Видатні чернігівці. Творчий портрет Володимира Ємця

Видатні чернігівці. Творчий портрет Володимира Ємця

12.11.2021
454
   Ars longa, vita brevis!
  ("Життя коротке, мистецтво – вічне!")

  Кожен край пишається своїми видатними земляками, пам'ятає, вшановує та звеличує їх. Це природно і це потрібно – не лише для майбутніх поколінь, а й для сучасників, бо часом трапляється і не знати, який талант живе поруч. Але як же добре, коли ця любов та повага взаємні, коли видатна особистість пам'ятає своє коріння і не цурається його, оспівуючи Батьківщи́ну й бáтьківщину у творчості.
  Саме таким і був наш наступний герой циклу "Видатні чернігівці". Після невеликої перерви відділ мистецтв Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка поновлює започатковані минулого року розповіді про митців нашого краю та пропонує до вашої уваги сьому історію циклу – "Творчий портрет Володимира Ємця".

  Про Володимира Ємця в українському розділі Вікіпедії – дивіться за посиланням
 
  Володимир Володимирович Ємець народився в Чернігові 4 квітня 1938 року. Навчався у Довжицькій семирічці та Мохнатинській середній школі. Малюванням захопився ще в дитинстві.
  Володимир Ємець згадував: "Взагалі, у тому, вже далекому, дитинстві на берегах Свішня моя найбільша мрія була – стати художником. Узимку малював візерунки на замерзлому вікні, а то якось обмалював зайчиками-побігайчиками стіну та припічок".
  Перші уроки малювання отримав від брата Святослава. У 1960 році закінчив Кишинівське художнє училище. У 1963–1968 роках навчався в Київському художньому інституті (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури).
  Сім років (1993–2000) був директором Чернігівського обласного художнього музею. Там і сьогодні зберігається близько 50-ти його картин.

  Відкрилась виставка Володимира Ємця [Сюжет без коментарів з відкриття персональної виставки картин до 80-річчя з дня народження Володимира Ємця в обласному художньому музеї ім. Г. Галагана] – дивіться за посиланням
 
  Володимир Ємець – засновник Чернігівської обласної організації Національної спілки художників України та активний учасник мистецького життя області. У 1988 році отримав звання заслуженого художника України, а в 1998-му – народного художника України.

  Почесні громадяни Чернігова. Володимир Ємець – дивіться за посиланням
 
  Варто згадати і давню дружбу та співпрацю художника з Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В. Г. Короленка, де неодноразово відбувалися його персональні виставки.

  Виставка Володимира Ємця в Бібліотеці (2007) – дивіться за посиланням

  Чернігівщина втратила талановитого митця, який усім серцем любив свій рідний край.
  Якось в інтерв'ю Володимир Ємець сказав: "Звичайно, я побував у Сибіру, Польщі, Болгарії, Швеції, Італії. У мене є звідти малюнки. Але щасливим почуваюся тільки на Чернігівщині".
  Та після себе він залишив не лише спадок для наступних поколінь, зокрема портрети видатних діячів України і Чернігівщини, а й вагомий внесок у творче життя краю та країни загалом.

  У Чернігові помер народний художник України Володимир Ємець – дивіться за посиланням
 
  6 листопада Чернігів прощався з народним художником України Володимиром Ємцем – дивіться за посиланням
 
  У розповіді використано літературу, де можна знайти біографію Володимира Ємця, інформацію про розвиток і становлення його мистецького стилю, інтерв'ю та приклади робіт художника.

  1. 85.143(4УКР) / 75С
  Є 60
  Володимир Ємець. Живопис [Образотворчий матеріал] / Упр. культури Черніг. облдержадмін., Черніг. худ. музей, Черніг. обл. спілка худож. України ; авт. передм., уклад. Т. Гаснашанська. – Чернігів : [б. в.], 1998. – 1 розг. арк. с.

  2. 85.143(4УКР) / 75С
  Є 60
  Володимир Ємець. [Зачарований край] [Образотворчий матеріал] : [малярство, графіка : альбом] / Ред. журн. "Образотвор. мистецтво" НСХУ ; [ред.-упоряд. М. Маричевський]. – Київ : Софія-А, 2004. – 111 с. : іл. – (Наш час – наш простір ; кн. 9).

  3. 85.143(4УКР) / 75С
  Є 60
  Реп'ях С. П.
  Справді народний (Володимир Ємець) [Текст] / С. П. Реп'ях ; [відп. за вип. П. В. Грищенко] ; Черніг. орг. Нац. спілки письм. України, Черніг. держ. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка. – Чернігів : [б. в.], 2003. – 64 с. : іл. – (Портрети земляків).

  Володимир Сапон. "Володимир Ємець – народний художник" – дивіться за посиланням
  За матеріалами С. Реп'яха, В. Сапона та ін.
  Підготувала Катя Скрипка,
  провідний бібліотекар відділу мистецтв,
  член НСЖУ


























Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється