довгий час залишаться у "золотому" фонді репертуару. За довгі роки роботи у театрі, який став для Геннадія Касьянова справжнім домом, він створив понад вісімдесят вистав.

Остання режисерська робота Геннадія Касьянова: "Бравий вояка Швейк" на сцені Молодіжного театру (garmata.tv, 2018 р.).

  Все життя режисер присвятив театру, колектив якого і був його сім'єю. Помер 12 серпня 2018 року в Чернігові. Як вшанування пам'яті, на фасаді Чернігівського молодіжного театру встановили меморіальну дошку Геннадію Касьянову (2019 р.).

Пам'яті Геннадія Касьянова. Олексій Биш, Володимир Банюк та Віталій Гольцов про видатного майстра (14.08.2018 р., "Ранок" на UA: Чернігів).


Про встановлення меморіальної дошки на ТК "Новий Чернігів"
 
  В 2009 році був створений документальний фільм "Касьянов. Людина, яка створила театр". Автором та режисером стрічки виробництва "UA: Чернігів" виступив Іван Матвєєв.

  Іван Матвєєв працює на "UA: Чернігів" редактором ТО "Ранок", до того був шеф-редактором, а також ведучим ранкової програми. Працював над фільмом у вільний від основної роботи час. Йому допомагав продюсер Чернігівської філії Артем Шелковий. Документальна стрічка була відзнята й змонтована власними силами філії.
  "Геннадій Касьянов – особистість достатньо складна, велика навіть у масштабі України", – так описав героя фільму Іван Матвєєв.Касьянов Геннадій Сергійович
  "Знімати фільм було складно, – говорить автор. – Коли працював над попереднім фільмом про засновника чернігівського телебачення Олександра Копиловського, відчуття були дещо інші – тут своя кухня, ти знаєш усе зсередини. А там актори театру, і кожен актор теж непроста особистість. Шукав підходи, контакти, занурювався в театральний світ. Зрештою, багато відкрив для себе, навіть зблизився з атмосферою Молодіжного театру, який називають "монастирем для своїх".
  Прем'єрний показ був присвячений Всесвітньому дню театру, який відзначається щорічно 27 березня.

Документальний фільм "Касьянов. Людина, яка створила театр"

  Пропонуємо ознайомитися з матеріалами, де автор стрічки Іван Матвєєв розповідає про роботу над фільмом, а актори Молодіжного театру діляться спогадами про видатного режисера.

Іван Матвєєв та Роман Покровський в програмі "Ранок" на UA: Чернігів (27.03.2019 р.)

Іван Матвєєв та заслужений артист України Володимир Банюк в програмі "Ранні пташки" На UA: Українське радіо. Чернігівська хвиля (27.03.2019 р.)

Презентація книги "Монастир для своїх" в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка (2014 р.)
 
Також до уваги користувачів пропонується невелика добірка літератури з фондів бібліотеки про Геннадія Касьянова та його творчість:Касьянов Геннадій Сергійович

1. Альманах "Шедевра": Чернигов. молодеж. театр // редкол. Касьянов Г. С. и др.; макет и оформ. Ярошенко А. А. – Чернигов: Десна, 1993. – 95 с.

2. Антология. Собрание цветов : эссе о театре / Молодой театр ; [сост. и ред. Г. Касьянов]. – Чернигов, 2004. – 173 с.

3. Пушкина, А. Биография времени : страницы истории театра с пометками Геннадия Касьянова / Алла Пушкина ; [над кн. работали Г. Касьянов и др.]. – Чернигов, 2014. – 431 с. – Загл. на корешке и переплете : Монастырь для Своих.

Періодика:

4. Быш, А. Геннадий Касьянов умер 65-летним, 12 августа в своей квартире. Стало плохо с серцем / Алексей Быш ; интервью Тамары Кравченко // Весть. – 2018. – 16 авг. (№ 33). – С. 2.

5. Касьянов, Г. Молодежный театр к юбилею готов : [про 25-річний ювілей Чернігів. Молодіж. театру] / Геннадій Касьянов ; розмову записав С. Кириченко // Семь дней. – 2010. – № 17. – С. 30.

6. Касьянов, Г. Повітря Чернігова : [головний режисер Чернігів. Молодіж. театру про театр і першу зустріч з Чернігів] / Генадій Касьянов // День. – 2017. – 9-10 черв. (№ 97/98). – С. 19.

7. Пархоменко, Л. Києво-Печерська лавра і "Монастир для своїх" / Людмила Пархоменко // Деснянська правда. – 2014. – 30 жовт. (№ 43). – С. 7.

8. Пархоменко, Л. "Монастир для своїх" : [про презентацію книги] / Людмила Пархоменко // Культура і життя. – 2014. – 17-23 жовт. (№ 42). – С. 7.

9. Пархоменко, Л. Те, що Ви створили, ніколи не мине… : [пам’яті Г. С. Касьянова] / Людмила Пархоменко // Деснянська правда. – 2018. – 16 серп. (№ 33). – С. 1.

10. Пархоменко, Л. Фестивальні скрижалі на грудневому тлі. Театр не може бути стадіоном… / Людмила Пархоменко // Деснянська правда. – 2012. – 6 груд. (№ 91). – С. 7.

11. Фільм про Геннадія Касьянова // Світ-інфо : Чернігівська обласна інформаційно-аналітична газета. – 2019. – 4 квіт. (№ 148). – С. 3.

За матеріалами А. Пушкіної та ін.

Підготувала Катерина Мехеда,
провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється