Відкрилася виставка робіт "Самобутня творчість Тетяни Баженової"

Відкрилася виставка робіт "Самобутня творчість Тетяни Баженової"

23.06.2021
323

  23 червня в Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відкрилася виставка робіт "Самобутня творчість Тетяни Баженової" чернігівської майстрині, заслуженого майстра народної творчості України.
  Як сказав мистецтвознавець, автор численних мистецьких досліджень та праць Анатолій Адруг, "творчість Тетяни Баженової перебуває на стику мистецтв: є тут щось і від живопису, і від графіки, і від гаптування".
  А, погодьтеся, нелегко "малювати" тканинами. Майстриня завжди зізнається, що, починаючи нову роботу, до самого кінця не знає, якою вона вийде. Надто багато обставин, що можуть вплинути на процес творіння. Кожна з картин має свою атмосферу, характер, долю. Тому і ставиться майстриня до них як до дітей: любить, оберігає і час від часу дає прогулятися в люди.
  На виставці "Самобутня творчість Тетяни Баженової", що приурочена до 85-річного ювілею майстрині, представлено 25 картин.
  Теплі та щирі слова вітання на адресу майстрині звучали від голови Чернігівського обласного відділення УБА, директорки Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інни Аліференко, представників Чернігівського обласного центру народної творчості – заступника директора з питань діяльності і розвитку закладів культури та народних ремесел Володимира Богдановича і провідного методиста з виставкової діяльності Маріанни Ваценко та Надії Заваліної, яка свого часу очолювала Чернігівський ОНМЦ і тісно співпрацювала з Тетяною Баженовою.
  Однак лише словами справа не обійшлася. Інна Аліференко виконала почесну місію та від імені Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ЧОДА передала Тетяні Баженовій почесну грамоту за вагомий внесок у розвиток декоративно-прикладного мистецтва. Почесною грамотою нагородили майстриню і представники обласного центру народної творчості, з яким майстриня завжди залюбки співпрацює.
  Привітали ювілярку з подвійним святом і знані чернігівські майстрині Лариса Ганненко та Маргарита Гордієнко. Вони як ніхто інший розуміють складне призначення – служити творчості та музі, тому побажали здоров'я, творчих сил і, звісно, незгасного джерела оптимізму, яким майстриня постійно заряджає всіх навколо.
  Музичним подарунком для Тетяни Баженової стали фортепіанні п'єси українських і чернігівських композиторів у виконанні юних талантів, лауреаток всеукраїнських та міжнародних конкурсів із Чернігівської музичної школи № 1 Єлизавети Бруй, Поліни Герасименко, Софії Александрової та Галини Зенченко, якими опікується музикознавець, викладач-методист (клас фортепіано) Наталія Нестеренко.
  Запевняємо, що всі охочі зможуть завітати на виставку, адже вона експонуватиметься в Бібліотеці протягом місяця. А може, й довше.

  Про майстриню
  Тетяна Олексіївна Баженова народилася 3 червня 1936 року в Санкт-Петербурзі, де й провела свої дитячі роки. Майбутня майстриня з дитинства захоплювалася вишивкою, макраме, мереживоплетінням. Пережила блокаду Ленінграда.
  У 1961 році Тетяна Олексіївна закінчила Казанський хіміко-технологічний інститут. Вона була завідувачем агрохімічної лабораторії, інженером з випробування ракетного палива та гальванопокриттів, працювала на фільтрувальній станції.
  У 1984 році сім'я Баженових переїхала до Чернігова.
  За роки творчої роботи майстриня створила більше 350 робіт.
  Працює переважно в техніці печворку (клаптикового шиття) з елементами вишивки гладдю й декоративних елементів (намистинки, бісер, дротики, фурнітура). Сюжети робіт майстрині різні та багатогранні – пейзажі, натюрморти, сторінки дитячих казок, тематичні колажі, українські обряди, історичні сюжети славетного минулого нашого народу. Всі вони вражають різноманітністю матеріалів, оригінальністю форм і кольорових рішень.
  Перша персональна виставка Тетяни Баженової відбулася в "Арт-клубі" у 2005 р.
  У 2009 р. Тетяні Олексіївні присвоєне звання заслуженого майстра народної творчості України.

  Текст – Катя Скрипка

  

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється