Звітна фотовиставка членів Чернігівської обласної організації Національної cпілки фотохудожників України

Звітна фотовиставка членів Чернігівської обласної організації Національної cпілки фотохудожників України

09.02.2022
443
  9 лютого в читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття звітної виставки світлин за 2021 рік Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України.
  2021 рік для Чернігівської обласної організації був роком як нових досягнень, успіхів, так і втрат.
  Зокрема, Віктор Кошмал отримав спеціальний приз від Посольства Литовської Республіки в Україні у щорічному фотоконкурсі газети "День", а фотографії автора були представлені на виставці "Батурин у Бжостку" (Польща); Сергій Тарабара отримав срібну медаль Міжнародного салону художньої фотографії "Фотовернісаж на Покрову" (м. Хмельницький), бронзову медаль Міжнародного сатирично-гумористичного конкурсу "Весела копиця" (м. Одеса), третє місце у Всеукраїнській художній фотовиставці-конкурсі "Натюрморт"; Інна Буглак зайняла перше місце у двох номінаціях Всеукраїнського художнього конкурсу "Натюрморт". Роман Віленський, Роман Закревський, Марія Петренко реалізували власні творчі проєкти, що мають не лише художню, а й суспільну та культурну цінність.

  Детальніше з діяльністю організації та її учасників у 2021 році можна ознайомитися за посиланням.

  Також, згідно з рішенням 49-го пленуму Національної спілки фотохудожників України, п'ять кандидатів поповнили лави Чернігівської обласної організації.
  Але водночас українська фотоспільнота втратила талановитого фотомитця Вадима Докторова, роботи якого завжди унікальні та викликають захоплення, а життя, творчість і смерть оповиті серпанком таємничості і містики. Цьогорічну звітну фотовиставку учасники присвятили його пам'яті й таланту.
  Відомий в Україні та за кордоном фотохудожник, член ЧОО НСФХУ Вадим Докторов раптово помер у вересні 2021-го, на 46-му році життя. Його дружина, партнерка і Муза Валерія Собакар-Худояр видала у 2022 році книгу під назвою "Doctorov. Геній Фотографії. Маестро очима Музи", аби не лише вшанувати пам'ять митця, а й надихнути прикладом чоловіка всіх тих, хто бажає займатися художньою фотографією. І завдяки Чернігівській обласній організації Національної спілки фотохудожників України та авторці книги Валерії Собакар-Худояр фонд відділу мистецтв бібліотеки поповнився цим унікальним виданням.

  Детальніше – за посиланням.

  На початку вернісажу секретар ЧОО НСФХУ Андрій Олексієнко відзвітував про діяльність організації за минулий рік.
  Привітати фотохудожників із відкриттям виставки завітали в. о. гендиректора Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Володимир Хомич і доцентка, викладачка НУ "Чернігівська політехніка" Олена Пономаревська разом зі студентами-дизайнерами та архітекторами.
  Фотомисткиня й кохана дружина Вадима Докторова Валерія Собакар-Худояр розповіла про останній проєкт фотодуету з чоловіком "Doctorov Photography" – "Знайомство крізь віки", присвячений їхнім стосункам та спільній творчості, дві фотографії з якого представлені на звітній виставці. Також гості заходу мали можливість переглянути уривок із короткометражного фільму про фотохудожника з відгуками його учнів і послідовників.

  Повна версія фільму – за посиланням.  

  Кінець шляху, забуття, життя, мистецтво завжди йдуть поруч, переплітаючись, сплутуючись, обриваючись та водночас породжуючи щось нове. Людям мистецтва поталанило трохи більше, адже вони продовжуються в учнях і послідовниках, у своїй творчості та серцях тих, кого зачепила чи надихнула іскра їхнього таланту.
 
Текст – Катя Скрипка
  Фото – Світлана Сусленко


















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється