Олександр Савченко-Більський: чернігівський слід на паризькому Монпарнасі

Олександр Савченко-Більський: чернігівський слід на паризькому Монпарнасі

09.09.2021
353

  Часто-густо трапляється так, що про українських митців, яких знає світ, не чула, власне, сама Україна. Але завдяки дослідженням та зусиллям небайдужих працівників культури творчість митців-емігрантів стає відомою українському народові.
  9 вересня в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася презентація альбому-каталогу творів Олександра Савченка-Більського у зібранні Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана під назвою "Олександр Савченко-Більський. Чернігівський слід на паризькому Монпарнасі". Автор-упорядник альбому – заслужений працівник культури України, лауреат Чернігівської обласної премії ім. М. Коцюбинського (2021 р.) Ірина Ральченко.
  Із захопливої розповіді пані Ірини гості заходу дізналися про непростий шлях митця, його успіх та постійну тугу за Батьківщиною.
  Народився Олександр Савченко-Більський 6 грудня 1900 року в Олишівці на Чернігівщині. У 1923 році емігрував до Франції.
  Працював для торговельної графіки, завдяки чому і став відомим: створював фірмові знаки та реклами, емблеми й декор для дорогих товарів: парфумів, цукерок, платівок тощо. Кожен твір, розроблений для рекламних цілей у популярних тоді стилях ар-деко та модерну, – це окремий неперевершений витвір мистецтва.
  Художник також малював святкові листівки та листівки з паризькими краєвидами й архітектурними пам'ятками, що видавалися великими накладами. Займався графікою, іконописом (два твори нині зберігаються в Римі), живописом. Співпрацював з французькими та українськими видавництвами – оформлював газети, створював ілюстрації та портрети відомих культурних діячів.
  Митець жив на чужині, далеко від Батьківщини, але завжди засвідчував себе українцем. Останні роботи просякнуті ностальгією та українськими мотивами.
  Варто зазначити, що художній музей ім. Г. Галагана – єдиний в Україні, який має у своїх фондах роботи О. Савченка-Більського (близько 200 творів).
  У 1984 році художник подарував музею 50 робіт. За словами Ірини Ральченко, ті твори – справжні зразки європейського мистецтва, якого в той час у нас, вирощених на радянському просторі, не було. Решту робіт уже пізніше, за тісної співпраці з пані Іриною, передала музею донька художника Ірен Годійо.
  Директорка бібліотеки Інна Аліференко відзначила натхненність і завзятість пані Ірини при вивченні будь-якої теми, зацікавленістю й увагою до якої вона заряджає всіх навкруги. На презентацію завітали директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана Юрій Ткач, керівниця арт-студії "Колібрі", член НСХУ Лілія Ібрагімова, кандидати педагогічних наук, доценти кафедри мистецьких дисциплін Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка Роман та Євген Силки, кандидат мистецтвознавства Анатолій Адруг, які привітали авторку з публікацією альбому-каталогу та підкреслили важливість теми як у вузькому (вивчення життя і творчості талановитих митців Чернігівщини), так і в широкому значенні (оприлюднення  й повернення на Батьківщину творчості української діаспори).
  Більш широко з біографією художника та зразками його творчості можна ознайомитися, переглянувши презентований альбом-каталог "Олександр Савченко-Більський. Чернігівський слід на паризькому Монпарнасі", декілька примірників якого отримала в подарунок Бібліотека від Художнього Музею.
  Україна справді багата талантами. Вірні їй сини і дочки заслуговують, аби їх знали й поважали на Батьківщині, навіть якщо шляхи повели їх далеко від рідної землі. Тому вивчати біографію, ознайомлюватися з творчістю, розповсюджувати знання будь-яким (зокрема й незвичним та креативним) способом – не лише бажання та право, а й обов'язок кожного свідомого українця!

  Текст – Катя Скрипка,
  член НСЖУ,
  провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється