Книжково-інформаційна виставка "Володимир Сапон – поет і літописець Сіверського краю"

Книжково-інформаційна виставка "Володимир Сапон – поет і літописець Сіверського краю"

20.07.2021
335

  З нагоди 70-річчя від дня народження чернігівського поета, журналіста, краєзнавця, публіциста, щирого друга нашої бібліотеки Володимира Миколайовича Сапона (1951–2017) у відділі краєзнавства розгорнуто книжково-інформаційну виставку "Володимир Сапон – поет і літописець Сіверського краю".
  Володимир Миколайович Сапон народився 20 липня 1951 року в селі Рудка Чернігівського району Чернігівської області, що затишно розташувалося на березі річечки Струги. Пізніше Володимир Миколайович напише про неї:

  ...І ми, маленькі хлопчаки,
  Йдемо до неї залюбки.
  В прозорій хлюпатись воді
  І рибу вудити тоді.
  У тихій річечці Струзі
  Живуть в'юни і карасі.
  Та дуже хитрі бо вони –
  Не випливають з глибини.

  Дивосвіт хлопчика формувався під впливом навколишньої краси: вулиць села, рясно розфарбованих різнокольоровими барвами півників та майорців; річечки з берегами, що заросли вільхою, та крутезним схилом, де у сніжні зими збиралася вся дітлашня; старезного саду з яблунь, груш та слив, що нагадували щербатих сільських бабусь; безкрайнього поля і маленької стежки отави, що солодко пахла конюшиною та чебрецем; безкрайності блакитного неба, сповненого співу жайворонків, і вигляду невтомного сріблястого металевого вітряка... З часом світ ставав ширшим та багатшим на красу. Як згадував Володимир Сапон, "я дихав отим повітрям і воно найдужче пахло вранці холодною росою на травах, а ввечері теплим коров'ячим молоком і щасливими снами". У такому мальовничому осередді минуло дитинство Володимира Миколайовича, зародився талант писати мовою, "неначе легка музика, з тонким ліризмом і теплим смутком" (Михась Ткач).
  Однією з перших книжок, що їх маленьке хлоп'ятко прочитало вдома по складах, була "Харитя" Михайла Коцюбинського. Доля дівчинки, немов серп, врізалася в душу дитини і через багато років, коли Володимир Сапон навчався у школі, спонукала до римування того оповідання класика української літератури.

  Жне дівча у полі жито...
  Із дитячих літ мені
  Коцюбинського "Харитя"
  В чистій пам'яті на дні...

  Саме тоді, у шкільні роки, Володимир пише найперші свої вірші. На його формування як поета вплинула творчість Івана Драча і Дмитра Павличка, Андрія Вознесенського і Євгена Євтушенка, а ще Федеріко Гарсія Лорки... За визнанням Володимира Сапона, книжечка віршів іспанського поета справила найбільше враження на нього і стала оберегом на довгі роки.
  Свої перші вірші Володимир опублікував іще восьмикласником – у районній газеті, потім – у "Комсомольському гарті", "Деснянській правді"...
  А далі був філологічний факультет Ніжинського державного педагогічного інституту ім. М. Гоголя з безсонними ночами під час сесій, з веселим гуртожитком, фольклорною та педагогічною практикою, мандрівками, зустрічами з поетами й письменниками...
  Трудову діяльність Володимир Сапон розпочав у чернігівській багатотиражній газеті "Будівельник", продовжив в обласній газеті "Комсомольський гарт". З 1986 року до виходу на пенсію обіймав посаду завідувача відділу освіти і культури обласної газети "Деснянська правда". Саме в цей період йому було присвоєне почесне звання "Заслужений журналіст України". Тут тричі ставав переможцем міжнародних фестивалів журналістів регіональних ЗМІ "Золотий передзвін Придесення".
  Але творчість Володимира Миколайовича знаходила своє втілення не тільки на сторінках газет. У 1985 році з'явилася перша книжка поета "Зірка на пілотці". У передмові до неї Станіслав Реп'ях написав: "...його поезія наповнена подихом життя... Особливо ж вдаються йому пейзажі. Вони живі, пульсуючі, зримі... Ніколи не забудеш ні місяця "на ковзані сріблистім", ні теплого настрою вірша, народженого закоханістю в життя, в усе прекрасне".

  Дзвенить на деревах іній,
  Рожевий обрій зацвів.
  Повниться вечір синій
  Гомоном дітлахів.
  Вершечки верб у намисті –
  Скільки зірок рясних!
  На ковзані сріблистім
  Місяць пливе між них.

  Далі були збірки поезій "Замкова гора", "Щаслава", "Мама Ніна із Ніневії", дитяча збірка "Лісова аптека", де кожен вірш наповнений теплом та ніжністю серця поета, закоханого в життя, у природу, в навколишню красу.
  Та творчість Володимира Миколайовича мала два крила: одне – поезія, а інше – історичне краєзнавство. Як зазначив голова правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олександр Коваленко, Володимир Сапон – "один з найкращих знавців історії нашого рідного краю, Чернігівщини, рідної його Рудки". І в цьому переконуєшся, беручи до рук історико-краєзнавчі нариси про історію Чернігівського району ("Над битим шляхом століть"), Козелецького району ("Мандрівка по вертикалі"), про діячів Чернігівщини різних часів (князів, козаків та їхніх полковників, гетьманів, губернаторів і поетів...). Історичні етюди про Седнів передають захопливу історію Сновська – давньоруського міста в Чернігівському князівстві, що існувало в X–XIII століттях на річці Снов, правій притоці Десни (нині – городище на території Седнева). Древній Сновськ славний своїми старожитностями, подіями, людьми. З перших сторінок книги "Призабуті стежки сіверянської Кліо" поринаєш у вир подій козацьких часів на Чернігівщині. Книга "Таємниці назв наших міст і сіл" заманює у прадавній та цікавий світ топоніміки нашого краю. А книжечка "Одіссея Юрія Лисянського" запрошує до навколосвітньої подорожі разом із І. Крузенштерном та найславетнішим уродженцем Ніжина – Юрієм Федоровичем Лисянським.
  Не оминув увагою Володимир Сапон і наш обласний центр. У книзі "Вулицями старого Чернігова" автор запрошує читача пройтися міськими вуличками, кожна з яких розкриє таємниці історії стародавнього міста на Десні. А путівник "Чернігів древній і сучасний" видавався вже двічі з огляду на його популярність серед містян та гостей Чернігова.
  Шанувальники творчості Т. Г. Шевченка знайдуть у Володимира Миколайовича краєзнавчі матеріали і з цієї тематики. Великий інтерес викликають щоденникові записи Володимира Сапона, які читаються з великим задоволенням, буквально на одному диханні: "Дещо із щоденника", "Страсбурзький пиріг", де яскраво подаються спогади автора про його дитинство, юність. Тут знаходимо і роздуми письменника про сучасність.
  2 жовтня 2017 року Володимира Миколайовича Сапона не стало. Але він залишив по собі цілий поетичний світ краси, любові до рідного краю, свої книги – як відбиток сяйва його душі.

  ...Бентежно сад цвіте, мов біла люстра,
  Запалена раптово в сотні свіч.
  То стільки цвіту – білого пелюстя –
  Тобі дарує з усебіч ця ніч.
  Ти більше не повторишся нікому
  Ніколи, та світитиме у сад
  Незбагненно з космічного огрому
  Твоя зоря із племені Плеяд.

  Чернігівську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. В. Г. Короленка з Володимиром Миколайовичем Сапоном пов'язували роки дружби та співпраці. Він завжди з радістю брав участь у різноманітних проєктах бібліотеки, творчо підтримував наші починання. З метою систематизації друкованих джерел, що розкривають творчість літератора, журналіста і краєзнавця, бібліотекою у 2002 та 2013 рр. двічі були укладені й видані бібліографічні покажчики "Володимир Миколайович Сапон".
  Запрошуємо ознайомитися із чарівним світом творчості чернігівського письменника і краєзнавця Володимира Сапона.

65.9(4УКР)
Б 90
  Будлянський М. Г. Мандрівка по вертикалі / Микола Будлянський, Володимир Сапон ; [фото: В. Квітки, М. Тищенка, В. Ятченка ; худож. Л. Посьмашна]. – Чернігів : Деснянська правда, 1994. – 80 с. : фот.

91.9:83 / 016:8
С 19
  Володимир Миколайович Сапон : (біобібліогр. покажч.) / Черніг. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка ; [уклад.: Н. В. Романчук, В. М. Сапон ; відп. за вип. І. М. Аліференко]. – Чернігів : [б. в.], 2013. – 60 с. – (Серія "Письменники – наші земляки").

91.9:83 / 016:8
С 19
  Володимир Миколайович Сапон : реком. покажч. / Черніг. держ. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка ; [уклад. Л. В. Студьонова]. – Чернігів : [б. в.], 2002. – 22 с.

65.9(4УКР)/33С5(С2)
Н 17
  Над битим шляхом століть : [кн. про Черніг. р-н, його минуле] / [авт. кол.: В. Сапон та ін. ; худ. оформл. Л. Посьмашної]. – Чернігів : Деснянська правда, 1994. – 95 с. : фот.

63.3(4УКР)/9(С2)
С 19
  Сапон В. М. Вулиці старого Чернігова : іст.-краєзн. етюди / В. М. Сапон. – Чернігів : Деснянська правда, 2007. – 127 с. : іл.

83.3(4УКР) / 8У
С 19
  Сапон В. М. Дещо із щоденника / Володимир Сапон. – Чернігів: Лозовий В. М., 2011. – 127 с. : іл.

84(4УКР)
С 19
  Сапон В. М. Замкова гора / В. М. Сапон. – Чернігів : Чернігівські обереги, 2001. – 55 с.

У2-1
С 19
  Сапон В. М. Зірка на пілотці : поезії / Володимир Сапон ; передм. С. Реп'яха ; рец. М. Ф. Слабошпицький. – [Б. м.] : Радянський письменник, 1985. – 67, [3] с. : портр. – (Перша книжка поета).

84(4УКР)
С 19
  Сапон В. М. Лісова аптека : для читання дорослих дітям / В. М. Сапон ; [худож.: В. С. Мухіна, О. І. Мяснікова]. – Чернігів : Деснянська правда, 2004. – 12 с.

84(4УКР)
С 19
  Сапон В. М. Мама Ніна із Ніневії : лірика недавніх і минулих літ / Володимир Сапон. – Чернігів : Десна Поліграф, 2015. – 71 с.

63.3(4УКР) / 9(С2)
С 19
  Сапон В. М. Меди і полини історії / Володимир Сапон. – Чернігів : Десна Поліграф, 2013. – 207 с. : іл.

83.3(4УКР) / 8У
Ш 37
  Сапон В. М. Моя Шевченкіана / Володимир Сапон. – Чернігів : Лозовий В. М., 2014. – 55 с.

26.8г / 91(09)
С 19
  Сапон В. М. Одіссея Юрія Лисянського / В. М. Сапон, В. М. Шевченко. – Ніжин : Ніжин-Принт ; Чернігів : Лозовий В. М., 2012. – 37 с. : іл.

63.3(4УКР) / 9(С2)
С 19
  Сапон В. М. Призабуті стежки сіверянської Кліо / В. М. Сапон. – Чернігів : Деснянська правда, 2003. – 55 с.

63.3(4УКР) / 9(С2)
С 19
  Сапон В. М. Седнів : іст.-краєзн. етюди / В. М. Сапон. – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2004. – 91 с., [8] с. : іл.

84(4УКР)
С 19
  Сапон В. М. Страсбурзький пиріг : щоденникова проза та есеї / Володимир Сапон. – Чернігів : Десна Поліграф, 2013. – 103 с.

63.3(4УКР) / 9(С2)
С 19
  Сапон В. М. Таємниці назв наших міст і сіл / В. М. Сапон. – Чернігів : Чернігівські обереги, 2005. – 42, [1] с.

26.890(45УКР) / 91(С2)
С 19
  Сапон В. М. Чернігів древній і сучасний / Володимир Сапон. – [2-ге вид.]. – Чернігів : Деснянська правда, 2006. – 63, [2] с. : іл.

84(4УКР)
С 19
  Сапон В. М. Чубарейко небо оре : щоденникова проза / Володимир Сапон. – Чернігів : Десна Поліграф, 2016. – 223 с. : портр.

84(4УКР)
С 19
  Сапон В. М. Щаслава : поезія, твори для дітей, проза / Володимир Сапон. – Чернігів : Чернігівські обереги, 2009. – 159 с.

83.3(4УКР)
Ш 37
  Чернігівська Шевченкіана : [поезія, проза, публіцистика] / [упоряд.: В. Солонікова, В. Сапон та ін. ; редкол. : Д. Іванов та ін. ; фотограф М. Тищенко]. – Чернігів : Десна, 2015. – 438, [40] с. : іл.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється