Історія іграшок

Історія іграшок

30.09.2021
459

  30 вересня, до Всеукраїнського дня бібліотек, відділ мистецтв Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка презентував новий для нього формат виставкової роботи – "Виставка в шафі". За склом дверцят можна було порозглядати цінні та рідкісні експонати, які за інших обставин ніколи б не завітали до бібліотеки.
  Першовідкривачем стала чернігівська майстриня, колекціонерка, реставраторка Марина Блакитна, з чиєї колекції і була сформована експозиція "З історії іграшок у Чернігові. Початок ХХ ст.".
  Виставка розповідає про появу в Чернігові на початку ХХ століття "закордонних" іграшок, зокрема зразків всесвітньо відомої німецької фірми "Штайф" ("Steiff").
  А почалося все зі старих фотографій та бажання родини Шамбон із Франції дослідити свій родовід. Як виявилося, їхній дідусь Мойсей Шамбон на початку ХХ століття мешкав у Чернігові, в будинку біля Катерининської церкви, і працював викладачем французької мови. Він мав чотирьох доньок, для яких купував різноманітні іграшки. Саме світлини Мойсея Шамбона і стали поштовхом для дослідження цієї теми.
  В експозиції можна було побачити статтю-розвідку Марини Блакитної про іграшки "Штайф" у Чернігові, літературу про іграшки цієї фірми та книгу про саму засновницю компанії – Маргарете Штайф, її нелегку долю і сильний, незламний дух.
  Маргарете Штайф стала важливою фігурою в німецькому жіночому підприємництві. Родом із маленького містечка на півдні Німеччини та з пожиттєвою фізичною інвалідністю, вона заснувала і розвивала бізнес, який був визнаний у всьому світі. У літературі про німецьких підприємців її цитують як кумира жіночого підприємництва та інновацій, що розширює свій бізнес за межами Німеччини. Іграшки "Штайф" вважаються одними з найякісніших у світі, а старі зразки стали цінними предметами колекціонування.
  До слова, іграшки з колекції Марини Блакитної на "прогулянку" до поціновувачів прекрасного вийшли вперше. І, варто зазначити, дебют був вдалим, адже така цікава тема зібрала довкола себе і дітей, і дорослих. Дітки роздивлялися антикварні іграшки та порівнювали із сучасними, дорослі ж захоплювалися засновницею компанії "Штайф" та слухали розповідь про історію Чернігова, що відкривалася їм із зовсім неочікуваного боку.
  Звісно, визнання своєї клопітної праці отримала і колекціонерка, яка не лише "лікує" поранених, а й виявляє повагу до їхніх творців, даруючи старовинним іграшкам дім і турботу.
  Відзначимо, що Марина Блакитна, працюючи під творчим ім'ям Bluemary (як ягідка smiley), створює власні іграшки. Вони здебільшого мініатюрні, повністю ручної роботи і точно не для гри – це справжні колекційні шедеври "іграшкового" мистецтва.
  Приємною несподіванкою став музичний подарунок від постійного читача бібліотеки, зокрема відділу мистецтв, концертмейстера Віктора Зайця, який випадково зайшов святкового дня по збірник нот, а потрапив на справжнісінький фестиваль книги та мистецтва.

  Підготувала Катя Скрипка, провідний бібліотекар відділу мистецтв
  Фото – Катя Скрипка, Лариса Поліщук, завідувачка відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється