Презентація мальопису "Оборона Замостя. Легенда про Лопату"

Презентація мальопису "Оборона Замостя. Легенда про Лопату"

14.01.2022
378
   14 січня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбулася презентація мальопису "Оборона Замостя. Легенда про Лопату" видавництва Українського інституту національної пам'яті. Автори книги – співробітники Інституту національної пам'яті Володимир Поліщук та Ігор Кромф – завітали до бібліотеки, щоб розповісти про мальопис, який висвітлює історичні події в Україні у 20-ті роки минулого століття.
  Презентацію відкрила директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко. Вона привітала гостей із Києва, розповіла про заходи, які відбуваються у бібліотеці для різних вікових категорій. Пані Інна підкреслила, що сьогоднішній захід буде цікавим для молоді, адже молодим людям треба знати історію, а на презентацію прийшли військовослужбовці військової частини 3082 Національної гвардії України і студенти Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка й Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права ЗВО "МНТУ імені академіка Юрія Бугая". Інна Михайлівна звернула увагу на незвичайний формат подачі історичних подій (у вигляді коміксів) та висловила сподівання, що саме це викличе зацікавленість серед користувачів. Пані Інна подякувала співробітникові Інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергієві Бутку за пропозицію провести презентацію.
  Пан Сергій представив гостей і надав слово співавторові сценарію мальопису, популяризаторові коміксів Ігореві Кромфу. Він розповів, що цікавився цим видом мистецтва давно. Робота зі створення коміксів саме з історичної тематики тривала півроку. Було багато обговорень, бо вийти за межі історії неможливо. Також Ігор Кромф зауважив, що комікси – це специфічний та цікавий формат розповіді різних історій, це світова повноцінна національна спадщина, невід'ємна складова західної культури. А "мальопис" – не що інше, як український відповідник слова "комікс".
  Художник та сценарист Володимир Поліщук більш детально розповів про сюжет презентованого мальопису. Головною метою авторів було за допомогою малюнків лаконічно розказати про події оборонних боїв за невеличке польське містечко Замостя під час радянсько-польської війни 1920 року, коли українські й польські союзні війська під орудою командира 6-ї стрілецької дивізії Марка Безручка розгромили більшовицьку Першу кінну армію Будьонного. Три тисячі українських та польських воїнів із дванадцятьма гарматами успішно протистояли 16-тисячній армії Будьонного зі 100 гарматами і двома бронепотягами. Половина цієї перемоги – будівництво за одну добу оборонних споруд українськими саперами, які здирали руки до кісток.
  Через двадцять років після цієї блискучої перемоги генерал Марко Безручко – історичний персонаж, який брав участь безпосередньо в подіях того часу, був удостоєний найвищої військової нагороди від керівництва Польщі. Але він відмовився отримати цю відзнаку, пояснивши таке рішення тим, що воював насамперед за Україну.
  Автори мальопису розповіли, що найближчим часом планують створити трилогію: вестерн, трилер, бойовик. Центральною постаттю всіх трьох випусків буде український сапер Гнат Вечірній на прізвисько Лопата. Презентоване видання – перше у майбутній серії, яка матиме назву "Слава Героям". Комікси, представлені в ній, розповідатимуть про героїчні сторінки української історії XX століття. Вони будуть присвячені Кримському походу полковника Петра Болбочана проти більшовиків 1918 року (мета – ще раз підкреслити, що Крим – це Україна) та діяльності гетьманської варти Павла Скоропадського, спрямованій на боротьбу з бандитизмом в Одесі (розповідь про події, пов'язані з ліквідуванням банди Мишка Япончика).
  Загалом, усі книги, представлені в серії, показуватимуть, що головна мета Української революції – соборна й незалежна Україна!
  Наталія Утиро, завідувачка відділу
  документів із гуманітарних наук











 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється