Найліпша прикраса життя – дружба: до Всеукраїнського дня бібліотек

Найліпша прикраса життя – дружба: до Всеукраїнського дня бібліотек

26.09.2020
341

  "Дружать тільки з тими, до кого відчувають особливе духовне ваблення", – так писав великий український філософ Григорій Сковорода. Беремо сміливість віднести їх також до себе – до бібліотеки імені В. Г. Короленка. За майже півтора століття свого існування головна книгозбірня області пережила різні катаклізми. Попри всі негаразди, пов'язані з непристосованим помешканням як для книжок, так і для читачів, з відсутністю затишку та інших незручностей, чернігівці віддавали перевагу нашій бібліотеці. Народжувалася справжня дружба, яка триває десятиріччя. У фондах книгозбірні зберігаються книги і журнали, подаровані краєзнавцями, журналістами, письменниками, викладачами вузів, музейними працівниками. До того ж, вони відкривали і відкривають нові теми для наших краєзнавчо-бібліографічних пошуків. Ну, а ми у свою чергу завжди готові відповісти на будь-які забаганки наших друзів.
  Щиро говоримо, що традиція, закладена читачами старшого покоління, сьогодні у надійних руках. Не один рік ОУНБ імені В. Г. Короленка пов'язують дружні і творчі відносини із Чернігівським районним осередком Національної спілки краєзнавців України. Спілчанами видані серії книг "Пізнай свій рідний край", записані на оптичній диск CD DV, "Літописи територіальних громад", "Літопис доль та днів минулих" про видатних земляків, збірник документів і матеріалів "Долі репресованих земляків. Чернігівський район", видання, присвячені селам Шестовиця, Дніпровське, Пакуль, Седнів, Старий Білоус, єдина в області відеосерія "Відомі земляки". Книга "Літопис Новобілоуської сільської громади" у трьох частинах стала воістину унікальною, бо дає розширений літопис сіл від давнини до сьогодення і хроніку втрат воїнів-земляків у роки Другої світової війни.
  У подарунок бібліотеці цього року краєзнавці Чернігівського районного осередку передали третю книгу "Літопис доль та днів минулих. Про бойові нагороди воїнів-земляків" у двох частинах, присвячену 75-річчю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а також "Літопис громади. Хроніка втрат, бойові нагороди ветеранів. Хмільницька сільська громада", книгу Олександра Бондаря "Троїцька церква в Новому Білоусі", біографічний нарис Олександра Молибоги "Іван Григорович Андрієнко. Від солдата до ветерана" та dvd-диски із серії "Село на нашій Україні".
  Приємно, що Чернігівський районний осередок краєзнавців залучає до вивчення історії рідного краю і професійних істориків, сприяє виданню їх досліджень. Книгу одного з них, кандидата історичних наук Олександра Бондаря, ми вже назвали. А от цей подарунок ще пахне друкарською фарбою – ілюстроване видання "З минулого села Андріївки Чернігівського повіту: видатні постаті, історія храму", присвячене дворянській родині Рігельманів, її ролі у розвитку села та історії церкви Архистратига Михаїла XVIII – 30 років ХХ століття. Ця тема стала об'єктом дослідження старшого наукового співробітника Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського, віце-президента клубу "Краєзнавець" ОУНБ імені В. Г. Короленка Світлани Олександрівни Половнікової. А зацікавив Світлану Олександрівну краєзнавець, заступник голови Михайло-Коцюбинської селищної ради Віктор Іванович Єрема, який є одним з авторів-упорядників вищезгаданої книги.
  Генератором багатьох творчих ідей є Андрій Леонідович Курданов – керівник Чернігівської районної організації Національної спілки краєзнавців України, почесний громадянин Пакульської територіальної громади. Він підтримує нині відомих на всю область та за її межами краєзнавців О. Ляшева, І. Кирієнка, Ю. Ярошенка, С. Горобця, В. Сапона, К. Матвієнка, які стали авторами книг про села Роїще, Шестовицю, Петрушин, Олишівку та містечко Седнів. Книги кожного з них також зберігаються у фондах нашої бібліотеки.
  Видання, про які тут йдеться, безкоштовно знайшли місце на книжкових полицях і сільських бібліотек Чернігівського району та об'єднаних громад.
  Хочеться навести слова сучасного англійського письменника Ніла Геймана: "Бібліотеки – це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватися. Якщо ви не цінуєте, значить, ви не цінуєте культуру та мудрість". Але ОУНБ імені В. Г. Короленка цінують. Це яскраво проілюстрував цьогорічний карантин.
  Тому у Всеукраїнський день бібліотек звертаємося до наших читачів з такими словами:

    Дороги всі ведуть до Риму,
    Колись казали мудреці.
    До нас ведуть шляхи незримі  
    Завжди із книгою в руці.
    Тут джерело і знань, і сили,
    І дна морського глибини,
    Часописи Петра Могили,
    Вірші Шевченка і Франка.
    Всіх читачів вітаєм радо,
    Коли до нас би не прийшли,
    І консультації й поради
    Готові дати ми завжди.

                                              (І. Сердюк)







Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється