Казкова поезія Старого Нового року

Казкова поезія Старого Нового року

15.01.2022
356
  15 січня поетичний бібліопростір "А+" Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка створив казкову поетичну атмосферу казковою поезією Старого Нового року. Сама назва зустрічі одразу малює в нашій уяві справжню казку. Магія Старого Нового року відчувається скрізь, усі в очікуванні чудес!
  Старий Новий рік – Новий рік за юліанським календарем ("старим стилем"). У XX і XXI століттях припадає на опівночі між 13 і 14 січня за григоріанським календарем ("новим стилем"). Після переходу на новий стиль Старий Новий рік продовжують традиційно неофіційно відзначати в країнах пострадянського простору.
  Поезія сама по собі – теж магія, та ще й під Старий Новий рік ! І зустріч справді була магічна, музична і поетична! До заходу долучились учні музичної школи № 1 ім. С. Вільконського під керівництвом викладачки по класу синтезатора Лариси Забари. Магію музики подарувала присутнім учениця 2-го класу Аліса Золотухіна. Вона виконала "Щедрик" в обробці Миколи Леонтовича, "Полюшко, поле" Л. Кніппера, та українську народну пісню "Несе Галя воду" в обробці Олега Скрипки.
  Традиційним було інтерв'ювання "Ваша філософія життя". Учасники відповіли на такі філософські запитання: "Які асоціації викликає Старий Новий рік?", "Чи виконує бажання Старий Новий рік?", "Що є джерелом поезії?", "Історія і поезія – чим вони відрізняються?", "Як народжуються талановиті вірші?", "Поезія – Попелюшка мистецтв (Гаррієт Монро). Прокоментуйте!", "Поет – це філософ?", "Без чого не може бути поезії?".
  Як сказав Аристотель, "Історик і поет відрізняються один від одного не мовою – римованою або неримованою; їх відрізняє те, що один говорить про те, що трапилося, інший же – про те, що могло би трапитися. Тому в поезії більше філософського, серйозного, ніж в історії, бо вона показує загальне, тоді як історія – тільки одиничне".
  Свої вірші читали Валентина Григоренко, Наталія Коса, Ірина Кулаковська, Анжела Чехова, Валентина Іванова, Наталія Сапун. Кожний вірш сприймався казково, магічно, об'єднавши всіх навколо. Валентина Іванова зробила невеличку презентацію своєї поетичної збірки "Що любить сонечко", розрахованої на дітей.
  Музичні паузи гармонійно доповнювали розмаїття казкового поетичного світу. Учениця 6-го класу музичної школи № 1 Мирослава Негода виконала на фортепіано композицію "Дай п'ять" Дейва Брубека та українську народну пісню "Чорнобривці". Учень 4-го класу Володя Борко виконав українську народну пісню "Ой ти дівчино, з горіха зерня" (аранжування Алпарової) та композицію "У печері гірського короля" Едварда Гріга з сюїти "Пер Гюнт".
  Гра "Три цитати", завжди для всіх цікава, тому що в ній слова відомих філософів завжди можна доповнити власними думками. Отже, ведучою Наталією Утиро були запропоновані такі цитати: "Ніхто не може бути гарним поетом без… (душевного вогню і без деякого натхнення, свого роду божевілля)" (Демокрит); "Друг – це одна душа, яка… (живе у двох тілах)" (Аристотель), "Людина не здатна уявити собі чужий біль і… (чужу любов)" (Victoria Hislop); "Музика – це… (найсильніший вид магії)" (Мерилін Менсон).
  Чаювання, кава, смаколики традиційно додають приємної теплої атмосфери спілкуванню людей, які пов'язані одне з одним поетичним словом.
 
  Наталія Утиро,
  керівниця поетичного бібліопростору "А+"
  Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка










 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється