Відеогодина-спогад "Розмаїття жанрів творчості Олексія Какала"

Відеогодина-спогад "Розмаїття жанрів творчості Олексія Какала"

27.01.2022
366
  (до 80-річчя від дня народження чернігівського художника, члена Національної спілки художників України, заслуженого художника України (27.01.1942 – 22.08.2018)
    Серед художників, вихідців з Носівщини, поряд з іменами Сергія Шишка, Миколи Самокиша, Андрія Пархоменка, Миколи Стратілата й інших наших відомих митців стоїть ім'я Олексія Васильовича Какала.
  Художник народився 27 січня 1942 року на Чернігівщині в селі Держанівка Носівського району. Його дитинство припало на тяжкі воєнні та повоєнні роки, і життя зовсім не балувало те покоління дітей війни.
  Першими художніми спробами були малюнки сажею, а мольбертом служила піч. Хлопчик старанно повторював мамині замальовки для вишивання, за що йому іноді перепадало.
  Олексій не одразу визначився зі своїм життєвим покликанням: після навчання у школі й залізничному училищі та служби в армії він став студентом Київського художнього інституту. Викладачами у юнака були відомі народні художники Віктор Пузирков, Карпо Трохименко, Петро Басанець. Під впливом їхньої творчості відбувалося становлення молодого митця.
  Після закінчення інституту Олексій Какало працював художником, а згодом головним художником Чернігівських художньо-виробничих майстерень. У 1997–1998 роках реставрував та розписував надвівтарну частину Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського собору. Протягом 2000–2012 років очолював Чернігівське обласне відділення Національної спілки художників України.
  Олексій Васильович пробував себе в різних жанрах живопису: як портретист, пейзажист, майстер побутового жанру, і скрізь він зумів створити визначні роботи. Портрети скульптора П. Богомолова, художників Олексія Котлярова та Федора Кравчука, "Портрет матері", "Портрет українки", "Портрет дочки", "А сорочка мамина серцю мила" й інші роботи митця стають широко відомими та приносять художнику визнання і славу одного з найкращих українських митців цього жанру.
  Творчість Олексія Какала нерозривно пов'язана з історією, природою, культурою, людьми нашого краю. Цикл картин "Чернігів і чернігівці" об'єднав такі значимі полотна як "Весілля", "Хресна хода", "Водохреща. Купання на Десні", "На Спаса", "Маковій", "Материнська пісня" та інші. У них живе душа українського народу.
  Одна з найкращих робіт художника – "Спадщина", написана в 1987 році, була представлена на художній виставці Всесвітнього форуму українців і викликала загальне захоплення. Прообразами жінок-українок стали учасниці Держанівського фольклорного ансамблю, відомого в області. Жіночий гурт співає за роботою – за прядками, що шурхотять, як і століття тому шурхотіли в сільських оселях довгими осінніми та зимовими вечорами, молодо світяться очі жінок і грають рум'янцем розпашілі обличчя.
  Значну частину творчого доробку художника становлять пейзажі й натюрморти. Краєвиди Чернігівщини, рідної Держанівки, мальовничого Седнева надихали Олексія Васильовича на створення картин "Чернігівська весна", "Повінь на Десні", "Новгород-Сіверський" та інших.
  Митець відійшов у вічність серпневого дня 2018 року, але зосталися у спадок його прекрасні роботи, які своєю добротою, щирістю хвилюють і зворушують, не залишаючи нас байдужими.
  
Книги, використані у відео

  1. 85.143(4УКР) / 75С
  К 16
  Олексій Какало [Образотворчий матеріал] / Черніг. обл. худож. музей, Черніг. обл. орг. Нац. спілки худож. України ; авт.-уклад. Т. Гаснашанська. – Чернігів : Деснянська правда, 2002. – 1 розг. іл. арк.

  2. 85.143(4УКР) / 75С
  К 16
  Олексій Какало [Образотворчий матеріал] : живопис / Галерея "АРТ Перформенс". – Київ : ВХ [студіо], 2007. – 12 с. : іл.

  3. 85.103(4УКР) / 7С
  Х 98
  Художники України [Текст] : енцикл. довід. Вип. 1 / Акад. мистецтв України, Ін-т пробл. сучас. мистец. ; [редкол.: В. Д. Сидоренко (голова) [та ін.], авт.-упоряд. М. Г. Лабінський]. – Київ : Інтертехнологія, 2006. – 640 с. : фотогр.

  4. 7(100)
  І-90
  Історія мистецтва від найдавніших часів до сьогодення [Текст] : [енциклопедія] / за заг. ред. Стівена Фартінга ; передм. Річарда Корка ; [пер. з англ. А. Пітика та ін.]. – Харків : Vivat, 2021. – 576 с. : кольор. іл. – (Мистецтво і культура). – Бібліогр.: с. 566.

  Були використані фото Володимира Коваля, із сайта бібліотеки та з вільного доступу.
 









 
  Підготувала Валентина Золотар
  Авторка відео – Катя Скрипка
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється