Book review. Богдан Ступка

Book review. Богдан Ступка

08.12.2021
396
  Богдан Ступка беззаперечно є легендою українського театру та кіно. Його багатогранність і глибоке розуміння своїх героїв виходить далеко за межі сприйняття акторської майстерності суто як одного зі складників професії та знаходить відображення в таких загадкових термінах, як талант і покликання.
  Цьогоріч Україна святкує 80-річчя від дня народження свого талановитого сина, і, долучаючись до марафону овацій Майстрові, ми підготували невеликий огляд літератури про Героя України, кавалера орденів Ярослава Мудрого (V ст.) та "За заслуги" (ІІ ст.), народного артиста України Богдана Ступку (27.08.1941 – 22.07.2012).
  Дивіться огляд на ютуб-каналі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка за посиланням


  85.334.3(4УКР) / 792С
  С 88
  Загребельний М. П. Богдан Ступка [Текст] / М. Загребельний. – Харків : Бібколектор, 2016. – 118, [4] с.

  У цьому компактному виданні немає ілюстрацій, увага сконцентрована на розповіді. Яка, до слова, не є сухим переповіданням фактів, зібраних із інтерв'ю актора. Розповідь у книзі ведеться плавно, легко, невимушено (чого не можна сказати про саме життя актора, адже на своєму шляху він бачив багато трагедій і перешкод). Написана у форматі "біографічного роману", біографія актора захоплює з перших розділів, а інколи навіть змушує задуматися, чи справді це життя реальної людини, а не сценарій до гостросюжетного фільму з елементами драми.
  Чесний, працьовитий, сильний, безмежно талановитий – таким був Богдан Ступка й таким він залишиться в пам'яті своїх прихильників та всього народу.



  85.334.3(4УКР) / 792С
  С 88
  Мельниченко В. Ю. Богдан Ступка: обличчям до історії [Текст] / Володимир Мельниченко. – Москва : Домашняя библиотека, 2013. – 414, [1] с., [8] арк. кольор. фотогр. с.

  Написана біографом Богдана Ступки Володимиром Мельниченком, ця книга є розвідкою творчості видатного українського актора. У ній розповідається про ролі реальних історичних персонажів, які актор прожив у театрі й кіно, а також деяких легендарних образів, як-от король Лір, цар Едіп і Тарас Бульба, без яких аналіз його творчості був би неповним.
  Звісно, оповідь перемежовується деякими фактами з біографії митця, але більше уваги приділяється саме творчій діяльності Богдана Ступки. Робота актора над роллю, розбір самого персонажа та його характеристика, цитати й уривки з інтерв'ю, роздуми та висновки автора – контент книги такий насичений і різноманітний, що, безсумнівно, кожен добере цікаву інформацію собі до смаку.
  Але головна особливість цього видання полягає у розгляді творчості Богдана Ступки в історичному контексті та його внеску в осмислення цих історичних особистостей.
  До слова, перед кожним новим розділом подається, про що автор говоритиме далі, що є дуже зручним у використанні доповненням при опрацюванні матеріалу. Також у книзі вміщено й чудові фото актора в різноманітних образах та ролях.



  792(477)
  В 31
  Вергеліс О. А. Театр, де розбиваються серця [Текст] : ретро-сюжети / Олег Вергеліс. – Київ : Радуга, 2017. – 332, [2] с. – (Глядацький зал).

  У книзі "Театр, де розбиваються серця" вміщено дванадцять драматичних історій про видатних українських акторів, які свого часу творили мистецтво нашої країни, остання з яких – про Богдана Ступку.
  І ця історія – не просто біографія чи детальний розгляд ролей, а художнє осмислення автором усього життєвого і творчого шляху видатного актора. У розповіді акцентується увага на його талановитій інтелектуальній тонкій грі розуму на сцені та відмові від традиційних уявлень про своїх героїв. Богдан Ступка творив як жив – щиро, відверто, переплітаючи роботу над роллю із власним світосприйняттям, принципами (заповітами) й переконаннями.
  Також розглядаються внесок, що його залишив по собі Богдан Ступка українській (і світовій) сцені й кінематографу, та вплив, який він здійснив на ціле покоління українських акторів.


  З додатковими матеріалами за темою можна ознайомитися, переглянувши віртуальну книжкову виставку "Легенда української сцени Богдан Ступка" за посиланням
  Катя Скрипка,
  провідний бібліотекар відділу мистецтв,
  член НСЖУ
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється