Венеціанські мотиви. Імпровізації

Венеціанські мотиви. Імпровізації

25.09.2021
472

 "Я просто хотіла залишити після себе слід і рада, що знайшла себе в мистецтві…"
  Наталя Компанцева

   25 вересня у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття виставки світлин "Венеціанські мотиви. Імпровізації" фотохудожника, кінооператора, члена НСФУ Наталії Володимирівни Компанцевої (м. Київ).
  Наталя Компанцева – радянський та український кінооператор, фотохудожник, член Національної спілки кінематографістів України та Національної спілки фотохудожників України, голова художньої ради НСФХУ, член правління Київської організації НСФХУ, член Міжнародної федерації фотомистецтва (AFIAP).
  Фотовиставка була організована в межах співпраці бібліотеки, Київської обласної організації НСФХУ, Чернігівської обласної організації НСФХУ та чернігівського міського фотоклубу "Прекрасне поруч".
  В експозицію увійшло близько 50 світлин, на яких зображена Венеція. Але не поспішайте з висновками – пані Наталя зумисне не робила солоденьких знімків у форматі "листівок з відпустки".
  Венеція – це приголомшливе і незвичайне місто, яке вабить митців. Загадкова і прекрасна, красива і жорстока, життєрадісна і вмираюча – це суперечливе місто вже довгий час залишається об'єктом захоплень і запитань. Венеція унікальна тим, що стоїть на воді, і її сміливо можна віднести до одного з рукотворних чудес світу. Але вона поступово йде під воду. Історичний центр розташований на 118 островах Венеціанської лагуни, розділених 150 каналами і протоками, через які перекинуто 409 мостів. На жаль, Венеції дають песимістичний прогноз: в найближчі 100 років море може піднятися ще на 50 сантиметрів і якщо таке трапиться, то всі вулиці і площі опиняться під водою, перші поверхи будинків будуть затоплені. Венеція стане безлюдною.
  Авторка мала на меті передати цю контрастність – двобій краси і непристосованості до сучасного життя – та змусити глядачів на хвилину задуматися про майбутнє цього унікального, прекрасного міста.

  Про фотохудожницю

  Народилася 23 лютого 1940 року. У 1965 році закінчила Київський медичний інститут. П'ять років працювала лікарем "швидкої допомоги", потім – анестезіологом-реаніматологом. Але згодом полишила медицину і вступила на операторський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва імені І. К. Карпенка-Карого, який закінчила з відзнакою у 1977 році.
  З 1977 р. по 1993 р. була кінооператором кіностудії "Київнаукфільм". Загалом її фільмографія налічує більше 100 короткометражних та 8 художніх повнометражних фільмів, серед яких "На прив'язі біля злітної смуги" (1989) та "Вірний Руслан (Історія вартового собаки)" (1991). Певний час працювала на телебаченні (ICTV, "ТЕТ", "1+1").
  Наталя Компанцева – визнаний фотомайстер. Як фотограф брала участь у близько сорока міжнародних фотосалонах у Латвії, Узбекистані, Великобританії, Франції, Канаді, Португалії, Італії, Китаї, Австралії, Австрії та ін., відзначена 12 медалями, а також блакитними стрічками і дипломами НСФХУ, FIAP, PSA, ISF. Персональні виставки відбувалися у 12 різних містах України і в Аддис-Абебі (Ефіопія).Улюбленою темою зйомок авторки є люди та документальні жанрові сюжети.
  Світлини мисткині знайшли своє відображення в близько 10-ти фотоальбомах. Найкращі роботи, за словами авторки, зібрані в альбомі "Зустрічі і враження"
  Ознайомитися з переглядом альбому можна тут.
  Також, варто зазначити, що Наталя Компанцева організувала Міжнародний фотосалон "ПЛАНЕТА ДІТЕЙ" і протягом десяти років була його незмінним керівником та координатором.
  Докладніше про фотосалон та виставку світлин з колекції фотоконкурсу в бібліотеці можна дізнатися за посиланням.

Фото – Світлана Сусленко,
бібліотекар відділу інформаційних технологій
та електронних ресурсів, 
Підготувала – Катя Скрипка,
провідний бібліотекар відділу мистецтв,
член НСЖУ

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється