Книжкова несподіванка від колег із Ужгорода

Книжкова несподіванка від колег із Ужгорода

26.01.2023
366
  Новоріччя – 2023 видалося щедрим на приємні сюрпризи. До Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка надійшов лист із Ужгорода.
  "Шановні колеги!
  Прийміть наш щирий дарунок. Маємо за честь надіслати до вашої книгозбірні наше бібліотечне монографічне дослідження про історію становлення найбільшої книгозбірні Закарпаття", – пише директорка Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету, кандидатка філологічних наук Марія Медведь.
  Приймаємо з радістю. Для нас теж велика честь мати у своїй бібліотеці таку чудову книгу. Навзаєм – щиро дякуємо, пані Маріє! Здоров'я, миру, наснаги та всіляких гараздів.

  Подарунок від колег із Закарпаття має назву "Наукова бібліотека Ужгородського національного університету: від джерел до сучасності". Монографія побачила світ 2021 року у Видавництві Олександри Гаркуші і стала переможницею крайової книжкової номінації "Краще видання 2021 року".
  Привід для створення книги приємний і навіть урочистий – 75-ліття від дня заснування Наукової бібліотеки державного вищого навчального закладу "Ужгородський національний університет". У монографії досліджуються історія виникнення, етапи становлення та розвитку бібліотеки, аналізуються найвагоміші здобутки її колективу за 75 років діяльності книгозбірні. Значна увага приділяється книжковому фонду, його багатству, комплектуванню та збереженню. Архівні матеріали, спогади, фотодокументи фіксують святкове й буденне життя бібліотекарів, які своєю працею сприяють успішному науковому та навчально-виховному процесу в університеті.
  Видання буде цікавим для науковців, бібліотечних працівників, фахівців і дослідників у галузі бібліотечної справи, краєзнавців та всіх шанувальників книги.
  Вельми цікавий факт: на обкладинці книги вміщено QR-код, зісканувавши який, можна переглянути відеоролик про Наукову бібліотеку Ужгородського національного університету.
  Нас щиро вразило, що робота над книгою була вкрай непростою: протягом трьох років двадцять четверо бібліотекарів по краплині збирали архівні документи, переглянули стоси університетських звітів, зустрічалися з бібліотечними ветеранами, збирали рідкісні фотографії з сімейних архівів. Джерелами інформації стали різні установи – від крайових військкоматів до колишніх ЖЕКів. На жаль, газетних та журнальних статей про життя бібліотеки виявилося вкрай мало, бо попередніх досліджень про книгозбірню майже не велось. Але завзяті й невтомні люди йшли до мети і досягли її. Книга є, і вона, безперечно, гідна уваги. Усі, хто доклав зусиль, тепла своїх рук і сердець до народження цієї монографії, мають надію, що вона не лише стане дослідженням історії найбільшої книгозбірні Закарпаття, а й з гідністю впишеться в історію бібліотечної справи всієї України. Ми підтримуємо колег у цій думці та щиро кажемо: "Так і буде!".

  Довідково

  Наукова бібліотека Ужгородського університету – найзахідніша книгозбірня України, розташована в Ужгороді. З її вікон відкривається панорама сусідньої держави – Словаччини. Фонд НБ УжНУ – понад мільйон 600 тисяч примірників. Бібліотека обслуговує більше 16 тисяч студентів (із них 2 тисячі – іноземці) та 1,5 тисячі науковців вузу. Її фонди відкриті для будь-якого користувача міста, області чи держави.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється