СНІД: подумай про майбутнє, обери життя

СНІД: подумай про майбутнє, обери життя

01.12.2022
337
  1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
  5 червня 1981 року Американський Центр контролю за захворюваннями зареєстрував нову хворобу – СНІД (синдром набутого імунодефіциту). Це тяжкий стан, який розвивається у людини на тлі вираженого імунодефіциту, спричиненого тривалим перебігом ВІЛ-інфекції.
  Уперше День боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року після того як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості й розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.
  Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні залишається проблемою загальнодержавного масштабу.
  Сучасна епідемічна ситуація поки що не дає підстав говорити про суттєве зниження захворюваності. Звичайно, у 2022 році Україна зіткнулася з новими складними викликами, пов'язаними з повномасштабними воєнними діями на своїй території, і проблеми СНІДу дещо відійшли на задній план. Але вони нікуди не зникли. Прогнозування подальшого розвитку епідемій в умовах війни набуває все більшої складності через погіршення соціально-економічного становища людей, особливо у східних та південних регіонах.

  Ця книжкова виставка містить матеріали про розвиток епідемії в Україні, моніторинг сучасної ситуації в різних регіонах, методи захисту і профілактики захворюваності населення різних вікових та соціальних груп.

  1. Базові питання добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію: навч. посіб. для лікарів / за ред. І. В. Дзюблик. – К., 2007. – 171 с.

  Цей навчальний посібник – вступ до основних питань ВІЛ-інфекції, зокрема тих, що стосуються добровільного консультування і тестування. Автором підкреслено, що ДКТ – одна з найважливіших послуг у країні, яка забезпечує доступ населення до необхідної профілактичної, діагностичної та медико-соціальної допомоги.
  Посібник видано за підтримки проєкту Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку.


  2. Виклик та подолання: ВІЛ/СНІД та права людини в Україні: посібник / відповід. ред. Скурбаті Алан; упоряд. Рябуха Валерій. – К., 2008. – 192 с.

  Посібник присвячується питанням відповіді на епідемію ВІЛ/СНІДу шляхом забезпечення дотримання прав людини у всіх площинах її життєдіяльності (освіта, охорона здоров'я, сфера праці тощо).
  Мета цієї колективної праці – провести змістовний аналіз наявної ситуації, а також пошук та презентацію ефективних шляхів протидії епідемії в Україні.
  Видання надруковане за фінансової підтримки Офісу Постійного Координатора Системи ООН в Україні та Глобальної програми "Дія 2".


  3. ВІЛ-інфекція у Чернігівській області: інформ. бюлетень № 9/ КЗ "Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом". – Чернігів, 2015. – 56 с.

  Бюлетень присвячений 10-річчю заснування КЗ "Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом" і містить інформацію про ситуацію в Чернігівській області, де створена регіональна система моніторингу, оцінки й виконання програмних заходів, що визначені Законом України "Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу".
  Фахівці обласного центру здійснюють аналіз епідемічної ситуації консультування у зв'язку з тестуванням на ВІЛ, забезпечують роботу кабінетів "Довіра", надають спеціалізовану інтегровану допомогу ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД.


  4. Доступ ВІЛ-позитивних жінок до якісних послуг з охорони репродуктивного здоров'я та материнства: аналітичний звіт / Балакірєва О. М., Левцун О. Г. та ін. – К. : Видавництво Раєвського, 2004. – 112 с.

  В аналітичному звіті висвітлюються проблеми, з якими стикаються ВІЛ-позитивні жінки при зверненні за послугами з охорони репродуктивного здоров'я та материнства в Україні. Авторами розроблено низку рекомендацій, врахування яких має сприяти підвищенню доступності та якості послуг з охорони жіночого здоров'я.

  5. Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. Діагностика, лікування та соціально-психологічна підтримка людей, які живуть з ВІЛ: навч. посіб. – К., 2010. – 139 с.

  Клінічна настанова базується на оновлених та адаптованих рекомендаціях, що відображають основні сучасні тенденції щодо профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини та збереження здоров'я ВІЛ-інфікованих матерів і народжених ними дітей. Основні положення настанови відповідають сучасним науковим розробкам ВООЗ.
  Видання розраховане на лікарів акушерів-гінекологів, сімейних лікарів, фахівців центрів профілактики та боротьби зі СНІДОМ і кабінетів "Довіра", викладачів та студентів медичних закладів.


  6. Регіональний проект з тріангуляції даних у сфері протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу в Чернігівській області: підсумковий звіт / Бозісевич І., Кузін І., Марциновська В., Чакало Ю. та ін. – К. : ТОВ "Агентство "Україна", 2015. – 84 с.

  Тут проаналізовано дані щодо інтенсивності та динаміки епідемії в Чернігівській області з метою забезпечення інформацією для прийняття політичних і програмних рішень. Цей звіт стане у пригоді керівникам закладів охорони здоров'я, епідеміологам, дослідникам, фахівцям з моніторингу та оцінки.
  Звіт містить загальні показники епідемічної ситуації в районах області, статево-вікову характеристику хворих, поширеність ВІЛ у групах підвищеного ризику й важливість профілактичних програм для різних груп уразливого населення.


  7. Скачко Б. Г. ВІЛ/СНІД: профілактика, лікування, реабілітація. – К. : Медицина, 2006. – 192 с.

  У книжці наведено основні шляхи зараження вірусом імунодефіциту людини, можливості запобігання інфікуванню, особливості поширення епідемії в Україні. Описано методику супровідного лікування з використанням засобів рослинного походження, проявів різноманітної наявної патології, покращення якості життя інфікованих.
  Видання розраховане на масового читача, може бути корисним практичним лікарям та студентам медичних закладів освіти.


  Далі до вашої уваги пропонується декілька статей із фахових журналів.

  1. Литвин К. Ю., Шостакович-Корецька Л. Г. Прогнозування розвитку ВІЛ-асоційованих інфекційних захворювань центральної нервової системи з урахуванням варіацій // Міжнародний медичний журнал. – 2021. – № 3. – С. 80–83.

  Стаття визначає прогностичну цінність щодо схильності ВІЛ-інфікованих до розвитку інфекційних захворювань центральної нервової системи на генетичному рівні. Створений з урахуванням різноманітних факторів математичний алгоритм дає змогу прогнозувати ризик ВІЛ-асоційованих уражень нервової системи з прогностичною точністю 78,6%. Цей прогноз розроблений провідними фахівцями Дніпровського державного медичного університету.

  2. Мацегора Н. А., Капрош А. В. Ефективність застосування імуноглобуліну G у хворих на лікарсько-стійкий туберкульоз у поєднанні з ВІЛ // Туберкульоз, легеневі хвороби, ВІЛ-інфекція. – 2021. – № 3. – С. 43–50.

  У матеріалі викладено результати дослідження за участю 55 пацієнтів віком від 20 до 55 років, усі хворі були ВІЛ-позитивними. Мета роботи – вивчення ефективності імуноглобулінотерапії у хворих на ко-інфекцію туберкульоз з лікарською стійкістю (ЛС-ТБ) / ВІЛ.
  На тлі проведеного лікування простежується динаміка змін біохімічних показників: уже після двох тижнів приймання спостерігалося збільшення інтоксикаційного навантаження на видільну систему, що призвело до дисфункції печінки та розвитку ниркової недостатності.


  3. Степаненко В. І., Іванов С. В., Каменєв В. І. Стратегія планування боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу в Україні : огляд літератури // Український журнал дерматології, венерології, косметології. – 2021. – № 4. – С. 61–77.

  У цій статті вчені з Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця та Полтавського державного медичного університету розглядають реалізацію моніторингу, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції як основи подолання епідемії, розширення схем лікування інфікованих пацієнтів.
  Стаття дає нову статистику захворюваності і смертності в різних регіонах України та різних вікових групах.
  Автори зазначають, що Україна має національну стратегію щодо подолання епідемії, затверджену на законодавчому рівні та обов'язкову для виконання для всіх органів державної влади. Крім того нині впроваджується національна стратегія тестування на ВІЛ в Україні до 2030 року. У статті проаналізовано строки та етапи реалізації Стратегії, приведення національних стандартів у відповідність до кращих світових практик задля підвищення ефективності лікування та зниження смертності від хвороби.


  Список літератури додається.

  1. Бугаєнко Н., Зубко М., Марциновська В. та ін. Оцінка поточного статусу епідеміологічного нагляду щодо смертності від ВІЛ-інфекції в Україні станом на 2020 рік. – К. : МБФ "Альянс громадського здоров'я", 2020. – 72 с.
  2. ВІЛ-інфекція в Україні. Державна установа "Центр громадського здоров'я МОЗ України". Інформаційний бюлетень № 51. – К., 2020. – 109 с.
  3. Грабовий С. Л., Кузін І. В. Матюшкіна К. О. та ін. Національна оцінка ситуації з ВІЛ/СНІДу в Україні станом на початок 2021 року. – К. : ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України", 2021. – 56 с.
  4. Звіт з оцінки регіональної системи моніторингу і оцінки у сфері ВІЛ/СНІД. Аналітичний бюлетень. – К. : ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України", 2020. – 43 с.
  5. Кейс-менеджмент для уязвимых к ВИЧ групп населения: подъем по ступеням сервиса: пособие по проведению тренинга. – К. : МБФ "Международный Альянс по ВИЧ/СПИДу в Украине", 2012. – 48 с.
  6. Національний звіт України про досягнутий прогрес у здійсненні глобальних заходів у відповідь на СНІД у 2016–2020 роках (GAM). https: //www.phc.org.ua/sites/default/files/users/ users 90/Indicators_ GAM_2016_2020_fin.docx. [Електронний ресурс].
  7. Національна стратегія тестування на ВІЛ в Україні: 2019–2030 роки. – К. : Центр громадського здоров'я, 2018. – 42 с.
  8. План з підвищення ефективності використання стратегічної інформації у сфері боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом на 2019–2020 роки. – К. : ЦГЗ України, 2018. – 40 с.
  9. Робота зі стратегічною інформацією у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на регіональному рівні. Практичний посібник. – К. : ТОВ "Поліграф плюс", 2015. – 120 с.
  10. Розпорядження від 22.03.2017 р. № 248-р "Про схвалення Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року та затвердження плану заходів щодо її реалізації". https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/249913834. [Електронний ресурс].
  11. Уоткинс Д. Кейс-менеджмент в социальной работе на местном уровне // Справочник для работников системы здравоохранения, образования и социальной защиты. – Астана : Детский фонд ООН (ЮНИСЕФ) в Республике Казахстан, 2012. – 55 с.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється