З маминої любові…

З маминої любові…

19.05.2021
347

  З маминої любові….
  Мамина любов… Вона проявляється по-різному, в дрібничках, непомітно огортає теплом. Це та єдина річ, яка ніколи не зміниться в нашому непостійному світі.
  Мамина любов безмежна.
  19 травня в Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка для гостей і жителів міста відкрилася чудова, атмосферна виставка творчих виробів майстринь Чернігівщини під назвою "Чуттєві витвори маминої любові".
  На виставці, котра буде експонуватися протягом травня-червня, представлена 41 творча робота 7-ми майстринь Чернігівщини.
  Заслужений майстер народної творчості України Тетяна Баженова представила картини в техніці "печворк". Лариса Ганненко, знана в Україні майстриня народних та декоративних ляльок-мотанок, цього разу показала своє захоплення вишивкою стрічками з використанням "французького вузлика". Тішать око і чуттєві жіночі образи чернігівської вишивальниці Любові Брановської.
  Також експонуються на виставці вишиті гладдю та хрестиком картини Віри Шевченко, першу виставку якої до її 90-річчя презентували свого часу в бібліотеці. На жаль, минулого року майстриня відійшла у вічність, та залишила по собі вагомий спадок: велику кількість прекрасних робіт та чудову сім'ю, котра так само обожнює мистецтво, адже на виставці представлені вишиті роботи її дочки Ірини Капирі та онуки Ксенії Чаусової.
  Тепло зустріли і дебютантку цьогорічної творчої виставки: ніжинська вишивальниця Вікторія Скрипка вперше представила широкому загалу свої елегантні вишиті картини та весільні рушники в народному стилі.
  Привітали майстринь з відкриттям виставки директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко, майстриня унікальних картин з кісток Маргарита Гордієнко та інші, щиру вдячність від усіх майстринь за чудову можливість презентувати власну творчість висловили Лариса Ганеннко і Ірина Капиря, а натхненну, мистецьку атмосферу на вернісажі створили піаністка і викладачка Валентина Граф та художниця і поетеса Тетяна Тимошенко.

  На виставці "Чуттєві витвори маминої любові" представлено твори, які демонструють творчість працьовитих і лагідних маминих рук; роботи, що присвячені мамам, котрі стали ангелами небесними та оберігають свої родини незримими обіймами. Експонується також творчість покоління майстринь, де любов до мистецтва передавалося від матері до доньки.

  Вся виставка – це елегія творчості Матері, Жінці, Берегині, яка запалює іскру натхнення не лише у своїх дітях та онуках, а й у всіх, хто доторкнувся до неосяжного джерела Її творчості.

  Докладніше про майстринь:

  Тетяна Баженова – заслужений майстер народної творчості України, за роки творчої діяльності провела близько 20 персональних виставок та створила більше 350 робіт.
  Народилася 3 червня 1936 року в Санкт-Петербурзі, пережила блокаду Ленінграда. У 1961 році закінчила Казанський хіміко-технологічний інститут. У 1984 році сім'я Баженових переїхала до Чернігова.
  Працює у техніках печворку, клаптикового шиття, вишивки гладдю, використовує декоративні елементи (намистинки, бісер, дротики, фурнітуру). Сюжети робіт художниці різні та багатогранні – пейзажі, натюрморти, сторінки дитячих казок, тематичні колажі, українські обряди, історичні сюжети славетного минулого нашого народу.

  Лариса Ганненко – майстер з виготовлення оберегів та гобеленів, член асоціації майстрів ГО "Ліга ділових та професійних жінок України".
  Народилася в сім'ї кадрового офіцера в 1947 році. За фахом – перекладач-референт. Художньої освіти немає, але бажання творити є завжди.
  Захоплюється вишивкою стрічками по гобелену з використанням французького вузлика, виготовляє обереги та інтер'єрні ляльки-мотанки.
  Роботи Лариси Ганненко зберігаються у фондах музею в Батурині, в музеї-садибі Катерини Білокур, в Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка, а також в приватних колекціях в Німеччині, Польщі, Болгарії, Італії, Фінляндії.

  Любов Брановська народилася 1947 року в Чернігові. Закінчила ЗОШ №3 та Школу торгово-кулінарного навчання. В 1967 році вийшла заміж і виїхала до Вільнюсу, на Батьківщину чоловіка.
  В 2000 році, за трагічних сімейних обставин, повернулася в Україну. Здавалося, що майстриня не зможе пережити невщухаючий біль втрати та безсонні ночі. Але близькі та друзі порадили знайти собі хобі. І тут згадалося забуте захоплення, та й картини, що залишилися після мами, наштовхнули на думку зайнятися саме вишивкою хрестиком.
  Отак, хрестик за хрестиком, йшов час і він став ліками від болю. Від роботи до роботи зміцнювалися душевні сили і хотілося подарувати радість близьким та друзям.
  Зі своїми картинами майстриня пережила біду, яку не можна виміряти ніякою міркою. Але творчість допомогла перенести складнощі життя.

  Віра Шевченко – чернігівська майстриня, працювала в таких техніках, як хрест, болгарський хрест, гладь, мережка, рішельє та ін.
  Народилась 10 квітня 1927 року в с. Сунки Київської області. У 1944 році з родиною переїхала до Чернігова. Отримала вищу освіту в Чернівецькому державному університеті за спеціальністю біохімік-біолог. З 1953 року працювала лікарем-лаборантом, пізніше завідувачем клінічної лабораторії Першої міської лікарні.
  Вишивала з 12 років. У 1952 році закінчила курси вишивки художньою гладдю у Чернівцях. Активну творчість розпочала у 80 років.
  У 2017 році в Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулось відкриття персональної виставки вишитих робіт до 90-річчя від дня народження.
  На жаль, минулого року майстриня відійшла у вічність, та залишила по собі вагомий спадок: велику кількість прекрасних робіт та чудову сім'ю, котра так само обожнює мистецтво.

  Ірина Капиря – донька Віри Шевченко. Колекція виробів вміщує вишивку хрестиком, гладдю, бісером та стебловим швом. Створює оригінальні й унікальні візерунки для оздоблення одягу. Свого часу вела гурток з виготовлення сувенірів.
  Народилася в 1966 році в Чернігові. Закінчила Чернігівську школу №3, вищу освіту здобула в Московському інституті нафтохімічної і газової промисловості імені В. М. Губкіна. Зараз працює в магазині рукоділля "НитКИ".
  Почала вишивати з 3 років, навчила цьому народному мистецтву бабуся. Брала участь у міжнародній виставці до дня молоді, у виставці Віри Шевченко в обласній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка, у виставках в арт-студії Ольги Краснопольської.

  Ксенія Чаусова – онука Віри Шевченко, працює в техніці лічильного хреста, вишиває бісером.
  Народилася 1990 року в Архангельську, на Батьківщині тата, але майже все життя прожила в Чернігові. Закінчила Чернігівську ЗОШ № 7 та КНУКіМ (факультет готельно-ресторанного та туристичний бізнесу). Працювала адміністратором у Вишгородському яхтклубі, зараз – адміністратором в стоматологічній клініці.
  Успадкувала сімейну традицію – вишивати та плести почала в 4 роки. Вчила рукоділлю мама, передаючи сімейний досвід.
  Останнім часом захопилася цифровим живописом.

  Вікторія Скрипка народилася 22 травня 1971 року в Ніжині. Закінчила Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя (факультет природничо-географічних і точних наук).
  Рукоділля завжди йшло обруч з нею. Захоплювалася в'язанням – створювала светри та кофтинки з цікавими фантазійними візерунками. Вишиванням захопилася напередодні доньчиного весілля – огорнули коровай та пов'язали наречених вишитими рушниками, створеним дбайливими матусиними руками.
  Зараз вишиває хрестиком та бісером картини для декорування інтер'єру, аби краплина натхнення була завжди перед очима на надихала на подальшу творчість.
  Роботи на виставці експонуються вперше.

Текст – Катя Скрипка,
  член Національної Спілки журналістів України.
  Фото – Людмила Лепеха

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється