Подорожуючи Чернігівщиною: скульптури Інни Коломієць

Подорожуючи Чернігівщиною: скульптури Інни Коломієць

07.03.2021
283

  Відгадайте загадку: ми полюбляємо фотографуватися на їхньому фоні в інших містах, а в рідному – щодня проходимо повз, навіть не помічаючи.
  Так, мова йде про пам'ятники. Пам'ятки історії та культури, котрі створені задля наочного нагадування про важливі події та визначних людей, а не бути фоном вашої чергової самознімки.
  І в кожного з них є свій(я) автор(ка).
  Цього разу поговоримо про видатну українську скульпторку, заслуженого художника України (1973), члена Національної спілки художників України (1973) Інну Коломієць.

 Про Інну Коломієць в "Енциклопедії сучасної України"

  Інна Антонівна Коломієць народилася 8 березня 1921 року (пом. 2005 р.). Її творчість – приклад автентичного національного мистецтва ХХ століття. З 50-х років вона тонко вплинула на вектор розвитку українського соцреалізму.

 Про Інну Коломієць на Вікіпедії

    В дитинстві на світогляд Інни Коломієць великий вплив мали педагоги, у яких вона вчилась – заслужені діячі мистецтв України Л. Муравіна, І. Ф. Кричевський, професори М. Гельман, К. Єлев та М. Шаронов.
  Велике значення в житті Інни Коломієць відіграли навчання в аспірантурі Академії архітектури УРСР, спілкування з провідними архітекторами республіки – В. Заболотним, В. Єлізаровим, Е. Катоніним, Ю. Асєєвим, вивчення народної архітектури та зв'язаного з нею народного мистецтва, знайомство з народними митцями, що працювали в експериментальній майстерні Академії архітектури, – В. Федоровою, П. Власенко, О. Желєзняком.

   Про Інну Коломієць на Library Art Blog відділу мистецтв Київської міської спеціалізованої молодіжної бібліотеки "Молода гвардія"

  Перша популярність до Інни Коломієць прийшла зі статуеткою, переповненою глибокого змісту, "Перша літера" (1953 рік), яка була випущена мільйонними тиражами.
  Після закінчення художнього інституту в 1951 році Інна Коломієць брала участь майже в усіх великих художніх виставках. Влітку 1958 року скульптор показала свої роботи на персональній груповій виставці, в якій разом з Коломієць брали участь художниці одного з нею покоління М. Баринова і Г. Морозова. Вона виставила на огляд шанувальників мистецтва невеличкі, виконані в майоліці "казкові" композиції за мотивами української класичної поезії та казок: "Русалка та водяний", "Коник-горбоконик", "Лукаш і Мавка", "Жар-птиця", "Кам'яна квітка", "Довбня", "Дівчина у полі", "Материнство" та інші.
  Інна Коломієць гостро і по-своєму бачила нові країни, міста, типи людей. Серія робіт після подорожей до Франції, Італії, Іспанії, Японії, Єгипту демонстрували вирішення нових пластичних завдань, що їх майстриня ставила перед собою.
  І французька "Продавщиця квітів" (1959), і "Єгиптянка" (1962), і "Стара гейша" (1966), і "На іспанських сходах" наділяють жінку роллю медіума між світом образу і свідомістю глядача, при цьому весь діапазон найтонших проявів життя втілюється у пластиці жіночого тіла.

 Про Чеський музей української скульпторки Інни Коломієць

  Мистецтво Інни Коломієць різножанрове: то жартівливе (весела іронія "Енеїди"), то безмежно драматичне (цикл робіт "Чорнобиль", "Річки"), то філософське (пам'ятник композиторам Максиму Березовському та Дмитру Бортнянському у Глухові).
  Взяла участь у близько 50 виставках, 4 персональні експозиції були присвячені пам'яті скульпторки.
  Роботи Інни Коломієць знаходяться в Музеї сучасного мистецтва України, українських художніх та краєзнавчих музеях, а також у приватних українських та європейських колекціях.

 Про презентацію каталогу виставки "Світ Інни" (з приватної колекції родини Коломійців)

  Пам'ятки Інни Коломієць на Чернігівщині

  У листопаді 1977 року в Корюківці було встановлено меморіальний пам'ятник із граніту з офіційною назвою "Меморіал на честь героїчного опору населення німецько-фашистським загарбникам". Його створила Інна Коломієць. Скульпторка працювала над ним 6 років. Перед самим пам'ятником влаштували "вічний вогонь".

  

  В Сокиринцях, на території архітектурно-паркового комплексу, знаходиться 2 пам'ятники Остапу Вересаю, вшановуючи пам'ять славетного українського кобзаря. Над одним з них працювала Інна Коломієць. Її авторству належить пам'ятник на могилі Вересая, котрий встановили у 1978 р.

  

  У 1975 році в південно-східній частині парку "Кочубеївський", що в Батурині, встановлено пам'ятник Петру Прокоповичу – українському вченому, автору першого в світі рамкового вулика, засновнику вітчизняної науки про бджільництво, з нагоди його 200-річниці з дня народження. Створила пам'ятку Інна Коломієць.



  

  Ще однією пам'яткою в Батурині авторства Інни Коломієць є Курган Слави, який був встановлений у 1975 році на розі вулиць Гетьманської та Грушевського, неподалік парку "Кочубеївський". Його присвячено батуринцям, що полягли у роки Другої світової війни.



  Біля Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, будівля якої є пам'яткою архітектури північного модерну, у 1982 році був установлений пам'ятник командиру Чернігівського обласного партизанського загону Миколі Попудренку. Скульпторкою бронзового погруддя на тридільному постаменті з червоного граніту стала Інна Коломієць, архітекторами виступили В. М. Устинов та А. Д. Корнєєв.

  Список літератури:

94(477.51)
Б 28
Батурин: історія в пам'ятках [Текст] : путівник Нац. іст.-культур. заповідника "Гетьман. столиця" / [авт. кол.: Н. Б. Реброва та ін.] ; Нац. іст.-культур. заповідник "Гетьман. столиця". – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2008. – 110 с. : іл., [36] с. кольор. іл. 

63.3(4УКР) / 9(С2)
Б 28
Батуринський державний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця" [Текст] / [авт. тексту Н. Реброва ; фотогр. М. Тищенка]. – Чернігів : Домінант, 2008. – 11 с. : іл.

63.3(4УКР) / 9(С2)
Б 28
Батурин – Гетьманська столиця [Образотворчий матеріал] : путівник Нац. іст.-культур. заповідника "Гетьман. столиця" / Упр. культури і туризму Черніг. облдержадмін. – Чернігів : Домінант, 2007. – 1 розг. арк. : іл.

94(477.51)
К 70
Корюківська трагедія 1943 року: усна історія [Текст] : зб. док. і матеріалів / Корюк. міськрада, Корюк. іст. музей ; [упоряд.: Л. О. Бабич, С. В. Бутко]. – Корюківка ; Чернігів : Десна Поліграф, 2018. – 199 с. : іл.

94(477.51)
П 12
Павленко С. О. Батуринська фортеця [Текст] / Сергій Павленко. – Київ : Мистецтво, 2019. – 191 с. : іл.

65.9(2Ук) / 33С5(С2)
Ч-49
Чернігів [Текст] : фотоальбом / [редкол.: В. М. Половець, А. Н. Близнюк, В. І. Сало, фото С. С. Крячка, упоряд. та авт. вступ. ст. М. Т. Романіка, худож. оформл. М. З. Власенка]. – Київ : Мистецтво, 1986. – 112 с. : фот.

92.0 / 03
Ч-49
Чернігівщина [Текст] : енцикл. довід. / за ред. А. В. Кудрицького. – Київ : Українська радянська енциклопедія, 1990. – 1005, [1] с.

75.8 / 7А6
Ч-49
Чернігівщина туристична [Текст] : путівник / [упоряд.: Н. Бурець-Струк, О. Матвійчук, М. Морозенко]. – Київ : Світ Успіху, 2011. – 415, [1] с. : фот. кольор.

Підготувала Катя Скрипка,
  член Національної Спілки журналістів України,
  провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється