Неперевершений геній детективу (до 115-ї річниці від дня народження Джеймса Хедлі Чейза)

Неперевершений геній детективу (до 115-ї річниці від дня народження Джеймса Хедлі Чейза)

24.12.2021
432
  Джеймс Хедлі Чейз (справжнє ім'я – Рене Брабазон Реймонд) відомий у всьому світі як видатний майстер детективу, чиї твори стали не лише класикою британської літератури а й визнаними світовими шедеврами. Вони мають стрімкий та динамічний сюжет, який змушує не відриватися від книги, аж поки не буде перегорнена остання сторінка. Загалом було написано 93 детективні романи. Можливо, в наші часи перенасичення жанром детективу окремі твори письменника можуть здатися трохи наївними, але вони продовжують захоплювати, адже читач насолоджується золотою класикою детективного жанру, в якій є і бурхливий темперамент, і протиборство, і нещадна помста, а гарячі запальні перестрілки змінюються не менш гарячою і запальною пристрастю.
  Рене Брабазон Реймонд, якого ми знаємо як Джеймса Хедлі Чейза, народився 24 грудня 1906 року в Лондоні в сім'ї офіцера-відставника. Навчався у королівській школі в Рочестері. Вісімнадцятирічним залишив і навчання, і рідну домівку, змінив багато професій, займався різними справами, в тому числі був агентом-розповсюджувачем книг "Дитячої енциклопедії". Пізніше, згадуючи з іронією ті часи, він говорив що довелося постукати не менш ніж у сто тисяч дверей, за кожними з яких він міг зустріти будь-кого з персонажів своїх майбутніх романів та очікувати будь-якої реакції на свою появу – від запрошення зайти й випити кави до різкого наказу забиратися геть. І довелося стільки мокнути під дощем та збити підборів на мокрій бруківці, що ніхто не в силах тепер змусити його вийти з дому в сиру погоду. Через декілька років майбутній письменник працює вже у великій оптовій книжковій фірмі "Симпкін і Маршал" – спочатку звичайним продавцем, а потім завідувачем відділу постачання товарів до спеціалізованих книгарень. У цей час він ґрунтовно знайомиться з літературою, багато читає, бачить на власні очі навкололітературний бізнес, а також має змогу вивчити смаки й запити читачів. Незабаром і сам Рене Брабазон Реймонд вирішив щось написати. Спочатку це були декілька гумористичних оповідань а у 1939 році з'явився крутий бойовик про зухвалі походеньки американських гангстерів, який зробив його знаменитим. Книга стала лідером продажів десятиліття. Вона мала назву "Орхідей для міс Блендіш не буде". Деякі критики знайшли сюжетну схожість роману зі "Святилищем" Вільяма Фолкнера, але це, мабуть, тому, що основою обох творів стала кримінальна справа про гангстерську групу на чолі з "кривавою матусею Баркер". Чейз стає професійним письменником. У своїй творчості він використовує також і інші псевдоніми – Джеймс Л. Догерті, Реймонд Маршалл, Емброз Грант. Припинилася письменницька діяльність лише на час служби льотчиком Королівських Повітряних Сил Великобританії у роки Другої світової війни. Ще в 1932 році письменник одружився з Сильвією Рей, з якою мав сина. У 1956 році Чейз з родиною переїжджає до Франції, а в 1961-му – до Швейцарії, де й помирає 6 лютого 1985 року.
  Чейз – англійський письменник, проте події більшості його романів відбуваються у США. Сам він там ніколи не жив (за винятком двох коротких поїздок до Майамі та Нового Орлеану), а створюючи свої книги використовував довідники американського сленгу, детальні карти місцевості, енциклопедії, статті та інші інформаційні матеріали про життя Сполучених Штатів і їх злочинного світу. У більшості романів Чейза – персонаж, який більше в жодному творі не з'являється. Але є невеликі цикли, об'єднані одним героєм. Це, зокрема, пригоди колишнього агента ЦРУ Марка Гірланда, історії про недобросовісного детектива Тома Коррігана та про життя плейбоя-мільйонера Віка Маллая.
  Чейз почав писати свої твори, коли відбувалася трансформація детективного жанру. Відходили у минуле класичні твори, в яких розслідувач (це міг бути як професійний слідчий, так і любитель, міс Марпл, наприклад) брав гору над злочинцем лише завдяки власному інтелекту. Велика депресія занурила Сполучені Штати у хаос та відчай. Люди, серед них і письменники, усвідомили реальність, де переважає право сильного. І саме за таких передумов виник так званий "крутий детектив", представниками якого стали Дешілл Геммет і Реймонд Чандлер а також його піджанр – нуар (фр. noir – "чорний"). Це коли головний герой – не той, хто розслідує злочин, а жертва, підозрюваний або злочинець, тобто той, хто безпосередньо причетний до злочину. Яскравим представником цього жанру і став Чейз. У його творах із самого початку відомі як злочин, так і злочинець. Але як цікаво спостерігати за ходом розслідування, як перехоплює дух від карколомних поворотів сюжету! Автор прекрасно знає смаки читачів. У центрі типової історії письменника — неблагополучні сім'ї, а головна розв'язка найчастіше вказує на назву книги. Є декілька сюжетів, що описують, як головний персонаж намагається розбагатіти, вчинивши злочин (страхове шахрайство, крадіжка). Однак такий план неодмінно зазнає невдачі, відбувається вбивство і герой потрапляє у безвихідь.
  Жінки в романах Чейза зазвичай фатальні. Вони зображені красивими, розумними та віроломними. Головний герой закохується в таку жінку, готовий заради неї піти на вбивство, а вчинивши злочин, починає усвідомлювати, що кохана маніпулювала ним заради власної вигоди. Та й жінки в романах Чейза, аби приховати злочин, також готові піти на вбивство. У ранніх творах письменника зображується багато насильства. Згодом його стало менше, а автор зосередив свою увагу на висвітленні побічних деталей, що доволяло тримати читача в напрузі аж до останніх сторінок книги, де на всіх очікували несподіваний сюжетний поворот і абсолютно непередбачуваний фінал. Чейз добре знав, що читача в першу чергу повинна зацікавити назва твору, тому вони часто звучать як короткі фрази: "Не тягни тигра за хвіст", "Я сам поховаю своїх мертвих", "Стерв'ятник – птах терплячий", "Краще б я залишився бідним". Також у назвах письменник звертається до теми квітів – екзотичних і вишуканих, як жінки в його романах. Це орхідеї та лілії: "Покладіть її серед лілій", "Орхідей для міс Бледіш не буде", "Плоть орхідеї".
  Романи Чейза неодноразово були екранізовані. Але критики одностайні в тому, що книги набагато цікавіші. Найбільшої популярності твори Чейза набули у Франції а також у країнах Африки та Азії. В Америці великою популярністю вони не користувалися, швидше через те, що американці бачили деяку невідповідність у зображенні своєї країни. Популярні романи Чейза і в Україні. У 2017 році була започаткована серія "Чейзіана".
 
  Список використаних джерел і літератури

  1. Послесловие переводчиков// Чейз Д. Х. Гроб из Гонконга [Текст] ; Гриф – птица терпеливая ; Ты будешь одинок в своей могиле : романы : [пер с англ.] / Джеймс Хедли Чейз. – Минск : Эридан, 1991. С. 444 – 446.
  2.   Джеймс Гедлі Чейз. – Вікіпедія.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється