"Круглий стіл" "Протидія насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьба із цими явищами"

"Круглий стіл" "Протидія насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьба із цими явищами"

18.11.2021
451
  18 листопада у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка на платформі ZOOM відбувся "круглий стіл" з теми "Протидія насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьба із цими явищами".
  Захід приурочено до Всеукраїнської інформаційної кампанії "16 днів проти насильства" та 10-річчю прийняття Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.
  У засіданні "круглого столу" в онлайн-форматі брали участь почесні гості: голова громадської організації "Центр "Розвиток демократії" (м. Київ) Елла Ламах; заступник директора – начальник управління культури, національностей та релігій Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Володимир Богданович; заступник директора Департаменту сім'ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації, начальник управління у справах сім'ї та молоді В'ячеслав Голуб; голова ГО "Спілка жінок Чернігівщини" Олена Пекуровська; директорка Чернігівського обласного центру соціальних служб Алла Кот; директорка Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, член Президії ГО "Спілка жінок Чернігівщини" Інна Аліференко; почесна голова ГО "Спілка жінок Чернігівщини", координаторка "круглого столу" Ірина Дорожкіна.
  Загалом до участі в конференції долучилося 52 особи: держслужбовці, науковці, підприємці, представники правоохоронних органів, служби у справах дітей, територіальних громад, громадськість міста, користувачі та працівники бібліотеки.
  Коло проблемних питань "круглого столу" було актуальним стосовно вимог сьогодення. Говорили і про Стамбульську конвенцію, і про державну політику з питань запобігання та протидії домашньому насильству, і про програми, координаційні ради, які нині активно створюються на місцях у громадах області. Цікавою та змістовною виявилася кожна доповідь. Вважаємо за необхідне продемонструвати в цій статті всю програму заходу, відзначити кожного спікера.
  • Час "Стамбулки" настав.
  Підтримка ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.
  Голова громадської організації "Центр "Розвиток демократії" Елла Ламах.
  • Про стан реалізації державної політики з питань запобігання та протидії домашньому насильству.
  Заступник директора Департаменту сім'ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації, начальник управління у справах сім'ї та молоді В'ячеслав Голуб.
  • Діяльність прокурора щодо запобігання та протидії домашньому насильству.
  Заступник начальника відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового розслідування та підтриманням публічного обвинувачення Чернігівської обласної прокуратури Яна Курило.
  • Практичні аспекти, проблеми домашнього насильства у Чернігівській області. Співпраця з громадами.
  Керівниця проєктів Чернігівського громадського комітету захисту прав людини (торгівля людьми і домашнє насильство) Наталія Кулікова.
  • Проблемні питання боротьби з домашнім насильством.
  Начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Чернігівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, лейтенант поліції Катерина Литвиненко.
  • Виконання уповноваженими органами з питань пробації постанов суду про накладення адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт за вчинення домашнього насильства.
  Представник органу пробації – начальник філії Державної установи "Центр пробації" в Чернігівській області Євгеній Скалюн.
  • Вплив домашнього насильства, по відношенню до ВІЛ-позитивних жінок, на епідемію ВІЛ в Україні. Проблеми і шляхи вирішення.
  Голова правління ГО "Чернігівська мережа "ВІЛ-інфіковані" Анжела Моїсеєнко.
  • Права жінок та гендерна рівність: бібліографічний огляд літератури.
  Провідний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук, керівник Центру правової інформації Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Юлія Чирка.
  • Діяльність Чернігівського міського центру соціальних служб щодо запобігання домашньому насильству.
  Директорка центру соціальних служб Чернігівської міської ради, депутатка Чернігівської районної ради, заступниця голови правління ГО "Спілка жінок м. Чернігова" Тетяна Кузнецова-Молодчая.
  • Профілактика вчинення насильства відносно дітей, також жорстокого поводження з дітьми.
  Начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області, майор поліції Оксана Огненко.
  Як і належить під час проведення заходу такого формату, зворотний зв'язок також мав місце. Запитання від учасників конференції звучали і у прямому ефірі, і в чаті. Ми вдячні за змістовні запитання Людмилі Канюці, Вікторії Сидоровій, Маргариті Алєксєєвій, Світлані Шевченко. Продовжити дискусію можна буде найближчим часом у соцмережах, коли запис трансляції з'явиться на сторінці Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка у фейсбуці та інстаграмі. Слідкуйте за нашими публікаціями.
  Звертаємо вашу увагу, що як результат проведення онлайн-конференції – підтримання звернення громадських організацій, учасників "круглого столу" до депутатів Верховної Ради України щодо прийняття рішення про ратифікацію Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. Про це в заключному слові повідомила почесна голова ГО "Спілка жінок Чернігівщини", координаторка "круглого столу" Ірина Дорожкіна.
  Організатори "круглого столу" – Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка, Чернігівський обласний центр соціальних служб, громадська організація "Спілка жінок Чернігівщини".
  Партнери заходу – Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, Департамент сім'ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА, Комітет з гендерних питань громадської ради при Чернігівській ОДА.
Підготувала Надія Заваліна, модератор заходу,
  бібліотекар Чернігівської обласної універсальної
  наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка,
  член ГО "Спілка жінок Чернігівщини"














Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється