Бібліотекарі долучилися до урочистостей: у Чернігові розгорнули унікальний 200-метровий рушник до Дня Конституції

Бібліотекарі долучилися до урочистостей: у Чернігові розгорнули унікальний 200-метровий рушник до Дня Конституції

28.06.2021
300

  З нагоди відзначення Дня Конституції України 28 червня на в'їзді в Чернігів із боку Києва – біля підніжжя Катерининської церкви – розгорнули 200-метровий полотняний рушник, оздоблений у стародавній техніці вибійки, й зареєстрували національний рекорд.
  До цієї урочистої події долучилися і працівники Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка на чолі з директором Інною Аліференко.
  Чернігівський рушник завдовжки понад 200 м та завширшки 2,2 м потрапив до Книги рекордів як найбільший рушник України, на який у стародавній техніці вибійки нанесено "Дерево життя". Малюнок набивали майстри народних ремесел, представники всіх 57 територіальних громад області, різних громадських організацій, у тому числі національних меншин, органів влади й місцевого самоврядування та всі охочі долучитися до спільної справи.
  Створювали рушник у Чернігівському обласному центрі народної творчості впродовж 15 робочих днів шляхом проведення майстер-класів із нанесення вибійки на полотно. Дерев'яні штампи вкривалися акриловою фарбою, учасники процесу оздоблення притискали їх до тканини ударом спеціального молотка і залишали потрібний відбиток. Кінцевим результатом цієї роботи стало нанесення традиційного для Чернігівщини народного орнаменту. Технологія вибійки – дуже давня. Перші згадки про неї датуються IX століттям, а у XIII, за часів Русі, вибійка була вже досить поширеною та популярною у сіверян.
  Унікальний і рекордного розміру рушник виготовлявся у межах проєкту "Чернігівщини дерево життя – могутньої України оберіг". Його реалізацією ініціатори прагнули об'єднати суспільство навколо давніх українських традицій та показати єдність нашого народу.
  "Я сподіваюся, що цей челендж підхоплять інші регіони і потім усі ці рушники ми зможемо зшити й помилуватися прекрасними орнаментами", – сказала на акції голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко. Вона відзначила, що святкувати День Конституції у єдності та взаємодії – "дуже круто". І попросила пам'ятати про це під час проведення сесій у громадах та прийняття корисних для Чернігівщини рішень.
  Представниця Книги рекордів України Яна Коньок зауважила, що такий рекорд установлюється не просто задля експертизи, а для об'єднання людей спільною справою та демонстрації елемента, який усіх гуртує.
  Дипломи Книги рекордів Яна Коньок вручила Чернігівській ОДА в особі її голови, а також майстрам Чернігівського обласного центру народної творчості (ОЦНТ) Наталії Войстриковій та Андрію Каменецькому. Пані Наталя розробила ескіз малюнка, а різьбяр Каменецький виготовив дерев'яні штампи, за допомогою яких малюнок наносився на тканину.
  Рушник розгорнули урочисто, під музику та українські пісні. Транспорт пускали в об'їзд, хоча чимало машин стояло на трасі віддалік і чекало закінчення заходу.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється