Дайджест виставами Віри Тимченко

Дайджест виставами Віри Тимченко

22.03.2021
320

  Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка продовжує вітати талановитих, творчих, відомих в Чернігові людей. Та особливо приємно, коли це давні та щирі друзі Бібліотеки.
  Відома режисерка, заслужений діяч мистецтв України, Берегиня України Віра Тимченко святкує свій 80-річний ювілей.





аа   Творчий портрет Віри Тимченко на сайті Бібліотеки.

  "Кайдашева сім'я" в нашому театрі – це просто ФЕЄРІЯ, без перебільшення! – пише Катерина Берлізова. – Бачила багато різних театрів, аж до Кабукі**, і відповідально заявляю: Чернігівський театр не поступається нікому! Англійського театру, щоправда, не бачила. Але то таке…
  Вистава, про яку тут ідеться, з незмінним успіхом іде в Чернігові вже казна-скільки років, і незмінно збирає зали, хоча показується кожен сезон по кілька разів!
  Хто в Чернігові, ті "Кайдашеву" знають, а хто не знає, тим щиро раджу навіть дістатися Чернігова, щоб подивитися її. Бо спектакль і справді феєричний, артисти – просто геніальні. ВСІ!!!!
   І головне: такої душевної, теплої атмосфери, такого занурення в обстановку України тих часів, коли вона була ще собою, ви не побачите в жодному столичному театрі. Унікальний спектакль!".

  Так відгукнулася про "Кайдашеву сім’ю" в постановці Віри Тимченко одна з глядачок. Але Віра Андріївна в своєму арсеналі має не одну феєричну виставу. Тому, щоб ширше ознайомитися з творчістю талановитої режисерки, відділ мистецтв до її ювілею підготував "Дайджест виставами Віри Тимченко".

  У виставі "Лісова пісня" за Лесею Українкою знайома зі шкільних років казкова історія про любов звичайного парубка та лісової мавки переростає у глибокозмістовну притчу про вічне протиріччя між високим покликанням людської душі й одноманітною буденністю, з якою ми зіштовхуємося щодня. Драма сповнена образами, створеними народною уявою, і реальними особами, втіленими на сцені натхненою грою талановитих акторів. З багатою, щедрою душею прийшла Мавка до людей. Від чистого кохання розквітає та збагачується душа "людського хлопця" Лукаша. Але на перешкоді їхнього щастя стоять буденні клопоти, які невблаганно знищують все прекрасне, породжене щирим коханням. Фольклорні образи та народні мотиви твору зачаровують глядача, повертаючи до глибинних джерел нашої духовної спадщини.

  "Майська ніч" М. Старицького (за повістю М. Гоголя) втілює в собі відомий сюжет класичної гоголівської повісті у сучасній постановці. У музичному оформленні вистави, крім творів композиторів-класиків, майстерно використовується широка палітра українських народних пісень. Народний гумор, від тонкої іронії до дошкульної сатири, переплетення реальності і гоголівської містики, неймовірні костюми та незвичайні режисерські рішення переносять глядача у таємничий світ українських оповідок.
  І, звичайно ж, у центрі сюжетної інтриги – вічна тема кохання та подолання перешкод на шляху до поєднання закоханих – Левка, сина сільського голови, та його коханої дівчини Галі. Цікаве сценічне оформлення та натхненна гра акторів захоплюють уяву, а розмаїття подій, що відбуваються на сцені чарівливої весняної ночі, створюють неповторну атмосферу незрівнянного і загадкового дійства.

  Музична комедія Карла Гольдоні "Слуга двох панів" розповідає про пригоди винахідливого хлопця Труфальдіно, який приїхав до Турину і одразу ж став слугою двох панів. До того ж, один з його господарів – переодягнена у чоловічий костюм красуня, а другий – дуелянт, що ховається від суду. Додайте до цього коктейлю переодягання, гарячі поцілунки, фехтувальні поєдинки, ніжну наречену, ревнивого нареченого, чарівну служницю, яскраву карнавальну Венецію – і, запевняємо, ви не встоїте перед спокусою відвідати виставу ще раз!

  Вистава "Назар Стодоля" є знаковою для Чернігівського театру, який від дня заснування носить ім'я Великого Кобзаря. Вона ставилася у 40-х, 50-х, 70-х роках минулого століття. У 2012 році до її постановки звернулась заслужений діяч мистецтв України Віра Тимченко.
  І хоча п'єса, написана Шевченком у далекому 1843 році, відображає людські відносини ХVІІ-го століття, але вона не втрачає актуальності і сьогодні. Вистава розповідає про складні відносини між мужніми, вольовими і безстрашними чоловіками, які козакували в Україні в ті часи. Дія вистави відбувається в ніч перед Різдвом і саме в таку чисту, різдвяну, ніч відбувається очищення героїв твору та відродження їхніх душ у покаянні і всепрощенні.
 

 

  Першою ластівкою української драми корифеї називали вічно молоду та актуальну п'єсу Івана Котляревського "Наталка Полтавка", яка вже два століття не сходить з українських театральних сцен. Цей дивовижний твір і досі не розкрив до кінця усіх своїх таємниць, а його музичне оформлення, що тісно пов'язане з національними пісенними традиціями, рідне та близьке духовному українському менталітету.
  Щира атмосфера, дотепний народний гумор, яскраві характери, обряди та народні пісні – все це поєднала на сцені історія кохання гарної сільської дівчини Наталки і працьовитого наймита Петра, яка стверджує, що лише найкращі людські якості стають запорукою щастя.

  Вистава "Катерина" за Тарасом Шевченком – це звернення до кожного, застереження, заклик до відповідальності за свої вчинки, до благорозуміння, поваги до самих себе, до близьких і рідних людей. В інтерпретації вистави від Віри Тимченко глядач не побачить ілюстрації поеми "Катерина". Режисерка та актори відійшли від "канонічного" сприйняття поеми та зробили все, аби в шевченківській Катерині глядач пізнав сучасну Мадонну з немовлям. Адже жіноча доля, її душа й сьогодні продовжує хвилювати, і в цьому безсмертність твору Т. Г. Шевченка.
  Головною особливістю та унікальністю вистави є оперний спів, здебільшого не притаманний драматичним акторам. Але Чернігівський театр ім. Т. Г. Шевченка має пишатися своїми талановитими артистами, котрі можуть втілити на сцені найсміливіші режисерські задуми!

   Продовженням нашого вітального марафону стане інтерв'ю з Вірою Тимченко. Слідкуйте за новинами на сайті та за ютуб-каналом Бібліотеки.
  *Кабукі – один з видів традиційного театру Японії, становить синтез співу, музики, танцю і драми, виконавці використовують складний грим і костюми з потужним символічним навантаженням.

  За матеріалами Віри Тимченко та ЧОАУМДТ ім. Т. Г. Шевченка

  Підготувала Катя Скрипка,
  член Національної Спілки журналістів України,
  провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється