Видатні чернігівці. Творчий портрет Василя Нечепи

Видатні чернігівці. Творчий портрет Василя Нечепи

01.09.2020
560

  Говорити про цього митця можна безкінечно, перераховувати його заслуги і діяння – дуже довго, а полічити всі його концерти та виступи – просто нереально.
  Народний артист України, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка, український кобзар, лірник, народний співак, активний дослідник та просвітник, поборник української національної ідеї та самоусвідомлення, ревний охоронець нашого традиційного музичного мистецтва, що бере свої корені із сивої давнини… Так, це все – Василь Нечепа, про котрого і буде п'ята історія циклу "Видатні чернігівці".

Про Василя Нечепу в українському розділі Вікіпедії

 

2_   Василь Григорович Нечепа народився 1 вересня 1950 року в Носівці. Навчався в Ліснохутірській середній школі (нині Носівський навчально-виховний комплекс № 3).
  Найперші уроки отримав у своїй родині, а трохи згодом – у місцевого таланта, народного скрипаля Олександра Сопіги (1892–1971). У юнацькі роки навчався в музичній школі та училищі Чернігова, де його вчителем був заслужений артист України Леонід Пашин (1925–2004). Надалі талант шліфували уроки народного артиста України Сергія Козака, професора Київської консерваторії. Грі на кобзі й лірі навчався у майстра світової слави Олександра Корнієвського, котрий засвоїв таємниці кобзарського та лірницького мистецтва від славетного Терентія Пархоменка.

Василь Нечепа в авторській програмі Любові Голоти "Срібна пора" на українському радіо "Культура". Фрагмент розмови (2018)


В гостях у Василя Нечепи. Ранок (2019) на UA: Чернігів

  З 1967 року кобзар був солістом ансамблю пісні й танцю радянських військ у Німеччині, заслуженого народного хору "Десна", виступав у Чернігівському народному хорі та у фольклорному ансамблі "Сівери", який сам і створив, при Чернігівському філармонійному центрі. З 1985 року виступає як співак та кобзар-лірник.
  Випустив на професійну сцену десятки "Соколиків" Чернігівського гурту кобзариків.

  Василь Нечепа — унікальний співак-музикант, нині єдиний представник старосвітської (але розвинутої ним!) чернігівської кобзарської школи, яку Гнат Хоткевич, загальновизнаний авторитет з історії кобзарства, вважав найдавнішою в Україні. Він – прямий спадкоємець і продовжувач творчості Терентія Пархоменка та його учня – лірника Аврама Гребеня.

Василь Нечепа – про кобзарство, історію та пісні життя на порталі української тижневої газети "Новий Шлях" – голос Українського Національного Об’єднання Канади.

  Кобза Василя Нечепи унікальна, бо має на бунтах лади, а на приструнках — півтонові перемикачі. Стрій цієї кобзи діатонічний: 7 3бунтів та 16 приструнків. Це дає можливість грати на діатонічному інструменті в багатьох тональностях. Кобзу митцю, за його власним кресленням з кобзи Пархоменка, виготовив Микола Єщенко.
  Ліра кобзаря-лірника виготовлена на його замовлення на Мельнице-Подільській експериментальній фабриці музичних інструментів за зразком стародавніх українських колісних лір. Вона вдосконалена хроматичною клавіатурою, яка дає змогу грати в мінорі та мажорі без перенастроювання.
  Василь Нечепа – автор і виконавець концертних програм "Пісні з берегів зачарованої Десни", "Чумацький шлях", "Чого в сльозах калина", "Материні пісні" та ін., з якими він виступав в Україні та країнах Європи, Азії, Північної Америки, Австралії. Багато з них записані на компакт-диски.
  Митець для своїх концертних програм сам збирає, записує та обробляє маловідомі думи, легенди, билини, перекази й пісні, які звучать на Чернігівщині. Крім того, він розробляє й збирає зразки народних вишивок та костюмів, сам виготовляє свій сценічний одяг.

50 років виступає на сцені співак, кобзар-лірник Василь Григорович Нечепа. Інтерв’ю записала Ольга Лугова

Василь Нечепа, чернігівський кобзар-лірник. 50 років творчої діяльності

  Як артист Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, Василь Нечепа, в межах активної співпраці з українською діаспорою, виступав з концертами у десятках країн світу – Польщі, Угорщині, Німеччині, Австрії, США, Канаді, Англії, Франції та ін., щоби прививати та підтримувати українську культуру й дух у наших співвітчизників, котрі не живуть на Батьківщині.
  Ось деякі розповіді після його мандрів.

Які особи в гості до нас: Василь Нечепа. Шевченківські дні в Мадриді


Василь Нечепа в посольстві в Афінах (2015)

 

Народний кобзар Василь Нечепа: "Коли українці разом, то це велика непереможна сила"


Василь Нечепа: "Найбільший гріх у житті — зраджувати свою Батьківщину"
[Митець про концерти в Канаді та США. Бесіду вів Едуард ОВЧАРЕНКО. Портал "Слово Просвіти"]

 4

   Василь Нечепа створив фонд "Дітям Чорнобиля" і зібрав десятки тисяч доларів для дітей України, на які закуповувалися ліки, полівітаміни, сучасна діагностична медична апаратура та інше необхідне обладнання для лікування хворих.
  Сотні благодійних концертів заради майбутнього України відбулися в Канаді, США, країнах Європи.
  Про Василя Нечепу оформлений стенд у Історико-краєзнавчому музеї при Носівській школі № 3. А сам митець облаштував у батьківському обійсті Носівський козацький центр.

Василь Нечепа облаштував у Носівці козацький центр (2020)

 nechepa_5345

  У найбільш скрутний для України період кобзар-лірник, артист "Музичного батальйону", волонтер з багаторічним стажем Василь Нечепа об'їздив чи не всі гарячі точки на нашому Донбасі та у прифронтовій зоні, давши понад 70 концертів. Наприклад, виступив безпосередньо на передових позиціях перед бійцями однієї з бригад зі складу ОТУ "Північ". Імпровізований концерт відбувся в рамках мистецько-волонтерського проекту "Перша кобза Чернігівщини дітям та захисникам Луганщини", підтриманого командуванням Сухопутні війська ЗС України.

Василь Нечепа: Головне — зібратися докупи


Василь Нечепа виступив перед бійцями 10 Гірсько-Штурмової бригади

 

  Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка довгий час співпрацює з Василем Нечепою. Так, у 2015 році у великому читальному залі бібліотеки відбулась творча зустріч з митцем під назвою "У сузір'ї кобзи та ліри".

Матеріали про творчу зустріч на сайті бібліотеки


Пропонуємо також переглянути виступи та концерти за участі нашого видатного земляка.

Василь Нечепа, "На Чорнобиль журавлі летіли" з концерту,  приуроченому 30-річчю Чорнобильської трагедії. [Музика Олександра Білаша, слова Дмитра Павличка/ Українська церква Св. Софії, передмістя Далласа. 2016.]

Василь Нечепа виконує народні пісні з концертної програми, присвяченої 160-річчю І. Франка [Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинського]

Концерт Василя Нечепи до 160 річниці від дня народження Івана Франка (2016)

Концерт Василя Нечепи в Чернігівському обласному музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка (2011)

  Додатково пропонуємо ознайомитися зі списком літератури з фондів бібліотеки про знаного у світі чернігівського кобзаря-лірника Василя Нечепу та з книгами за його авторством.

5 1. Кобзар-лірик Василь Нечепа / Упр. культури Черніг. облдержадмін. – Чернігів : [б. в.], 2000. – 000.20 р.

2. В рокотанні-риданні бандур / авт.-упоряд.: М. Шудря, В. Нечепа. – Київ : МАУП, 2006. – 455, [4] с. : іл.

3. Рід козацький величавий / авт.-упоряд. Нечепа Василь Григорович. – Носівка : Емма ; Чернігів ; Київ, 2011. – 559 с. : іл., фот., ноти.

 

Статті:

4. Васюта, О. Творчість Василя Нечепи в контексті кобзарського мистецтва кінця XX - початку XXI століття / Олег Васюта // Народна творчість та етнографія. – 2011. – № 4. – С. 27-33. – Бібліогр.: с. 32-33.

5. Мовчан П. Емоційний досвід Василя Нечепи / Павло Мовчан // Слово Просвіти : Всеукраїнський культурологічний тижневик. – 2012. – 8-14 берез. (№ 10). – С. 13.

6. Гавриш К. Народний артист України Василь Нечепа: нащадок козацького роду / Катерина Гавриш, Дарія Буренко // Носівські вісті. – 2018. – 22 листоп. (№ 47). – С. 5.

7. За молоддю – майбутнє // Голос Присеймів’я : бахмацька районна газета. – 2015. – 17 жовт. (№ 42). – С. 9.
[Про "Благодійний фонд Василя Нечепи" на Чернігівщині, заснований С. Агафоновим та народним артистом України, лауреатом Національної Шевченківської премії В. Нечепою.]

8. Черненко Н. 196-Й концерт Василя Нечепи / Наталія Черненко // Деснянська правда. – 2014. – 27 лют. (№ 8). – С. 7.

9. Історія прадавньої держави "України в її піснях" від Василя Нечепи // Культура і життя. – 2013. – 18 січ. (№ 3). – С. 2.

10.  Нечепа В. Василь Нечепа: "У мене один офшор – Україна" / Василь Нечепа ; інтерв’ю Інга Вітковська // Чернігівські відомості. – 2012. – 28 листоп. (№ 48). – С. 19.

11.  Науменко В. Сила і зброя кобзаря-лірника [В. Нечепи] / Валентина Науменко // Деснянська правда. – 2012. – 22 листоп. (№ 89). – С. 6.

12.  Мушкетик Ю. Кобзар наших днів [В. Нечепа] / Юрій Мушкетик // Слово Просвіти : Всеукраїнський культурологічний тижневик. – 2012. – 24-30 трав. (№ 21). – С. 16

Ноти:

13.  Українська ліра та лірницькі думи, псальми та пісні з репертуару кобзаря-лірника Василя Нечепи / упоряд. В. Мішалов. – Toronto : Kobza International, 1990. – 67 с.

14.  Пісні з репертуару кобзара-лірника Василя Нечепи / упоряд. В. Дерев’янко. – Genk-Beigiё : BOEV, 1990. – 75 с.

Підготувала Катерина Мехеда,
провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється