Біль без терміну давності │Рубрика "Етер "Бібліотайм"

Біль без терміну давності │Рубрика "Етер "Бібліотайм"

29.09.2022
330
  Одним із найжахливіших злочинів нацистського режиму в роки Другої світової війни стали масові розстріли мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинені фашистами в 1941–1943 роках.
  Лише за два дні – 29 та 30 вересня 1941 року – в Бабиному Яру розстріляли майже 34 тисячі євреїв.
  Перший розстріл відбувся 27 вересня 1941 року, коли було вбито 752 пацієнтів психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка розміщувалася безпосередньо біля Бабиного Яру. Точне місце розстрілу невідомо.
  Передумовою до проведення "акції" стала відверта брехня про участь євреїв у мінуванні й вибухах 24 вересня 1941 року на Хрещатику, внаслідок яких загинуло чимало солдатів та офіцерів вермахту.
  Про жахливі події тих вересневих днів в етері "Бібліотайм" розповідає історик, співробітник Українського інституту національної пам'яті Сергій Горобець.
  Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації.
  У різних публікаціях наведено різні цифри стосовно загальної кількості знищених у Бабиному Яру – приблизно від 70 тисяч до 150 тисяч осіб.
  Трагедія Бабиного Яру – скорботні події. Вони завжди живі – так само, як живий біль утрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті й поліг у братській могилі Бабиного Яру.
  У цей день скорботи і пам'яті ми глибоко сумуємо з приводу всього незбагненного і неприпустимого, що сталося в ті вже далекі часи, приєднуємося до загальної печалі, співчуваємо болю та втратам наших співвітчизників.
  "На жаль, ці події перегукуються і з сьогоденням, коли Україна веде боротьбу за незалежність. І ми вже знаємо з минулого, що таке перебувати в окупації, коли по твоїй землі ступає чобіт ворожого солдата. Сьогодні у нас є сумні приклади: Ірпінь, Буча, Гостомель, Ізюм, Куп'янськ, інші місцевості, де рашистська армія коїть злочини, подібні нацистським. Але слід розуміти, що ці злочини не залишаться безкарними і всі причетні до них будуть покарані", – наголошує Сергій Горобець.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється