Байкар, прозаїк та поет Євген Гребінка

Байкар, прозаїк та поет Євген Гребінка

01.02.2022
812
  Євген Павлович Гребінка – герой свого часу. Талановитий письменник, поет, відомий як прекрасний байкар. Видавець, з чиєї легкої руки виходив Шевченків "Кобзар". Меценат, який спонсорував відкриття парафіяльного училища для дітей селян. І просто українець, що був закоханий у літературу.
  Один із "винуватців" викупу Тараса Шевченка з кріпацтва, поет, байкар, прозаїк Євген Гребінка народився 2 лютого 1812 року в родинному маєтку Убіжище (тепер – село Мар'янівка) на Полтавщині. У 1831 році закінчив Ніжинську гімназію вищих наук, де вчився з Миколою Гоголем, Віктором Забілою. Цікавився творчістю Івана Котляревського, Олександра Грибоєдова, Олександра Пушкіна, Джорджа Байрона…
  Початок літературної діяльності Євгена Гребінки припадає на роки навчання в гімназії, де він пише свої перші ліричні вірші ("Степной курган", "Рогдаев пир" та інші). Після закінчення гімназії служив у 3-му Малоросійському козачому полку, а 1834 року переїхав до Петербурга. Працював чиновником у Міністерстві народної освіти, з 1835 року викладав російську словесність у Дворянському полку, а з 1837-го повністю перейшов на педагогічну роботу. У Петербурзі Євген Гребінка спілкувався з видатними літераторами, співробітничав у літературній пресі, створив гурток, який об'єднав українську літературну й мистецьку інтелігенцію. Літературні вечори відвідували Володимир Даль, Іван Крилов. У 1836 році Євген Гребінка познайомився з Тарасом Шевченком. З 1831 року друкувався в російських періодичних виданнях "Московский телеграф", "Отечественные записки" тощо. У 1841 році випустив перший український альманах "Ластівка", куди ввійшли твори Тараса Шевченка, Григорія Квітки-Основ'яненка, Левка Боровиковського, Віктора Забіли та його власні.
  Українські твори Євген Гребінка написав, перебуваючи на Полтавщині. Славу йому принесли видані окремою збіркою "Малоросійські приказки" (1834). У них письменник виступає просвітителем-сатириком, найяскравішим реалістом-демократом дошевченківської доби. Виходячи з народних позицій, Євген Гребінка водночас відображає протест передової інтелігенції проти несправедливості соціального устрою, висміює кріпосне право, критикує суддів, панів ("Ведмежий суд", "Рибалка", "Віл" та інші). Іван Франко вказував, що Євген Гребінка "підніс байку на новий рівень, що мало велике значення для розвитку української літератури в руслі реалізму й народності; посів як байкар перше місце в нашім письменстві". Автор ліричних віршів і драматичної поеми "Богдан", він у класичній поетичній формі розкрив красу та багатство української мови, виразив свої патріотичні почуття. Окремі українські і російські пісні покладені на музику ("Очи черные, очи страстные", "Песня" та інші). Прозові твори Євгена Гребінки (понад 40) відзначаються єдністю реалістичних і романтичних мотивів. Роман "Чайковський" (1843) – найпомітніший твір письменника історичної тематики – відображає дух та характер епохи.
  Помер письменник 15 грудня 1848 року в Петербурзі. Похований у Мар'янівці. Обірвалося багато творчих задумів. Не вдалося видати всього написаного за дуже коротке, але плідне творче життя. На жаль, біографія Євгена Гребінки обірвалася у 36. Шкода, що письменник не розкрив свій потенціал на повну силу. В історії нашої культури Євген Гребінка залишився як гуманіст-просвітитель і громадянин-демократ, письменник-реаліст і майстер вишуканої художньої форми, предтеча Тараса Шевченка.
  Біографія Євгена Гребінки не розкриває всіх досягнень письменника та поета, тому після її прочитання треба обов'язково ознайомитися з самими творами літератора та виданнями, що розповідають про нього самого. Усі ці книжки є у відділі абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.
 
  Список літератури

  У1
  Г 79
  Гребінка Є. П. Твори [Текст] : у 3 т. Т. 1. Байки ; Поезії ; Оповідання ; Повісті / Є. П. Гребінка ; [ред. тому В. Л. Микитась ; АН УРСР]. – Київ : Наукова думка, 1980. – 558, [1] с.

  У1
  Г 79
  Гребінка Є. П. Твори [Текст] : у 3 т. Т. 3. Повісті ; Оповідання ; Нариси ; Статті ; Рецензії ; Листи / Є. П. Гребінка ; [ред. тому Б. А. Деркач ; АН УРСР]. – Київ : Наукова думка, 1981. – 702, [1] с.

  У1
  Г 79
  Гребінка Є. П. Вибрані твори [Текст] / Євген Гребінка ; [вступ. ст. С. Д. Зубкова]. – Київ : Дніпро, 1976. – 531, [1] c.

  84(4УКР)
  Г 79
  Гребінка Є. П. Вибране [Текст] / Є. П. Гребінка. – Донецьк : Донбас, 2007. – 181 с.

  У1
  Г 79
  Гребінка Є. П. Поетичні твори [Текст] / Є. П. Гребінка ; [упоряд., вступ. ст. і примітки С. Д. Зубкова]. – Київ : Радянський письменник, 1959. – 295, [1] с. – (Бібліотека поета).

  У1
  Г 79
  Гребінка Є. П. Чайковський [Текст] : романи та повісті / Є. П. Гребінка ; пер. з рос. Діодора Бобиря. – Київ : Дніпро, 1966. – 511, [2] с.

  84(2=Укр)1
  Г 79
  Гребінка Є. П. Школяр Денис [Текст] : байки : для мол. шк. віку / Євген Гребінка ; мал. Анатолія Василенка. – Київ : Веселка, 1988. – 36, [3] с.
 
  Література про письменника

  63.3(4УКР) / 9(С2)
  Л 64
  Література та культура Полісся [Текст]. Вип. 31. Проблеми розвитку філології, історії та культури (до 200-річчя Ніжинської вищої школи) / Ніжин. держ. ун-т ім. М. Гоголя ; [відп. ред., упоряд. Г. В. Самойленко]. – Ніжин : [б. в.], 2006. – 246 с.

  83.3(4УКР) / 8У
  Ш 70
  Шляхи сподівань: українська література кінця XVIII – початку XX ст. [Текст] / [упорядкув., передм. В. І. Шкляра]. – Київ : Грамота, 2006. – 510, [1] с. – (Шкільна бібліотека).

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється