"Миколайчик" від бібліотеки

"Миколайчик" від бібліотеки

19.12.2022
313
  19 грудня відбувся майстер-клас "Українська хустка: традиції та сучасність", приурочений до Дня святого Миколая. Але ні, проходив він не в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка. Навпаки, цього разу бібліотекарі самі пішли до своїх читачів.
  Цей захід став своєрідним "миколайчиком" для учасниць клубу "Ветеран" при ГО "Спілка жінок м. Чернігова". Провідна бібліотекарка відділу мистецтв Катерина Мехеда коротко розповіла про цей традиційний український аксесуар, провела майстер-клас і сама стала моделлю для одного з варіянтів зав'язування хусток.
  Привітали учасниць клубу з Різдвяно-Новорічними святами заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш, голова ГО "Спілка жінок м. Чернігова" Людмила Канюка, очільниця клубу "Ветеран" при ГО "Спілка жінок м. Чернігова" Валентина Петрова та голова ГО "Спілка жінок Чернігівщини" Тетяна Роєва.
  Українська хустка… Історію її виникнення і трансформації можна вивчати днями, про неї можна говорити годинами, але навчитися в'язати (закладати) хустки всіма способами, які існують в Україні, неможливо, адже кожна дівчина, молодиця, жінка обирала метод на свій розсуд, спираючись, звичайно, на традиції свого регіону.
  Відомо, що із 2019 року завдяки креативній ініціативі вінницьких активісток 7 грудня відзначають Всесвітній день української хустки, аби об'єднати українок усього світу і дати змогу разом доторкнутися до своєї національної культурної спадщини, пробудити пам'ять свого роду і традицій.
  Досліджувати історію хустки та особливості її закладання в різних етнокультурних регіонах України захопливо й цікаво, адже хустка для українок – це не просто головний убір, вона мала символічне значення та могла містити в собі безліч сенсів.
  Тішить, що нині хустки знов у тренді: їх використовують у своїх колекціях і українські, і зарубіжні дизайнери. Традиційні, вишиті, з квітковими орнаментами, полотнами відомих художників чи національною символікою – навіть найвибагливіша модниця знайде хустку на свій смак. До того ж варіянти її застосування обмежуються лише фантазією господині – хустки можуть носити замість браслета, топа, паска, пов'язувати на шиї чи сумці тощо. Адже важливо не лише зберігати, а й примножувати та розвивати традиції свого народу.
 













 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється