Виставка творчих виробів "Світ авторської ляльки" Антоніни Пустовойт

Виставка творчих виробів "Світ авторської ляльки" Антоніни Пустовойт

24.06.2022
284
  Ця виставка мала би відкритися для відвідувачів 24 лютого 2022 року, але так і залишилася за зачиненими дверима Бібліотеки. Виправляємо цю несправедливість та пропонуємо до перегляду огляд виставки творчих виробів "Світ авторської ляльки" Антоніни Пустовойт.

  Про майстриню

  Народилася 15 лютого 1982 року в селі Блистова Менського району Чернігівської області. Закінчила школу і переїхала до Чернігова у 1999 році. Має вищу освіту менеджера. Працювала на швейній фабриці, зокрема випрасовувала різноманітні дрібні деталі швейних виробів.
  Керівниця студії ткацтва в Чернігівському обласному центрі народної творчості. Проводила (до 24.02) майстер класи з ткацтва на бердечку, навчаючи виготовляти крайки (вузькі паски), краватки.
  10 років тому, під час декретної відпустки, випадково в інтернеті натрапила на ляльки Тільди. Зацікавилася та вирішила спробувати – так і почалася її "гра в ляльки".
  Звісно перша лялька далася складно, майстриня навіть думала покинути це заняття, бо, можливо, це просто не було її талантом. Але пересиливши перші складнощі, продовжила і з часом, набиравшись досвіду, розробила свою власну техніку виготовлення ляльок із тканини.
  Своїх ляльок називає "полуничками", адже вони невеликі – коротші за звичайні Тільди – та миленькі, хоча її творчість не обмежується лише ними.
  Зараз своїх виробів уже не рахує, але раніше вдавалося створювати близько тисячі на рік.
  Найперший стимул для створення ляльок – нові тканини та поєднання кольорів, котрі одразу кортить використати у виробах. Адже натхненно створені іграшки приємніше тримати у руках, бо вони тоді заряджені позитивною енергією та несуть людям лише добро.
  Виставка в Бібліотеці була повністю змонтована 23 лютого, а відкритися для відвідувачів – мешканців та гостей міста – мала би 24 лютого. Але ранкові звістки про повномасштабне вторгнення перекреслили всі плани.
  Невеселий подарунок від російських військ Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка отримала до 145-річчя від дня заснування (28.03.1877 – засновано Чернігівську громадську бібліотеку) – 30 березня будівля пам'ятки архітектури поч. ХХ ст. у стилі північного модерну зазнала часткового руйнування. Але крило з ляльками залишилося неушкодженим. Пізніше вироби були повернуті майстрині.
  В березні пані Антоніні разом з дітьми пощастило виїхати до Львова. Почувалася дезорієнтовано і депресивно. Але улюблена справа допомогла перебороти той тяжкий стан, зосередитися на конкретних завданнях і не потонути у вирі тривожних новин. Там же, у Львові, виникла і перша "секретна біолабораторія" бандерогусей.
  Цей жарт з мережі дав поштовх до нового періоду творчості – гіркого, воєнного, але водночас такого, що демонструє мужність та незламність нашого народу.
  Вироби української майстрині часто мандрують у пошуках домівки та вже оселилися, зокрема, в Канаді, США, Тунісі, Литві, Польщі, Німеччині та ін. А нові бандерогуси розлетілися, як сувеніри, країнами Європи, ставши символом боротьби всього народу та українського гумору в жорстоких реаліях війни.
  Щиро віримо у те, що вироби майстрині потішать відвідувачів Бібліотеки вже дуже скоро – після Перемоги!
  Текст та фото – Катя Скрипка
 





















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється