1033-та річниця хрещення Київської Русі-України

1033-та річниця хрещення Київської Русі-України

28.07.2021
312

  У Києві над Дніпром, на високій кручі, яка зветься Володимирською гіркою, височіє скульптурна постать людини з великим хрестом у руках. Хрест цей осяває все навколо: і Дніпрові води, і задніпрову далечінь, і розлогий лівий берег міста. Ніби через віки хреститель Київської Русі-України князь Володимир благословляє нащадків тих, кого він тисячу років тому привів до християнства.
  День хрещення Русі-України відзначають 28 липня – як день пам'яті святого рівноапостольного великого князя Володимира. Це свято було засновано 25 липня 2008 року Указом Президента України № 668/2008 "Про День хрещення Київської Русі-України". Тоді глава держави підкреслив значення православних традицій в історії та розвитку українського суспільства.
  Як відомо, хрещення Київської Русі відбулося 988 року. Це було продовженням тривалого процесу християнізації Київської Русі.
  Згідно з "Повістю временних літ", іще до хрещення Володимир пройшов "випробування вірою". Волзькі болгари пропонували князеві перейти в іслам. Потім гінці з Риму, послані Папою, звали Володимира у свою віру. Хозарські євреї запрошували князя прийняти іудаїзм. Але все ж князь прийняв християнську віру. Християнство він вибрав після відвідин Константинополя, де Володимира посвятили у справжні біблійні історії. Крім того бабуся князя Володимира, Ольга, була православною християнкою. Княгиня прийняла християнство у столиці Візантії ще 955 року.
  Хрещення князя Володимира відбулося в Херсонесі, де його хрестив єпископ Корсунський. Після повернення до Києва князь охрестив синів і підданих.
  Перед тим як покинути Херсонес, князь поставив у місті церкву на честь святого Василя, ім'я якого він отримав при хрещенні.
  До речі, Десятинна церква у Києві, зведена на Старокиївській горі в 989–996 роках, присвячена Успінню Пресвятої Богородиці. Вважається першою кам'яною церквою Київської Русі. При цій церкві була відкрита школа "книжного вчення".
  Саме церква як надрегіональний інститут підтримувала населення різних земель Русі, виховувала усвідомлення спільної релігійної приналежності й політичного підданства, а отже, під час роздрібненості руських князівств виступала головним фактором консолідації. Церква з її складною внутрішньою підпорядкованістю ознайомлювала київських правителів із новими моделями управління, стала головним поширювачем писемної культури. За літопиcoм, початок шкільній (книжній) освіті покладено Володимиром, який одразу після охрещення киян "став у знатних людей дітей забирати і оддавати їх на учення книжне". У Києві та інших містах почали влаштовувати школи і книгописні майстерні. Християнізація вплинула на розвиток будівництва, архітектури, малярства, на економічні й культурні зв'язки Київської Русі з багатьма європейськими країнами, передусім з Візантією, що позитивно позначилося на торгових і культурних відносинах. За часів князювання Володимира та його сина Ярослава Мудрого Україна-Русь була найсильнішою державою за всю історію свого існування.
  Тому традиційно на день хрещення Київської Русі-України проводяться молебень біля пам'ятника рівноапостольному князю Володимиру, Божественні літургії, молебні Божій Матері з проханням про мир і злагоду в Україні.
  Працівники відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. В. Г. Короленка підготували інформаційне повідомлення до державного свята – Дня хрещення Київської Русі-України. Цього року святкуємо 1033-тю річницю цієї події.


   Список літератури:

  1. Із Києва по всій Русі : зб. матеріалів наук. богосл.-іст. конф. присвяч. 1025-літтю Хрещення Київ. Руси-України, 15 трав. 2013 р. / Укр. Православ. Церква Київ. Патріархату [та ін. ; під ред. архієпископа Переяслав-Хмельниц. і Бориспіл. Епіфанія (Думенка) та протоієрея Віталія Клоса]. – Київ : Київ. правосл. богослов. акад., 2013. – 495 c. – Бібліогр. в підрядк. прим.
  2. Калинець І. Загадки хрещення України-Руси : наук.-попул. нарис / І. Калинець. – Львів : Місіонер, 2000. – 198 с. – Бібліогр. в підрядк. прим.
  3. Клос В. (протоієр.) Автокефалія Української Церкви: огляд від Хрещення до Синодального Томосу / протоієрей Віталій Клос. – Київ : [б. в.], 2019. – 189 с. : іл. – Бібліогр. в підрядк. прим.
  4. Хрещення Київської Русі: визначна подія в історії українського народу : матеріали наук.-практ. конф. (Чернігів, 5 черв. 2013 р.) / Департамент культури і туризму, національностей та релігій Черніг. облдержадмін. [та ін.] ; [редкол.: В. М. Бойко та ін.]. – Чернігів : [б. в.], 2013. – 121 с.

  Періодичні видання:

  5. Грицаєнко О. Хрещення Київської Русі: чисте джерело, що тече в майбутнє / О. Грицаєнко // Зовнішні справи. – 2013. – № 7. – С. 32–35 : фото кол.
  6. День хрещення Русі: історія і традиції свята // Соціальний захист. – 2018. – № 7/8. – С. 5–6.
  7. Історичні сторінки // Розкажіть онуку. – 2017. – № 6 (червень). – С. 27–30 : іл.
  8. Славинський М. Милосердя та любов: від язичництва до нової віри / Микола Славинський // Віче. – 2013. – № 13. – С. 56–57.
  9. Толочко П. Хрещення і канонізація Володимира / П. Толочко // Київська старовина. – 2008. – № 1. – С. 9–22.
  10. Шумило С. Християнство на Русі до Володимирова хрещення: 1160 років / Сергій Шумило // Культура і життя. – 2019. – № 18/20 – С. 10–11.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється