Професія – бухгалтер

Професія – бухгалтер

16.07.2021
298

   Бухгалтерська справа – досить рутинне заняття. Робота з фінансовими документами та ведення бухгалтерії віднімають колосальну кількість сил і часу. Іноді, особливо наприкінці місяця, кварталу, року, у фінансових відділах часто виникає підвищена напруга. Проте протягом року є особливі дні, коли ми маємо прекрасну можливість оцінити цю нелегку працю й висловити свою вдячність тим, хто нею займається.
  16 липня відзначається професійне свято наших бухгалтерів – День бухгалтера. Дата свята вибрана не випадково – цього дня був прийнятий Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".
  Основні управлінські завдання бухгалтерського обліку – це збір та обробка достовірної і максимально повної інформації про діяльність опікуваного суб'єкта господарювання, що у свою чергу не тільки переслідує мету ведення правильної податкової звітності та фінансового контролю, а й життєво необхідно для прийняття рішень, заснованих на економічному аналізі цих даних. Наскільки ці рішення будуть правильними, настільки впевнено та спокійно почуватиметься суб'єкт господарювання не тільки сьогодні, а й у найближчій перспективі, настільки його діяльність буде успішною і приноситиме користь, йому, його співробітникам та його клієнтам – і не тільки з простої фінансової точки зору, але й із соціальної. Ключова ланка всього цього – наш невтомний бухгалтер.
  До професійного свята бухгалтерів відділ документів з економічних, технічних та сільськогосподарських наук пропонує переглянути книжково-ілюстративну виставку "Професія – бухгалтер". На виставці представлені книги, статті з періодичних видань про історію, організацію та теорію бухгалтерського обліку.

  Список літератури:

  1. Білоусько В. С. Теорія бухгалтерського обліку / В. С. Білоусько, М. І. Беленкова. – Вид. 6-те, допов. – Київ : Алерта, 2010. – 401 с.
  2. Бутинець Ф. Ф. Історія бухгалтерського обліку : навч. посіб. для вищ. навч. закл. Ч. 1 / Ф. Ф. Бутинець ; Житомир. інж.-технол. ун-т. – 2-ге вид., допов. і перероб. – Житомир : Рута, 2008. – 511 с.
  3. Бутинець Ф. Ф. Історія бухгалтерського обліку : навч. посіб. для вищ. навч. закл. Ч. 2 / Ф. Ф. Бутинець ; Житомир. інж.-технол. ін-т. – 2-ге вид., допов. і перероб. – Житомир : Рута, 2008. – 511 с.
  4. Дондик Н. Я. Судова бухгалтерія : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Н. Я. Дондик, Г. П. Дондик. – Київ : Центр учбової літератури, 2011. – 207 с.
  5. Лень В. С. Бухгалтерський облік у галузях економіки : підручник / В. С. Лень, В. В. Гливенко ; Черніг. держ. технол. ун-т. – Чернігів : Десна Поліграф, 2013. – 437 с.
  6. Онищенко В. О. Облік у зарубіжних країнах : підруч. для вищ. навч. закл. / В. О. Онищенко, М. І. Бондар, В. В. Дубовая ; Держ. вищ. навч. закл. "Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана", Полтав. нац. техн. ун-т ім. Ю. Кондратюка. – Київ : Центр учбової літератури, 2017. – 565, [7] с.
  7. Остап'юк М. Я. Історія бухгалтерського обліку / М. Я. Остап'юк, М. Р. Лучко, Й. Я. Даньків. – Київ : Знання, 2005. – 276 с.
  8. Програмування в середовищі професійних бухгалтерських пакетів : підруч. для вищ. навч. закл. / В. С. Костирко [та ін.] ; Львів. комерц. акад. – Львів : Магнолія 2006, 2013. – 352 с.
  9. Просянюк Н. О. Бухгалтерський облік : теоретичні основи : навч. посіб. / Просянюк Н. О., Кірсанова В. В., Ананська М. О. – Харків : Бурун Книга, 2010. – 203 с.
  10. Садовська І. Б. Бухгалтерський облік : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / І. Б. Садовська, Т. В. Божидарнік, К. Є. Нагірська ; Луц. нац. техн. ун-т. – Київ : Центр учбової літератури, 2013. – 686 с.
  11. Сльозко Т. М. Бухгалтерський облік в умовах інституційних перетворень: теорія і практика : монографія / Т. М. Сльозко. – Київ : Центр учбової літератури, 2013. – 303 с.
  12. Сльозко Т. М. Організація обліку : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Т. М. Сльозко, О. І. Мазіна ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. – Київ : [б. в.], 2014. – 367 с.
  13. Сук Л. К. Облік на підприємствах малого бізнесу : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Л. К. Сук, П. Л. Сук, О. В. Данілочкіна ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. – Київ : Каравела, 2012. – 351 с.
  14. Яремко І. Й. Історія обліку, аналізу та аудиту : навч. посіб. / І. Й. Яремко, О. С. Лемішовська ; Нац. Ун-т "Львів. Політехніка". – Львів : Львівська політехніка, 2015. – 217 с.
  15. Балтабеков М. Д. Эволюция теоретических подходов к определению актива в системе международных бухгалтерских стандартов = Еволюція теоретичних підходів до визначення активу в системі міжнародних бухгалтерських стандартів / М. Д. Балтабеков // Економіка України. – 2019. – № 4. – С. 29–41.
  Поставлено завдання розглянути процес еволюції визначення активу у практиці Міжнародної ради з бухгалтерських стандартів і показати, які процеси лежать в основі ухвалення рішень його експертами. У хронологічному порядку описується, як відбувалося вироблення пропозицій щодо зміни визначення активу на різних етапах його еволюції та які ідеї економічного й лінгвістичного характеру бралися до уваги в ході роботи. Аналізується низка документів – тих, які супроводжували розвиток уявлень про визначення активу, і тих, що ухвалюються як у межах Міжнародної ради з бухгалтерських стандартів, так і сторонніми спеціалістами. Значну увагу приділено загальнотеоретичним принципам бухгалтерського обліку у світлі аналізу взаємовідносин економічних вигід та активу, пов'язаного з розглядом відповідних доктрин західних учених з цього питання.
  16. Вашуріна Е. Практичний досвід застосування АС "Є-звітність" / Ельвіра Вашуріна // Казна України. – 2019. – № 3. – С. 17–19.
  Авторка зупиняється на окремих питаннях, пов'язаних зі складанням фінансової та бюджетної звітності в електронній формі.
  17. Гура Н. Розвиток бухгалтерського обліку на малих підприємствах України у світлі імплементації Директиви 2013/34/ЄС / Н. О. Гура // Фінанси України. – 2019. – № 1. – С. 102–110.
  У статті висвітлено і проілюстровано динаміку розвитку малого бізнесу в Україні та критерії зарахування підприємств до малих порівняно з вимогами Директиви 2013/34/ЄС. Запропоновано окремі зміни нормативної бази в частині чіткого використання терміну "мікропідприємства" й визначення форм спрощеної звітності для непідприємницьких товариств, а також виключення спрощення звітності для інвестиційних підприємств або фінансових холдингових компаній.
  18. Дробязко С. І. Криптовалюта як об'єкт бухгалтерського обліку / С. І. Дробязко // Економіка. Фінанси. Право. – 2020. – № 1. – С. 10–13.
  Відсутність правового забезпечення спричиняє значні труднощі відображення операцій з криптовалютою у фінансовому обліку. Визначено, що криптовалюта не є видом електронних грошей, а виступає абсолютно новою економічною категорією, тому необхідно включити до Плану рахунків субрахунок 336 "Криптовалюта". Певні особливості обліку операцій з іноземною валютою характерні і для обліку операцій з криптовалютою. У випадку використання цифрової валюти як засобу платежу криптовалюта входить до складу монетарних статей.
  19. Дробязко С. І. Організація бухгалтерського обліку заробітної плати працівників підприємства / С. І. Дробязко // Економіка та держава. – 2020. – № 1. – С. 4–8.
  Розглянуто визначення сутності оплати праці працівників підприємства як об'єкта бухгалтерського обліку. Доведено, що на сучасному етапі заробітна плата не виконує покладені на неї функції, що вимагає нагального втручання з боку держави. Здійснено порівняльний аналіз міжнародних і національних стандартів бухгалтерського обліку та виявлено низку розбіжностей, що потребують законодавчого врегулювання в контексті переходу на застосування МСБО. Виокремлено чотири рівні нормативно-правового регулювання обліку розрахунків за виплатами персоналу та проаналізовано зміст їх утворювальних компонентів. Процес бухгалтерського обліку заробітної плати передбачає складання великої кількості типових форм первинних документів, тому в ході роботи було проаналізовано документальне оформлення оплати праці в системі бухгалтерського обліку на підприємстві. Крім того облік виплат персоналу передбачає ведення синтетичного й аналітичного обліку, з цією метою у Плані рахунків наведено спеціальні субрахунки, які використовуються кожним суб'єктом господарювання. Правильне нарахування заробітної плати вимагає від бухгалтерської служби здійснити всі необхідні утримання з неї. Водночас необхідно керуватися положеннями Податкового кодексу України, де наведено інформацію щодо застосування та розмірів податкової соціальної пільги. Це істотно для бухгалтера, оскільки може призвести не тільки до неправильного розрахунку заробітної плати до видачі, але й до неточностей у податкових розрахунках, що потягне за собою накладання штрафів на такий суб'єкт господарювання. Досліджено різні способи обчислення податку на доходи громадян на прикладі провідних країн світу і виявлено суттєві відмінності у порівнянні з українськими реаліями.
  20. Лалакулич М. Ю. Використання інформації бухгалтерського обліку для моніторингу економічного потенціалу підприємства / М. Ю. Лалакулич, Л. П. Ривакова, Л. М. Шелемон // Формування ринкових відносин в Україні. – 2019. – № 1. – С. 105–110.
  У статті дано означення поняття моніторингу обліково-аналітичної інформації щодо управління підприємством. Визначено функції інформаційних ресурсів моніторингу економічного потенціалу підприємства. Результатами проведеного дослідження стали такі висновки: розглянуті види моніторингу в контексті його обліково-аналітичного забезпечення, що сприятимуть систематизації та конкретизації його змісту, а також комплексному розумінню сутності процесу моніторингу як самостійного виду аналітичних досліджень у системі управління економічним потенціалом підприємства.
  21. Лалакулич М. Ю. Концептуальні засади формування економічного потенціалу в системі бухгалтерського обліку підприємства / М. Ю. Лалакулич // Формування ринкових відносин в Україні. – 2019. – № 3. – С. 108–112.
  У статті наведено трактування поняття "економічний потенціал". Доведено, що вихідною базою формування економічного потенціалу підприємства є елементи створеної доданої вартості. Результатами проведеного дослідження стали такі висновки: обґрунтовано підхід до ідентифікації змісту економічного потенціалу через інформаційні ресурси бухгалтерського обліку як системного явища. Доведено, що вихідною базою формування економічного потенціалу підприємства є елементи створеної доданої вартості, які включають розподілену амортизаційну вартість необоротних активів, доходи працівників, витрати на соціальні заходи, податкові платежі, чистий фінансовий результат.
  22. Микульський В. С. Трансформація професії бухгалтера в умовах диджиталізації управління / В. С. Микульський // Економіка АПК. – 2019. – № 6. – С. 103–110.
  Мета статті – дослідити тенденції впливу диджиталізації на управління підприємством, розкрити стан автоматизації обліку та його управлінського сегмента, а також розглянути подальші перспективи розвитку професії бухгалтера в умовах диджиталізації управління. Обґрунтовано пропозиції щодо зміни пріоритетів у веденні бухгалтерського обліку та необхідності використання сучасних методів у діяльності суб'єктів господарювання. При розвитку процесів диджиталізації виявлено корисність використання інформаційних систем та спеціалізованого програмного забезпечення при сучасних тенденціях до диджиталізації економіки.

  Підготувала Катерина Ворожбит,
бібліотекар відділу документів
з економічних, технічних, природничих
 та сільськогосподарських наук

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється