Радіодиктант національної єдності – 2022

Радіодиктант національної єдності – 2022

09.11.2022
360
  У День української писемності та мови працівниці Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка традиційно долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Мета всеукраїнського флешмобу – об'єднати людей навколо України в усьому світі, а не перевіряти грамотність учасників.
  Цей радіодиктант – уже двадцять другий. Перший такий флешмоб відбувся 2000 року, в день пам'яті святих Кирила і Мефодія – 24 травня. Одним із ініціаторів того диктанту був світлої пам'яті Михайло Слабошпицький.
  До цьогорічного заходу, як і зазвичай, доєдналися учасники з різних куточків України й усього світу, представники різних вікових категорій, націй та професій. Враховуючи напружену ситуацію в нашій державі, репортажі велися з бомбосховищ, укриттів і навіть із легендарних одеських катакомб.
  Традиційно у прямому ефірі з нами був київський радіожурналіст Роман Коляда. Текст письменниці та режисерки, учасниці Українського ПЕНу Ірини Цілик читала народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Диктант мав назву "Твій дім" і був настільки актуальним та пронизливим – аж до мурашок по шкірі! Бо кожного з нас тією чи іншою мірою торкнулася жахлива війна, яка почалася ще 2014 року на сході нашої держави, а цьогоріч охопила всю Україну. Відтак, на жаль, багато українців були змушені усвідомити, що інколи дім – це просто спогади, коли людина далеко від нього, або (і це болить іще більше) того дому вже нема. Бо чорні зайди, які сміють називати себе нашими братами, зазіхнули на найсвятіше… У когось дім насправді зменшився до розмірів валізи, в яку похапцем кладеш найцінніше та вирушаєш у нікуди, рятуючи життя – своє, рідних, дітей… І під отим "найцінніше" ховаються зовсім не коштовності…
  Наприкінці учасники флешмобу ділилися враженнями. Звучало багато різних думок, але, напевно, багато кому, всупереч правилам правопису, хотілося писати слово "ДІМ" трьома великими золотими літерами на ясному синьому обрії. Бо кожен із нас, побачивши війну на власні очі, вдячний своєму дому, який, "беззахисний під час великої біди", щосили намагався бути фортецею для своїх мешканців.
  Як відзначив Роман Коляда, радіодиктант об'єднує, реалізує мрії, надзвичайно підносить емоційно і дає можливість побачитися й почутися з багатьма героїчними українськими містами. "Люди зосередилися на мові, на тому, що вони поруч, на тому, що ми єдині і любимо нашу мову і нашу країну", – емоційно додала Ада Роговцева.
  Головна думка цьогорічного диктанту – те, що наш дім неодмінно вистоїть, виборсається і дочекається тисяч, ні – мільйонів схвильованих вигуків "Я вдома!" Наш спільний великий, світлий, теплий дім – наша Україна!
  Ми єдині! Ми непереможні! Щиро сподіваємося, що наступний диктант матиме назву "Перемога". І ми всі гуртом продиктуємо його ворогам дуже-дуже скоро…
 









 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється