Мовна студія ораторського мистецтва LingUA

Мовна студія ораторського мистецтва LingUA

09.01.2022
393
 
  9 січня учасники української мовної студії ораторського мистецтва LingUA знову зібралися в читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка. Настав новий рік, отже, саме час продовжити вдосконалювати знання рідної мови, здобувати нові навички правильної вимови та правопису, поповнювати словниковий запас і розвивати мовлення.
  Дотримуючись уже традиційного плану роботи на таких заняттях, спочатку кожен учасник поділився домашнім завданням – креативним привітанням з Новорічними святами. Потім зробили розумову розминку, дібравши якомога більше прикметників до слова "кава". Виявилося, що вона може бути запашна, духмяна, чорна, натуральна, зелена, львівська, бразильська, турецька, вранішня, мелена тощо. Головне правило тут – не намагатися відшукати щось оригінальне, бо інколи весь зміст – у звичайних на перший погляд речах...
  Найбільше вражень та емоцій подарувала студійцям запропонована керівницею студії Ольгою Петренко техніка "загадування бажань". Усі учасники отримали по дванадцять (саме стільки місяців у році) різнокольорових аркушиків, на кожному з яких потрібно було написати по три спонтанні бажання, вказавши власну асоціацію з кожним кольором та місяцем року. Ольга Михайлівна порадила при формулюванні бажань обов'язково вживати конструкцію "Я хочу, щоб…". "Коли ми навчаємося говорити з собою, ми навчаємося висловлювати свої думки", – зауважила пані Ольга. Далі за порадою наставниці студійці скрутили папірці з бажаннями у трубочки, перев'язавши яскравими стрічечками. Ці згорточки потрібно було спочатку покласти перед собою, потім сховати і зробити висновок: поки наші бажання перед очима, ми згадуємо про них, а якщо ні, то з часом забуваємо.
  Наприкінці заняття на студійців чекала ще одна цікава вправа – складання розповіді за трьома випадково обраними картками (учасники витягли їх так, як білети на іспиті). На картках були зображення тварин, речей. Завдання – пов'язати все це з минулим, теперішнім та майбутнім часом. Наприклад: "риба", "жирафа", "книга". Подумайте… Яку б ви склали розповідь?
  Шановні користувачі! Сподіваємося, після детального ознайомлення з цією інформацією ви переконалися, що вдосконалення знань української мови – справа не лише потрібна, а й вельми цікава. І це варте того, щоб долучитися до наших занять. Отже, ласкаво просимо!
  Попереду на нас чекають дебати з теми "Чи справді деградує молодь, яка не читає…". Потрібно буде навести три аргументи "за" і три – "проти". Чекаємо на вас та вашу точку зору. Слідкуйте за нашими анонсами.
 
  Підготувала Надія Заваліна,
  бібліотекар відділу документів
  із гуманітарних наук

 







 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється