Презентація романів "Татарський бранець" та "Руїна" українського письменника Василя Краса

Презентація романів "Татарський бранець" та "Руїна" українського письменника Василя Краса

17.06.2021
309

  17 червня у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася презентація двох романів – "Татарський бранець" та "Руїна" – українського письменника Василя Краса. Обидва твори написані в жанрі історичного пригодницького роману. Роман "Руїна" отримав премію "Коронація слова" 2020 року та спеціальну відзнаку від Київського університету ім. Тараса Шевченка за історико-патріотичний твір. У книзі описуються події після смерті Богдана Хмельницького 1657 року.
  Захід почався з музичного вітання. Випускниця Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького Катерина Довиденко виконала на бандурі варіації на тему пісні "Стоїть гора високая". Ведуча презентації Наталія Утиро зазначила, що мелодія бандури навіює уявлення про козацьку добу. Потім модератор заходу представила гостя. Василь Крас – наш земляк, родом із Борзнянського району. Нині живе та працює у місті Лиман Донецької області.
  Протягом зустрічі пані Наталія ставила гостеві запитання: "Яким чином ви потрапили в літературу і стали письменником?"; "Хто ви за фахом?"; "Які складові потрібні для написання талановитого твору?"; "Які реальні історичні постаті є в романах?"; "Василь Крас – чи справжнє це прізвище?"; "Якими джерелами користувалися при описі подій, адже в історії багато трактувань?"; "Про що мрієте написати?"; "Що б ви порадили авторам-початківцям?".
  На всі запитання пан Василь давав цікаві відповіді. Відчувалася дуже ґрунтовна підготовка до написання кожного роману, змалювання його сюжетної лінії. В основі кожної розповіді лежить велика творча праця людини, якій небайдужа доля України. Історичне минуле захоплює автора, а разом з ним і читача. Такі книжки потрібні, тому що це викликає жвавий інтерес до історії Батьківщини та виховує молодь у національно-патріотичному дусі.
  До речі, Крас – таки псевдонім. Це данина шани малій батьківщині письменника – селу Красностав на Борзнянщині. Тому найріднішому куточку, де малий Василько народився й почув перші лагідні мамині слова – українською мовою. Любов до рідного слова оселилася в серці пана Василя з раннього дитинства. Чули б ви, якою чудовою українською мовою спілкувався гість з аудиторією! Просто замилуєшся! А найулюбленіша пісня Василя Краса - "Два кольори" у виконанні незабутньої Квітки Цісик.
  Далі Наталія Утиро запросила до слова радника голови обласної ради Дмитра Никоненка, який привітав Василя Краса з презентацією книг, сказав гарні щирі слова, побажав успіхів у творчості.
  Наприкінці заходу випускниця Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького Карина Шульга виконала чудову пісню. А директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко висловила щиру подяку авторові за цікаву зустріч, зазначивши, що пан Василь має саме український код нації і несе його через свою творчість.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється