Віртуальний книжковий огляд на допомогу креативним вчителям НУШ (нової української школи) "Як говорити з дітьми про мистецтво. Книги. Топ-5+"

Віртуальний книжковий огляд на допомогу креативним вчителям НУШ (нової української школи) "Як говорити з дітьми про мистецтво. Книги. Топ-5+"

28.08.2020
466

  Відгомоніли та відбешкетували літні канікули, біля порогу вже вичікувально походжає осінь, випрасовуючи вишиванки та лаштуючи на хвостиках бантики, а отже – скоро в школу. Тож до нового навчального сезону ми підібрали топ-5+ (з хвостиком) книг, які будуть корисними у знайомстві з одним із найскладніших для викладання, пояснення та розуміння уроків – мистецтва. Бо ж, приміром, з математикою чи навіть літературою все більш-менш ясно. Але мистецтво – штука особисто-сприймальна та світоглядно-формувальна: неправильний фундамент (або ж його відсутність – і таке буває) зводить нанівець усі подальші потуги.

  Звісно, ми могли б сюди запхнути багацько методичної літератури, але там немає картинок, тому такий огляд не те що дивитися, а й робити нудно. Неможливо зацікавити дитину тим, що не зачіпає тебе. Тому, обираючи книги, ми орієнтувалися на яскравість візуального оформлення, творчу подачу, стислість, інформативність та оригінальність викладу матеріалу.

  Замість вступу – книга.

  Немає необдарованих дітей – є дорослі, які не займаються розвитком дитини, адже будь-яка здібність потребує розвитку.

  В невеличкій книзі «У пошуках обдарувань» Людмили Діденко є цікаві шпаргалки та підказки для вчителя (чи батьків), як розпізнати неординарну дитину, завоювати її довіру та направити на вірний шлях. Наприклад, зацікавлює порівняльна табличка характерних ознак відмінників та обдарованих дітей.

  Також в книзі вміщені методичні рекомендації та матеріали щодо організації роботи за програмою "Обдарована дитина".

  Ну що ж, будь-яка здібність потребує розвитку, а творчі здібності вимагають творчого розвитку, одним з напрямів якого є ознайомлення зі світовими мистецькими шедеврами.

  То як же говорити з дітьми про мистецтво? Відповідь на це запитання дають дві книги-подруги Француази Барб-Ґалль з однойменними назвами «Як розмовляти з дітьми про мистецтво» та «Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття», в котрих йде мова саме про образотворче мистецтво.

  Діти – своєрідне, дике і цікаве плем’я, котре може поставити безліч серйозних і дивних запитань навіть лише стосовно одного звичайного, як пагін прозаїчної картоплі*, предмета. А що вже говорити про твори мистецтва, які часом схожі на сад психоделічних хризантем*, котрий інколи й такий увесь із себе розумний та досвідчений дорослий не збагне.

  На початку в книгах вміщені загальні поради, як то: станьте на рівень зросту дитини – і ви зрозумієте, що вона апріорі бачить не так, як ви; не оминайте кафе – влаштуйте дитині свято; дозвольте дитині обирати самій та починайте огляд музею чи галереї звідки завгодно – створюйте власні традиції і правила спілкування з мистецтвом; і не забудьте придбати листівки наприкінці, аби забрати спогади та частинку мистецтва з собою. А далі – безкінечна безкінечність запитань: від "як вчаться художники свого ремесла" до "чи викрадають картини з музеїв" та «чому багато художників пишуть одне і теж». В книзі – купа запитань, відокремлених за віком, які може поставити дитина – дивні, незручні, смішні, та, звісно, відповіді на них. Не бійтеся відповідати, пояснювати, фантазувати чи бути смішним. І тим більше, не бійтеся визнати, що ви чогось не знаєте. Будьте з дитиною на одному рівні та досліджуйте разом – тоді ви отримаєте гарного союзника і спонукаєте молоду душу до пізнання та розуміння прекрасного.

  Також у зануренні в незвичайний та багатогранний світ мистецтва допоможе книга «Знайомство з мистецтвом для дітей. Світові шедеври живопису і скульптури» Гізер Александер.

  У виданні відповідно хронології розміщено матеріали про відомих художників та їхні знамениті твори. Тут можна знайти таємниці полотен, міні-поради, як сприймати картини різних стилів і течій та цікаві, а іноді й загадкові, факти з життя і творчості того чи іншого митця (наприклад, такі як про Рембрандта і мавпу або ж Ван Гога і вухо).

  Та слід пам’ятати, що якщо музей чи книжка не цікаві – це не проблема дітей. Кожна дитина особлива і бачить світ по-своєму.

  Такого правила дотримуються автори книги «Гра в музей» Наталія Космолінська та Ірина Магдиш. І з ними складно посперечатися. Старі як світ нудні екскурсії довжелезними коридорами галереї чи музею давно нікого не цікавлять (і чи цікавили взагалі?). Вони мають буди зіжмакані і викинуті на звалище історії. Адже, щоб зацікавити не тільки дитину, а дорослого, вистачить декількох коротких, але несподіваних фактів з життя митця або створення картини чи виробу.

  Всі діти геніальні, тож дозвольте їм «грати в музей» за власними правилами.

  Книга розповідає та дає поради про що можна говорити з дітьми в галереї. Наприклад, дитині стане цікаво пофантазувати, про що ж говорять портрети один з одним, коли немає відвідувачів. А тут і художня література (або вже ж кіно зрештою) прийде на поміч – згадаймо всесвіт "Гаррі Поттера" (Джоан Роулінг) та його живих портретів. Можна пов’язувати буденне життя з експонатами: чи схожа ця дівчина з портрету на подругу або вчительку? а в кого вдома був такий самий пес? чи подобається одяг людей на картинах і чи доречно було б його носити в наш час? Або й взагалі можна вигадати свою власну історію до картини чи експонату! Головне – зацікавити, аж поки спілкування з мистецтвом стане приємною і корисною звичкою.

  Додатково за темою можна проглянути ще дві книги: «Як ходити до музею» Йохана Ідема та «Як творити галерею» в перекладі з чеської Лідії Кіцили.

  Відійдемо трохи від образотворчого і зануримося в світ архітектурного. На жаль, якщо про "Джоконду» Леонардо да Вінчі, «Крик" Едварда Мунка або "Зоряну ніч" Вінсента Ван Гога якимось вухом і чули (насправді, вони стали своєрідними мемами образотворчого мистецтва), то про архітектуру звичайна людина, не пов’язана з нею, майже нічого не знає. Так, можемо відрізнити готичні собори, бо вони мають чітко виражені особливості. Добре, якщо можемо назвати церкви й собори – приклади козацького бароко, що притаманне лише Україні. І все? То не є круто. Тому на поміч спішить (як Чіп і Дейл) «Крута архітектура» Саймона Армстронґа, котра вміщує в собі «суперові факти для дітей – малих і великих».

  Ця книга – ключ до брами чарівного замку під назвою "Архітектура". В ній йдеться про неймовірні архітектурні подвиги, геніальні винаходи та інші всілякі дивовижі, у які часом навіть складно повірити. Яскраве та оригінальне оформлення з безліччю малюнків та ілюстрацій привернуть увагу, тезисне та схематичне подання матеріалу не втомить і не змусить нудьгувати навіть найвертлявішого непосидька. Ну і хто ж не захоче почитати про побудований в стилі деконструктивізму музей Ґуґґенгайма, котрий схожий на гору сплющених бляшанок, або дізнатися будівельні поради від трьох поросят? Круті архітектори, круті споруди та круті течії чекають знайомства з юними читачами!

Як говорити з дітьми про мистецтво

  Бонус.

  Хочу познайомити вас ще з однією книгою. Книгою Ігоря Панасова та Марії Рубан про українського музиканта під назвою «Кузьма Скрябін» із серії «Видатні українці. Люди, які творили історію».

  Наполегливість, працелюбність і талант допомогли Андрію Кузьменку створити гурт "Скрябін", а його музика та життя загалом надихали і завжди надихатимуть українців.

  Розумієте, у певному віці дитина (а особливо творча дитина) має гостру потребу в прикладі для наслідування, в підтримці з боку того, хто вже реалізував себе, як творчу особистість. Це має бути хтось такий, дивлячись на кого дитина змогла би сказати собі: «Дивись, у нього вийшло – отже і я так зможу!».

  Життя видатних людей – це те, що цікаво всім, адже вони – справжні супергерої. Звичайні люди, як і ми з вами, котрі зробили щось незвичайне та змінили цей світ на краще.

  «Видатні українці» – це історії про звичайних хлопчиків і дівчаток, про їхнє дорослішання і навчання, перепони на шляху до успіху та щастя від досягнення мрій. Ці книги допоможуть дитині отримати відповіді на запитання про те, як працює цей світ, як досягти успіху, чому вчитися і який життєвий шлях обрати для себе.

  На цьому огляд завершується. Маємо надію, що він допоможе вам, вашим дітям, вашим учням чи підопічним тісніше познайомитися з таким цікавим, таємничим та різнобарвним світом мистецтва!

  Список використаної літератури:

  1. 74.268.5
  З-13
  Завалко, К. В. Основи орф-педагогіки : нач.-метод. посіб. / [К. В. Завалко, С. В. Фір]. – Черкаси : Черкаський ЦНТІ, 2013. – 161 с.

  2. 74.266.7
  П 57
  Поплавська, Ю. О. Методика навчання музичної грамоти в початковій школі : навч.-метод. посіб. / Ю. О. Поплавська. – Вінниця : Нова Книга, 2007. – 128 с.

  3. 74.200.5 / 371.01
  Х 98
  Художньо-естетична освіта і виховання : зб. авт. експерим. проф. програм / Ін-т інновац. технологій і змісту освіти М-ва освіти і науки України [та ін. ; упоряд. Г. Д. Матвєєва]. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2008. – 398 с.

  4. 74.0 / 371
  Д 44
  Діденко, Л. А. У пошуках обдарувань : метод. реком. / Л. А. Діденко. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2012. – 76 с.

  5. 37
  Б 24
  Барб-Галль, Ф. Як розмовляти з дітьми про мистецтво / Франсуаза Барб-Галль ; пер. з фр. Софії Рябчук. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. – 179 с.

  6. 74.005 / 371
  Б 24
  Барб-Галль, Ф. Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття : від модернізму до сучасного мистецтва / Франсуаза Барб-Галль ; пер. з фр. Софії Рябчук. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 170, [1] с.

  7. 73
  А 46
  Александер, Г. Знайомство з мистецтвом для дітей : світові шедеври живопису і скульптури / Гізер Александер ; іл. Мередіт Гамільтон ; [пер. з англ. Я. Галовченко]. – Харків : Vivat, 2019. – 96 с. : іл. – (Енциклопедії).

  8. 069
  К 71
  Космолінська, Н. Гра в музей : цікава мандрівка Львівською національною галереєю мистецтв ім. Бориса Возницького / Наталія Космолінська, Ірина Магдиш. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 132, [1] с.

  9. 069
  І-29
  Ідема, Й. Як ходити до музею : поради для справді результативного візиту / Йохана Ідема. – Харків : Фабула, 2019. – 130, [1] c.

  10. 069
  Я 44
  Як творити галерею / [Ондржей Хробак [та ін.] ; іл. Девід Бьом] ; пер. з чес. Лідія Кіцила. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 61, [1] с.

  11. 85.113 / 72И
  С 17
  Самые знаменитые шедевры готики : ил. энцикл. / [сост. А. И. Пантилеева]. – Москва : Белый город, 2011. – 101, [2] с.

  12. 85.103(4УКР) / 7С
  М 65
  Мистецька спадщина Козацької держави / [Департамент культури і туризму, національностей та релігій Черніг. облдержадмін., Орг.-метод. центр контролю та тех. нагляду закл. культури і туризму Черніг. облради ; ред. Є. Шевченко]. – Київ : [б. в.], [2017]. – 256 с.

  13. 72
  А 83
  Армстронг, С. Крута архітектура : суперові факти для дітей – малих і великих : [для серед. шк. віку] / Саймон Армстронґ ; [пер. з англ. Ганни Лелів]. – Київ : Моя книжкова полиця, 2018. – 112 с.

  14. 784(477)
  С 45
  Панасов, І. Кузьма Скрябін / Ігор Панасов, Марія Рубан. – Київ : Агенція "Іріо", 2019. – 127 с.

  * "Відьми за кордоном", Террі Пратчетт (переклад Олександра Михельсона)
  

Огляд підготувала Катя Скрипка,
провідний бібліотекар відділу мистецтв Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється