Книготерапія, або Книги для осені

Книготерапія, або Книги для осені

11.11.2021
429

  Осінь – найромантичніша пора року. Краса природи, різнобарв'я кольорів, мінливість погоди та невловиме почуття змін створюють філософський настрій. Саме в цей час виникає бажання трохи вповільнити шалений темп життя, побути на самоті й порозмірковувати над важливими життєвими питаннями.
  Найкращим другом у такому настрої може стати книга. Тут одразу ж виникає питання: а що почитати? Щоб не загубитися в морі книг і не змарнувати дорогоцінний час, радимо звернутися до бібліотеки! Відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка підготував чудову добірку книг для осіннього читання!

  1. Желязни Р. Ніч у самотньому жовтні [Текст] : [роман] / Роджер Желязни ; [пер. з англ. Д. Дьоміна]. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2018. – 156 с.
  Надзвичайно цікава та нешаблонна історія. Головний герой книги – сторожовий пес Снафф – охоронець і провідник загадкового світу, населеного містичними створіннями, вигаданими майстрами літератури – Едгаром Аланом По, Артуром Конан Дойлем, Мері Шеллі, Бремом Стокером, Говардом Лавкрафтом та іншими. Увесь твір – це гра, що складається з 31 етапу – 31 дня жовтня. Доживете до 31-го – виграш ваш!

  2. Гарріс Дж. Ожинове вино [Текст] : роман / Джоан Гарріс ; [пер. з англ. Д. Москвітіної]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. – 381 с.
  Книга, яка створює гарний настрій і додає легкості на душі. Дія відбувається в невеликому містечку Ланскне. Англійський прозаїк на ім'я Джей Макінтош випадково знаходить декілька пляшок вина, які дивом збереглися з минулих часів. Скуштувавши чарівного напою, чоловік кидає все й кардинально змінює своє життя. Це книга про спокійне і затишне провінційне життя, від неї віє ностальгією та легким смутком, однак цей твір, без сумніву, володіє магічною силою.

  3. Генрі О. Останній листок [Текст] : зб. оповідань / О. Генрі ; пер. з англ. Любов Пилаєва. – Київ : BookChef, 2019. – 93, [1] с. : іл. – (Читака).
  Прониклива новела американця О. Генрі нікого не залишить байдужим. Це історія про молоду художницю, яка смертельно хвора. Її єдина розрада – дивитися на те, як за вікном опадає листя з плюща. Дівчина переконана, що тільки-но впаде останній листок – вона помре. . Надзвичайно сумна історія про дружбу, талант і самопожертву.

  4. Ішігуро К. Не відпускай мене [Текст] : [роман] / Кадзуо Ішігуро ; [пер. з англ. С. Андрухович]. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 328, [2] с. : іл.
  Затишна книжка для осені. "Не відпускай мене" Кадзуо Ішігуро найкраще підходить для філософського і неквапливого читання. Перед вами, мабуть, найбільш осінній із усіх його романів. Книга розповідає нам про світ, де людей клонують і ростять цих самих людей для подальшого використання їхніх органів для пересадок. Ці діти живуть, виростають, а потім помирають на операційному столі після визначеної кількості донорських операцій. Історія ведеться від імені однієї такої дівчини, Кеті Ш. У певний момент може здатися, що все зрозуміло, але не варто відкладати книгу, адже фінал захопливий.

  5. Забужко О. С. Музей покинутих секретів [Текст] : [роман] / Оксана Забужко. – Вид. 8-ме. – Київ : КОМОРА, 2019. – 829, [1] с.
  Цей товстенький фоліант з першого погляду лякає своїми розмірами. Але тільки-но починаєш читати, випірнути з виру захопливої сімейної саги дуже важко. Це паралельна історія кількох поколінь, це історія нашої країни, для когось неоднозначна, бо тут багато про УПА, і вже більш близька, початку 2000-х, у якій ми наче й жили, але здається, що це було не з нами. Таємниці, що проходять через пів століття, сни, містика, переплетена з реальністю. Оксана Забужко майстерно поєднує все це, присмачуючи своєю фірмовою, "густою" мовою, і від цього читати роман – іще більша насолода.

  6. Мак'юен, Ієн. Спокута [Текст] : [роман] / Ієн Мак'юен ; [пер. з англ. О. Смольницької]. – Київ : КМБУКС, 2018. – 413 с.
  Найкраща оцінка для книги – одкровення від читачів. Отже… "Цю книгу я свого часу читала після того як мене вразив фільм, знятий за нею. Сумний, пронизливий, болючий, і книга така ж сама. Тут випадковості вирішують усе. І доля двох закоханих могла би скластися по-іншому, якби не… Роман у романі, книга у футлярі, нашарування, кілька фіналів – хоча він насправді один, але сентиментальний глядач/читач може обрати собі той, який більше подобається. У похмурий листопадовий день ця книга вас не зігріє, але й не залишить байдужими".

  7. Матіяш Д. Дорога святого Якова [Текст] / Дзвінка Матіяш. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 220, [1] с. : фот.
  Осінні подорожі – то особливий вид мистецтва. Досі не вигадали собі романтичний маршрут? Українська письменниця Дзвінка Матіяш готова вас надихнути. Восени 2013 року вона разом зі своїм чоловіком здійснила паломництво Дорогою Святого Якова, яка пролягає майже через усю Іспанію. І ця захоплива 40-денна мандрівка стала основою для її біографічної книги.
  Дзвінка викладає свій надзвичайний досвід у формі щоденника, де кожен день – це нові мальовничі пейзажі, цікаві знайомства, цінні духовні інсайти та фізичне загартування.

  8. Грімальді В. Саме час знову запалити зірки [Текст] / Віржіні Грімальді ; з фр. пер. Павло Мигаль. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. – 394, [1] с.
  Коли підступна осіння хандра ходить вечорами в гості, саме час для небанальних життєствердних історій.
  Офіціантка Анна – давно розлучена, втомлена від безкінечних проблем. На її плечах – дві доньки, стосунки з якими ніяк не вдається налагодити, і величезна купа несплачених боргів. А тут жінку ще й звільняють з роботи. Здається, це коло не розірвати, а до божевілля – кілька відчайдушних думок. Тоді залишається тільки одне – втікати від негараздів на старенькому трейлері назустріч північному сяйву.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється