Дайджест книгами Анатолія Адруга

Дайджест книгами Анатолія Адруга

30.12.2022
418
  30 грудня своє 75-річчя святкує Анатолій Адруг – чернігівський мистецтвознавець та краєзнавець, кандидат мистецтвознавства, доцент, член Національної спілки художників України та Національної спілки краєзнавців України.
  Відділ мистецтв приєднується до віншування постійного читача й друга бібліотеки та пропонує до перегляду "Дайджест книгами Анатолія Адруга".
  Анатолій Адруг народився 30 грудня 1947 р. у Чернігові. Закінчив факультет теорії та історії образотворчого мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури та аспірантуру у відділі образотворчого мистецтва Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України. Працював у музейних закладах Чернігова. Нині доцент Національного університету "Чернігівський Колегіум" ім. Т.Г. Шевченка. Автор численних публікацій з історії мистецтва України і Чернігівщини.
  Спектр його досліджень широкий: живопис, архітектура загалом та архітектурні пам'ятки Чернігова зокрема, декоративне мистецтво, писанки Чернігівщини, графіка та іконопис і т. д.
  Станом на зараз найновіша книга Анатолія Адруга – "Декоративне мистецтво Чернігова 2 пол. 17 ст. – поч. 18 ст.", видана у 2022 році. Вона є продовженням попередніх видань автора та підсумовує і впорядковує дослідження декоративного мистецтва краю. В монографії розкриваються такі теми: різьблення та іконопис, килимарство і робота з металом, вишивання й гаптування, кераміка та гутне скло. Цікаво, що в той період простежувалися риси бароко в усіх видах декоративного мистецтва.
  В дослідженнях "Графіка Чернігова 2 пол. 17 ст. – поч. 18 ст." (2017 р.) та "Живопис Чернігова 2 пол. 17 ст. – поч. 18 ст." (2013 р.) автором зібрані й проаналізовані джерела, що намагалися висвітлити ці цікаві, але широко не розкриті теми. Велике значення в дослідженні має епістолярна спадщина чернігівського культурного і церковно діяча, засновника чернігівської та новгород-сіверської друкарень Лазара Барановича.
  Розповіді про формування архітектури Чернігово-Сіверщини можна відшукати у виданнях "Архітектура Чернігова 2 пол. 17 ст. – поч. 18 ст." (2008 р.), "Будинок полкової канцелярії в Чернігові" (2007 р.) та ін. Як бароко та необароко впліталися у багатовікові глибинні традиції зодчества та містобудування нашого краю, які пам'ятки Чернігова мають мистецьке й історичне значення – про це та багато іншого можна прочитати в книгах Анатолія Адруга.
  Дослідницькі пошуки мистецтвознавця на ниві писанкарства та іконопису краю відображені у виданнях "Писанки Чернігівщини: історія та сучасність" (2005 р.), "Чудотворна ікона "Іллінської Богоматері" (2006 р.) та ін.
  Завдяки натхненній праці Анатолія Адруга мистецтво Чернігівщини потроху розкриває свої таємниці, а скарбниця досліджень нашого краю невпинно поповнюється усе новими й новими виданнями.
 
  Катя Скрипка,
  провідна бібліотекарка відділу мистецтв
 



 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється