Історія валют

Історія валют

24.01.2022
377
    Валюта – грошові знаки іноземних держав, а також кредитні та платіжні документи в іноземних грошових одиницях, що застосовуються в міжнародних розрахунках. Термін "валюта" використовується в таких значеннях: грошова одиниця певної країни; грошові знаки іноземних держав, а також кредитні і платіжні засоби, виражені в іноземних грошових одиницях; умовна міжнародна грошова розрахункова одиниця або платіжний засіб.
  Перша європейська колективна одиниця мала назву екю. Емісію екю почали здійснювати одночасно з початком функціонування Європейської валютної системи. Валюта почала своє функціонування з березня 1979 року і була забезпечена реальними активами країн-членів ЄВС. Екю існувало у вигляді банкнот, це означало, що воно не було звичайним засобом розрахунків за межами центральних банків Європейського Союзу. Екю виявилося нездатним виконувати функції наднаціональної валюти. У зв'язку з цим виникла потреба створення нової колективної валюти, яка отримала назву євро.
  На початку 1999 року одинадцять країн-учасниць Європейського Союзу – Австрія, Бельгія, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина. Португалія, Фінляндія, Франція – ввели в обіг євро як паралельну валюту (поруч з національною). З 1 січня 2002 року ця валюта стала єдиним платіжним засобом одинадцяти країн і почала використовуватися в безготівкових та готівкових розрахунках. Сьогодні євро – офіційна валюта 19 із 27 країн Європейського Союзу, відомих як Єврозона. Використовується також у шести інших європейських державах.
  Використання єдиної валюти в багатьох країнах має як переваги, так і недоліки для країн-членів. Одна з найбільш значущих переваг уведення євро – зменшення ризиків, пов'язаних з курсами обміну валют, що дозволяє полегшити інвестування між країнами. Ще одна перевага – уніфікація платежів та переказів усередині Єврозони. Існує думка, що введення євро було не однаково корисним для всіх членів Єврозони. Найчастіше висловлюється позиція, що євро більш вигідне північноєвропейським країнам, наприклад, Німеччині, яка до цього користувалася "твердою" за валютним курсом маркою, і менш вигідне середземноморським країнам, для прикладу – Італії або Греції, які до євро використовували "м'які" ліру та драхму, що надавало їм перевагу в експорті товарів.
  Європейська валюта сьогодні – одна з основних валют поряд зі швейцарським франком, британським фунтом, американським доларом і японською ієною. Вже понад 20 років вона є символом економічного успіху Євросоюзу. Працівники відділу економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук підготували книжково-ілюстративну виставку "Історія валют", на якій представлені книжки і статті з періодичних видань.
 
  Список літератури
 
   1. Банківська енциклопедія / С. Г. Арбузов [та ін.]. – Київ : Знання, 2011. – 502 с.
  2. Завальна Ж. В. Валютне право України: навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Ж. В. Завальна, М. В. Старинський. – Вид. 2-ге, переробл. і допов. – Суми : Університетська книга, 2006. – 383 с.
  3. Лисенков Ю. М. Грошово-кредитні системи зарубіжних країн: навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Ю. М. Лисенков, Т. А. Коротка. – Київ: Зовнішня торгівля, 2005. – 92 с.
  4. Пищик В. Я. Евро и доллар США. Конкуренция и партнерство в условиях глобализации / В. Я. Пищик. – Москва : Консалтбанкир, 2002. – 301 с.
  5. Реверчук С. К. Грошово-банківські системи зарубіжних країн : навч. посіб. / С. К. Реверчук. – Львів : Магнолія 2006, 2013. – 257 с.
  6. Рікардз Д. Валютні війни : витоки наступної світової кризи / Д. Рікардз ; пер. з англ. Д. Тавровецький. – Київ : Наш формат, 2018. – 327 с.
  7. Сороківська З. К. Грошово-кредитні системи зарубіжних країн : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / З. К. Сороківська, Г. Р. Балянт ; Терноп. нац. екон. ун-т. – Тернопіль : ТНЕУ, 2010. – 207 с.
  8. Шемет Т. С. Теорія і практика валютного курсу : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Т. С. Шемет ; ред. О. І. Рогача. – Київ : Либідь, 2006. – 358 с.
  9. Шишкіна О. В. Гроші та кредит: навч. посіб. / О. В. Шишкіна, М. В. Дубина ; Черніг. нац. технол. ун-т. – Чернігів : Брагинець О. В., 2016. – 691 с.
 
  Періодичні видання

  1. Колодко Г. В. Економіка і політика конверсії злотого на євро / Гжегож В. Колодко // Економіка України. – 2017. – № 8. – С. 3–13.
  2. Фролл Я. По курсу евро: банкноты-путеводители / Я. Фролл // Вокруг света. – 2020. – № 12. – С. 42–47.
  3. Черкашина Н. Що потрібно знати про євро / Н. Черкашина // Фінансовий ринок України. – 2012. – № 9. – С. 41–42.
  4. Шемет Т. С. Сучасні структурні зрушення у міжнародному використанні валют / Т. С. Шемет // Економічний часопис – ХХІ. – 2013. – № 1/2. – С. 66–69.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється