Презентація книги "Спортивне сузір'я Чернігівщини" Віктора Берегового

Презентація книги "Спортивне сузір'я Чернігівщини" Віктора Берегового

17.02.2022
415
  17 лютого у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбулася презентація шостого випуску книги Віктора Берегового "Спортивне сузір'я Чернігівщини". Видання побачило світ за підтримки Відділення Національного олімпійського комітету України у Чернігівській області. У книзі вміщені літературні портрети провідних спортсменів і тренерів, які своїми спортивними здобутками прославили Чернігівщину. Символічно, що видання презентували якраз тоді, коли наші спортсмени змагаються на XXIV Зимових Олімпійських іграх у Пекіні.
  На початку заходу ведуча Наталія Утиро представила почесних гостей. На презентацію завітали перший заступник голови обласної ради, перший заступник голови Відділення Національного олімпійського комітету України в Чернігівській області, учасниця трьох Зимових Олімпійських ігор, багаторазова призерка чемпіонатів світу та Європи з біатлону, заслужений майстер спорту України Ніна Лемеш; начальник Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради, учасник п'яти Олімпіад, один із найуспішніших сучасних українських біатлоністів, призер Чемпіонату світу з біатлону 2007 року (Антхольц-Антерсельва, Італія) Андрій Дериземля; відповідальний секретар Відділення НОК України у Чернігівській області Дмитро Пиріжок. І, звичайно ж, у центрі уваги присутніх був автор презентованого видання Віктор Береговий – член Національної спілки журналістів України та Асоціації спортивних журналістів України, відомий спортивний оглядач, співавтор восьми книг з військово-патріотичної, краєзнавчої тематики. Віктор Григорович має багато нагород, його неодноразово визнавали кращим спортивним журналістом Чернігівщини.
  Ведуча запросила до вітального слова Ніну Лемеш, яка зазначила, що презентація нового видання – це результат складної, копіткої роботи автора, який закарбовує у своїх книгах імена провідних спортсменів, тренерів та їхні здобутки, таким чином прославляючи Чернігівщину. Найголовніше, що у книзі представлені спортсмени різних років, люди, які проявили себе в різних видах спорту. Для молоді це важливо як приклад формування, загартування характеру, стійкості до різних життєвих ситуацій.
  Директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко у своєму виступі висловила радість з того, що вже не перша презентація книги Віктора Берегового відбувається саме в бібліотеці Короленка, адже пан Віктор – наш почесний читач. Інна Михайлівна подякувала авторові презентованого видання й побажала творчих успіхів.
  Андрій Дериземля, вітаючи автора з виходом нової книги, звернув увагу на вміння Віктора Берегового писати так, щоб зацікавити читачів, та акцентував увагу на корисності видань про спорт загалом. А потім Андрій Васильович відкрив свій секрет успіху: виявляється, він став спортсменом завдяки книзі, прочитаній у дитинстві. Адже приклад відіграє велику роль у подальшому формуванні людини як особистості.
  Сам Віктор Береговий розповів про власні "таємниці" створення книг. Спілкуючись з кожним зі своїх героїв у форматі інтерв'ю, Віктор Григорович дарує читачам можливість не тільки дізнатися про досягнення спортсменів Чернігівщини, але й відкрити для себе цікаві сторони характеру цих людей, яскраві сторінки їхнього особистого життя.
  Формат інтерв'ю дуже вдалий, тому що дає змогу спілкуватися з людьми у довірливій формі, невимушено, тепло. А потім виходять такі ж самі теплі розповіді, які хочеться читати й перечитувати. Наталія Утиро зазначила, що автор книги дуже любить своїх героїв. І коли розкриває цікаві сторони спортивного та особистого життя цих людей, завжди наділяє кожного чудовими епітетами й метафорами, підкреслюючи їхню неординарність.
  Наприклад, візьмімо нарис "Отаман біатлонного коша". У ньому розповідається про В'ячеслава Деркача, який довгий час був капітаном чоловічої команди стріляючих лижників. У біатлоні він досяг чималих висот: виграв дві золоті медалі – у спринті й гонці переслідування у 2007 році в місті Нове Место (Чехія), змагався на чотирьох Олімпіадах. В'ячеслав упевнений: щоб перемагати, потрібна велика сила духу. Нині він обіймає посаду директора Центру олімпійської підготовки з біатлону. Справжній чоловік і фахівець, гідний звання кошового отамана!
  "Самородок щонайлегшої ваги" – таким титулом нагородив Віктор Береговий майстра спорту з вільної боротьби Леоніда Фіргера. Слід наголосити: він був унікальним атлетом і двадцять років входив до числа найсильніших борців вільного стилю країни в категорії до 52 кг. Свою спортивну кар'єру Леонід Фіргер завершив, коли йому було 43 роки. Це винятковий випадок для борця щонайлегшої ваги. У 50–80-х роках ХХ століття тренер Леонід Фіргер виховав цілу плеяду відомих борців-вільників. Переїхавши до Ізраїлю у свої 76 років, він організував борцівський клуб у місті Нацерет-Іліт.
  "Зірка педагогічного таланту"… Це про вчителя фізичного виховання Халявинської школи Анатолія Гайового. Легка атлетика, крос, біатлон, лижі, футбол, волейбол, баскетбол, настільний теніс, шахи – улюблені види спорту учнів цього закладу. І все це – завдяки панові Анатолію, який переконує дітей, що спорт вчить життя, вчить вигравати, вчить програвати. У середньому його учні здобували щороку на районних, обласних, всеукраїнських і навіть міжнародних змаганнях близько сотні медалей.
  "І алмаз потребував шліфування" – таку назву має розповідь, у якій ідеться про майстра спорту з боксу, тренера, суддю міжнародної категорії Дмитра Любаса. Серед його боксерських здобутків була і бронзова медаль за участь у Спартакіаді України 1982 року. Уже довгий час пан Дмитро тренує юних боксерів. Цікаве запитання ставить йому автор книги – про різницю між боксом, який був у минулі часи, й теперішнім. Пан Дмитро відповів, що колишній бокс був більш ігровий і технічний. Спортсмени думали, як боксувати, як завдати удару, як здійснити захисну дію, як піти в контратаку. А нинішні боксери зазвичай просто виходять на ринг і безсистемно луплять один одного. Перемагає той, хто фізично сильніший…
  Ірина Петренко (Варвинець) – відома біатлоністка. Тільки в естафетних змаганнях на престижних турнірах завоювала більше десяти медалей. Працьовитість, уміння зберігати мотивацію і знаходити нові шляхи вдосконалення – її незмінні супутники у спорті. Стає зрозуміло, що девіз Ірини по життю – прагнення бути кращою. Це і є головний двигун її прогресу.
  Далі ведуча запропонувала до уваги присутніх огляд книжкової виставки "Спортивне сузір'я Чернігівщини", який чудово провела бібліотекарка відділу краєзнавства Наталія Рослік.
  Наприкінці заходу Ніна Лемеш та Андрій Дериземля вручили подарунки для Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва, Чернігівської міської бібліотеки ім. М. Коцюбинського – комплекти книг, куди увійшли такі видання: "Олімпійський спорт у системі гуманітарної освіти" (автори – М. Булатова, С. Бубка, В. Платонов); книга англійською мовою "Olympic Movement in Ukraine History and Modernity" (автори – С. Бубка, М. Булатова); "Хокей на льоду: енциклопедія в запитаннях та відповідях" (авторка – М. Булатова) і, звичайно, шостий випуск "Спортивного сузір'я Чернігівщини". Пам'ятні сувеніри отримали Анатолій Гайовий, В'ячеслав Деркач та Віктор Береговий. А потім відбулася автограф-сесія. Усі охочі одержали в подарунок примірники презентованого видання з автографами автора й почесних гостей заходу.
  Доречно відзначити, що до презентації долучилися військовослужбовці військової частини 3082 Національної гвардії України. Адже військові – це люди, для яких бути у гарній фізичній формі та дружити зі спортом – просто необхідно.
 
  Наталія Утиро




























 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється