Найкращі екранізації улюблених українських книжок

Найкращі екранізації улюблених українських книжок

20.09.2021
461

  Дивитись улюблені фільми – задоволення, а читати книги, на яких вони засновані, – подвійна приємність. Книга відкриває читачеві величезний світ, обмежений тільки його уявою. Читаючи твір, ми отримуємо можливість познайомитися з героєм справжнім, таким, яким його задумав автор. Екранізація дозволяє подивитися на знайомий сюжет очима режисера. Відділ документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка пропонує добірку книг, за мотивами яких були зняті фільми за творами як українських класиків, так і сучасних українських авторів.

  4(4УКР)
  А 66
  Андрухович С. Фелікс Австрія : роман / Софія Андрухович. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. – 280, [1] с. : іл.
 Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звичайне місто на кресах "щасливої Австрії", в якому живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньознаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи – долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев, – у нерозривному зв'язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.

  Фільм "Віддана" (2020) режисерки Софії Сиволап – це в першу чергу жіноча, романтична історія, недарма ж режисер, продюсер та сценаристи стрічки – жінки. Але цю історичну драму можемо порадити подивитися глядачам обох статей.


  84(4УКР)
  Д 58
  Довженко О. П. Зачарована Десна : оповідання, щоденник (1941–1956) / Олександр Довженко. – Київ : Дніпро, 2008. – 500, [2] с.
  "Зачарована Десна" – спогади Олександра Довженка про його дитинство. Це своєрідний "міф" про дитячі роки, побачені з висоти життєвого досвіду. Спогади про чарівну Десну, на берегах якої автор виріc. Зі сторінок книги постають колоритні картини неповторного, часом – драматичного життя людини того часу, звичаї народу, які не можна сприймати без захоплення і зворушення.

  Художній фільм 1964 року "Зачарована Десна" – кіноповість за однойменним твором Олександра Довженка. Знятий українською режисеркою Юлією Солнцевою.


  84(4УКР)
  Ж 15
  Жадан С. В. Ворошиловград : роман / Сергій Жадан. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 315, [1] c.
  За версією конкурсу "Книга року Бі-бі-сі" роман "Ворошиловград" став кращою книгою десятиліття!
  Пил доріг, іржаві бензоколонки, втомлені автобуси, старі "хрущовки"... Місто, що залишилося десь поза часом. Дивні люди, які займаються дивними справами. Абсурд – та водночас "справжність" існування... Головний герой повертається до містечка свого дитинства у степах Донбасу, щоб знайти зниклого брата і врятувати його бізнес. Проте реальність виявляється хиткою, майбутнє – невизначеним, а минуле викликає надто гостру ностальгію... Лірична і жорстка, соціальна і метафізична, меланхолійна і реалістична історія, сповнена безмежних просторів, спогадів, сновидь, мрій, джазу та духу справжньої дружби.

  "Дике поле" (2018) – українсько-нідерландсько-швейцарський фільм, екранізація роману "Ворошиловград" українського письменника Сергія Жадана. Стрічка режисера Ярослава Лодигіна.


  84(4УКР)
  К 59
  Кокотюха А. А. Червоний. Без лінії фронту : роман / Андрій Кокотюха. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 314, [3] c.
  Книга про Данила Червоного, ватажка так званих "бандерівців". Складається з трьох частин, які охоплюють період 1947–1949 років і розповідають про боротьбу українських націоналістів з радянською системою. Можна дізнатися багато цікавого про те, що раніше не вивчали на уроках історії, побачити будні життя українців того часу, детально описане також перебування в нелюдських умовах у сталінських таборах. Книга написана дуже динамічно і захопливо, легко читається.

  "Червоний" (2017) – український історичний фільм Зази Буадзе, екранізація однойменного роману Андрія Кокотюхи.


  821(477)
  К 75
  Коцюбинський М. М. Тіні забутих предків / Михайло Коцюбинський. – Київ : Видавництво художньої літератури, 1960. – 76, [1] c.
  Повість українського письменника Михайла Коцюбинського, написана під враженням його перебування на Гуцульщині в 1911 році.
  У творі розповідається про кохання Івана й Марічки – хлопця та дівчини з ворогуючих гуцульських родів, яке трагічно завершується для обох. У повісті яскраво, з елементами фольклору передано побут і життя гуцулів.

  "Тіні забутих предків" (1964) – фільм режисера Сергія Параджанова, відзнятий на кіностудії імені Олександра Довженка. Екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського.


  821(477)
  Л 63
  Лис В. С. Століття Якова : роман / Володимир Лис. – 5-те вид. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 236, [1] с. : іл.
  Роман, який вразив лiтературну Україну, своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п'ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СРСР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття.

  2016 року відбувся прем'єрний показ фільму за романом волинського письменника Володимира Лиса "Століття Якова". Режисером проєкту виступив Бата Недич, оператором-постановником – Ігор Іванов, автором сценарію став Андрій Кокотюха.


  84(4УКР)
  Н 19
  Назарук О. Роксоляна: жінка халіфа й падишаха (Сулеймана Великого) завойовника і законодавця : іст. повість з 16-го століття / написав Осип Назарук. – Репринт. відтворення вид. 1930 року. – Київ : Політвидав України, 1990. – 301, [1] с.
  Ця повість – про становлення характеру, про велике кохання, про непросте виживання й утвердження особистості українки Роксоляни (Анастасії Лісовської), що пройшла шлях від простої дівчини-бранки до величної Хасекі-султан; про її гріхи і їх тяжку спокуту. . А ще автор захопливо й поетично описав реальні історичні події, тодішні звичаї тощо. Для широкого кола читачів.

  "Роксолана" – український телесеріал режисера Бориса Небієрідзе, відзнятий у 1996–2003 роках на кіностудії "Укртелефільм". Сюжет фільму базований на мотивах однойменної повісті "Роксоляна" Осипа Назарука. Складається з трьох сезонів-частин, загальною кількістю 50 серій.


  84(4УКР)
  Н 56
  Нестайко В. З. Тореадори з Васюківки : трилогія про пригоди двох друзів / Всеволод Нестайко. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. – 353 с.
  Один із найбільш прославлених українських письменників і класик дитячої літератури Всеволод Нестайко почав писати цей роман у 1963 році. Книга відзначена у "Почесному списку Андерсена" й перекладена двадцятьма мовами. Сюжети для своїх творів Всеволод Нестайко брав із власного дитинства. У книгах письменника є чимало автобіографічного, зокрема в "Тореадорах". Але більшість пригод двох друзів у книзі нафантазовано.

  Фільм "Тореадори з Васюківки" (режисер Самарій Зелікін). Знятий у 1965 році. У 1968-му був удостоєний Гран-прі на Мюнхенському міжнародному фестивалі телефільмів для дітей та юнацтва. А в 1969 році цей же телефільм здобув головну премію на такому ж фестивалі у місті Олександрія в Австралії. Проте нагороди не допомогли телефільму. Його заборонила радянська влада і зняла з показу – "за викривлений показ радянської піонерії", розповідав Всеволод Нестайко.


  821(477)
  Н 59
  Нечуй-Левицький І. С. Кайдашева сім'я ; Хмари : повісті / І. Нечуй-Левицький. – Київ : Наукова думка, 2001. – 501, [2] с.
  Цей твір – одна із найяскравіших повістей української літератури, де розкрита трагедія села Наддніпрянщини у ХІХ столітті. Конфлікти всередині однієї родини зображені з гумором, проте добре ставлення до сварливих Кайдашів не перешкоджає авторові безжально критикувати суспільний лад, спосіб організації життя громади, поведінку духовенства, які призводять до "змізеріння людського духу".

  "Кайдашева сім'я" – український двосерійний мінісеріал режисера Володимира Городька. Серіал уперше демонстрували в 1993–1996 рр.

  "Спіймати Кайдаша" – український 12-серійний телесеріал 2020 року. Сюжет телесеріалу заснований на повісті Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я". Режисер – Олександр Тіменко.


  821(477)
  С 77
  Старицький М. П. Твори : в 6 т. Т. 2. Драматичні твори / Михайло Старицький. – Київ : Дніпро, 1989. – 575, [1] с.
  "За двома зайцями" – всім відома комедійна п'єса українського драматурга Михайла Старицького, в якій порушуються проблеми соціальної нерівності тих часів і висміюється життя українських русифікованих міщан Києва.

  Величезна кількість людей любить і пам'ятає знаменитий комедійний фільм "За двома зайцями". Кінострічку буквально розібрали на цитати. А її головним персонажам Проні Прокопівні та Свириду Голохвостому навіть установили пам'ятник у самому серці Києва біля Андріївської церкви. Прем'єра фільму відбулася 21 грудня 1961 року в Києві. Режисер – Віктор Іванов.


  84(4УКР)
  Ф 83
  Франко І. Я. Захар Беркут / І. Я. Франко. Чернігівка / Микола Костомаров. – Київ : Український Центр духовної культури, 1994. – 309, [1] с.
  "Захар Беркут" – це захоплива історична повість, присвячена боротьбі за свободу. Іван Франко написав її лише за півтора місяця – з 1 жовтня до 15 листопада 1882 року. Повість, до речі, вважається однією з найуспішніших в українській літературі, це один із найвідоміших творів української літератури за кордоном. Події, описані у книжці, переносять нас у ХІІІ століття, в Українські Карпати.

  Є дві екранізації повісті Івана Франка – "Захар Беркут" (1971) та "Зринаючий яструб" (назва для міжнародного прокату, 2019) – найамбітніша і найдорожча американсько-українська стрічка часів Незалежності, яка з самого початку знімалася за голлівудськими стандартами й одразу англійською мовою. Режисери – Ахтем Сеітаблаєв та Джон Вінн.


  821(477)
  Ш 66
  Шкляр В. М. Чорний ворон. Залишенець : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 425, [5] с.
  "Чорний ворон. Залишенець" – історичний роман українського письменника Василя Шкляра, вперше виданий у 2009 році. Роман відтворює одну із сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти радянської влади в 1920-х роках.

  Фільм "Чорний ворон" (2019). Студія "1+1 продакшн" ініціювала створення чотирисерійної телевізійної версії. Знаковий роман В. Шкляра отримав друге дихання завдяки блискучій роботі режисера Т. Ткаченка і всіх творців фільму. Це справжнє кіно для справжніх українців.


Підготувала Любов Семенюк, бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється